keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Vadelma-raparperi-kerroskiisseli

Sain eräältä lukijalta alkukesästä toiveen kerroskiisselin tekemiseen. Kuuma kesä on vienyt hieman voimia, enkä ole jaksanut hääräillä keittiössä entiseen tahtiin, mutta pari päivää sitten sain kiisselintekopuhdin. Ihastuin aiemmin tekemääni vadelma-raparperihilloon niin paljon, että tein jääkaapissa lojuneista raparperin paloista vadelmaa sisältävän kiisselin ja sen rinnalle aitoa vaniljaa sisältävän, täyteläisen ja aivan ihastuttavan makuisen maitopohjaisen vaniljakiisselin. Raparperikausi alkaa olemaan aikalailla ohi, mutta laitan tämän ohjeen tänne, sillä kiisseliin voi raparperin sijasta laittaa vaikka tuplasti vadelmaa tai vaikka näin mustikka-aikaan mustikoita!


Kokosin puolet kiisseleistä raidallisiksi ja toisen puolen vaniljakiisselivoittoisiksi. Kiisseleihin saa helposti vaihtelua laittamalla marja- ja vaniljakiisseleitä eri järjestyksessä.



Tunnustan heti, että sättäsin ensimmäisen kiisseliyritelmäni täysin, sillä vatkasin marjakiisseliä vielä sen jälkeen, kun olin saanut kiisselin suurustumaan perunajauhoilla. En tiedä mikä ihmeen päähän pisto sekin oli, sillä en ole koskaan aiemmin niin tehnyt, mutta nyt jostain syystä käsi vatkasi minkä kerkesi. Kiisselistä tuli tämän takia sellaista liisteriä, että olisin luultavammin voinut kiinnittää sillä pöydän kattoon.. 

Aloitin homman alusta, ja sain samalla tilaisuuden testailla, paljonko munan poistaminen vaniljakiisselistä vaikuttaa kiisselin koostumukseen ja makuun. Kun vaniljakiisselissä oli muna, oli kiisseli koostumukseltaan paksumpaa ja makukin oli täyteläisempi. Munaton versio ei ollut hassumpi sekään, ainoastaan tietynlainen täyteläisyys uupui ja kiisseli oli ehkä hieman löysempi. Kiisseli onnistuu kuitenkin hyvin myös munattomanakin. Vaniljakiisseli pelkiltään (erityisesti tuo munaa sisältävä) oli todella hyvää, siis niin ihanaa, että sitä olisin voinut syödä ihan tuosta vain isotkin annokset! Ihanan pehmoista, mukavan kiinteää, herkullisen vaniljaista, mmmm.. Vaniljakiisselin voisi nauttia myös vaikka tuoreiden marjojen kanssa, nam!

 
Ohje on melko perinteinen, mutta tämä oli minulle ensimmäinen kerta kun tein kerroskiisseliä (siis juuri tuota vaniljakiisseli osuutta), joten en osannut lähteä säveltämään kovin paljoa. Toki tästä kokeilusta poiki pari muutakin ajatusta, joten ehkä näitä on tulossa jossain vaiheessa vielä lisääkin.. Tässä ensin tämä ohje.

Raparperi-vadelma-kerroskiisseli

Vaniljakiisseli:
7.5 dl täysmaitoa
0.75 dl sokeria
4.5 rkl maissitärkkelysjauhoja (Huom. ei Maizena suurustetta)
1 muna (voi jättää halutessaan pois, tuo täyteläisyyttä ja pehmeyttä)
  0.5 tl vaniljajauhetta

Marjakiisseli: 
2 dl (n 100 g) raparperin paloja
2.5 dl (n. 100g) vadelmia
3.5 dl + 1 dl vettä
n. 1 dl sokeria (maun mukaan)
2.5-3 rkl perunajauhoja

Koristeeksi:
valkosuklaasta raastettuja lastuja

Ohje:
Kuori ja pilko raparperin varret n. 1 sentin mittaisiksi paloiksi. Laita ne kattilaan. Lisää kattilaan myös hieman (n. 1 rkl) vettä. Kuumenna ja keitä raparperin paloja miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Tähän menee aikaa n. 5 minuuttia. Lisää vadelmat, 3.5 dl vettä ja sokeri kattilaan. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot ja 1 dl vettä keskenään. Lisää perunajauhoseos ohuena nauhana kiehuvaan liemeen koko ajan sekoittaen. Anna kiisselin pulpahtaa kerran. Ota kattilan samantein pois levyltä. Ripottele pinnalle hieman sokeria. Laita kattila kylmää vettä sisältävään altaaseen jäähtymään. 

Tee vaniljakiisseli. Sekoita kylmä maito, sokeri, maissitärkkelysjauhot ja muna kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes kiisseli paksenee ja pulpahtaa muutaman kerran. Älä keitä sen enempää, sillä tällöin kiisseli voi alkaa maistumaan munakokkelille. Ota kattila levyltä ja vatkaa joukkoon vaniljajauhe. 

Kun marjakiisseli on miltei kokonaan jäähtynyt, ota se pois altaasta ja laita vaniljakiisseli jäähtymään hetkeksi, kunnes se ei ole enää polttavan kuumaa. Annostele kiisselit jälkiruokakulhoihin haluamassasi järjestyksessä. Laita valmiit annokset jääkaappiin jäähtymään ja tekeytymään n. tunniksi, pariksi. Koristele vaikka raastetulla valkosuklaalla.

Vinkit: 
* Kananmuna tuo kiisselin täyteläisyyttä, pehmeyttä ja paksuutta, mutta tarvittaessa sen voi jättää pois ja kiisselistä saa näin munattoman.
* Älä jäähdytä vaniljakiisseliä kokonaan ennen annoskulhoihin laittamista, vaan jätä se selvästi lämpimäksi. Kiisseli paksenee jäähtyessään ja sitä on silloin hankalammin annosteltavissa.
* Marjakiisseliä ei kannata sekoitella enää sen jälkeen, kun perunajauhot on lisätty ja kiisseli kerran pulpahtanut. Sekoittaminen tekee kiisselistä helposti liisterimäistä.

* Kiisseliin lisättävä raparperi hieman miedontaa vadelman makua. Jos haluat voimakkaan vadelmaisen, kannattaa kiisseli tehdä pelkästä vadelmasta (eli korvaamalla raparperin palat samalla määrällä vadelmia). Kiisselistä saa kuningatar-version laittamalla raparperin sijasta mustikoita.


Kerroskiisseli "tiikerinraidoilla" tai ilman. Itse olisin voinut lapoa vaniljakiisseliä sellaisenaan ja tuo ylemmän kuvan annos oli siksi erityisesti mieleeni. Eipä enemmän marjakiisseliä sisältävä versiokaan toki mikään huono ollut, hyvin maistui.


6 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä, tätä kyllä teen... Ja suurkiitos noista vinkkiosoistasi! Juuri niiden takia tämä blogisi hyvin erottuu muista leivontablogeista kun ei tarvitse arpoa reseptin kanssa mitä kikkoja siihen liittyy jotka pitäisi tietää mutta joita reseptin kirjoittaja ei yleensä kerro ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taika :) Mukavaa, jos ohje on mieleinen. Kiva kuulla, että pidät tuosta vinkki-osiosta. Pyrin tosiaan aina kirjoittamaan kaikki mieleen tulleet jutut ylös ohjeen perään tai ennen ohjetta olevaan tekstiin, mutta joskus saattaa jotain unohtua ennen kuin pääsen koneen ääreen. Hienoa, jos vinkeistä ja ohjeista on iloa :) Kun ehdit leipomaan, olisi kiva kuulla millaisella marjayhdistelmällä teit ja mitä pidät :)

      Poista
  2. Ihanalta näyttää! Mä voisin ottaa tuon, jossa on paljon vaniljakiisseliä :P Tuo vadelma-raparperihillo olis varmaan herkkua ihan jossain kakun tms. välissä!

    Henna/ http://heavenlybakings.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Henna :) Mä ottaisin sen saman kiisselin ;)

      Se hillo sopisi tosi hyvin kakun väliin. Itse mutustelen sitä aamuisin rahkan kanssa, on aivan ihanaa!

      Poista
  3. Miksi ei maizenaa voisi käyttää? Ei tietenkään kastikesuurusteita, mutta maizenan maissitärkkelysjauhoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maizenan maissitärkkelystä voi toki käyttää. Tarkoitin tuolla juuri sitä suurustetta, mutta on jäänyt pois tekstistä, hupsista! Korjaan sen samantein. Kiitos kommentistasi! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...