Kakku oli todellinen raparperikakku, sillä upotin kakkuun liki litran raparperin paloja. Vaikka olen todellinen makeanystävä, pidän myös todella paljon (raparperin) happamuudesta ja tiesin myös töissä olevan happamman maun ystäviä. Laitoinkin kakkuun reilusti raparpereja ja säädin sokerin määrän suht pieneksi. Raparperin suuresta määrästä huolimatta kakku ei kuitenkaan vetänyt suunpieliä mutruun vaan maku oli enemmänkin raikas. Paahdettu valkosuklaa toi mukavasti lisämakeutta. Kakku sai töissä kehuja erityisesti kirpeämmän maun ystäviltä.
Olen kerran aiemmin testaillut valkosuklaan paahtamista uunissa ja maku oli sen verran ihana, että olin odottanut hetkeä tehdä sitä uudestaan ja tässä se hetki oli. Valkosuklaa paahdetaan siis uunissa, kunnes se saa kauniin värin. Suklaa hieman sulaa, mutta kovettuu jälleen jäähtyessään. Paahdetun valkosuklaan maku muistuttaa kinuskia. Suklaan koostumuskin muuttuu paahtumisen myötä ja siitä tulee hieman murenevaista. Se on vähän kuin murumaista kinuskia eli mahdottoman hyvää! Valkosuklaa pääsi pinnan lisäksi kakun pohjalle ja kakusta tuli samalla gluteeniton.
Alunperin mun piti tehdä koristeeksi uuniraparperin palasia, mutta aikapulassa tyydyin hieman helpompaan. Iltaisessa kuvaustilanteessa koristelu hoitui terassilta nappaamillani orvokeilla. Kuten arvata saattoi, orvokit eivät pitäneet yöstä jääkaapissa, joten töissä ne vaihtuivat kaapista löytämiini tummasta suklaamassasta tekemiini koristeisiin. Kuvaa tuosta koristelusta valitettavasti ei tullut otettua. Lisäilen tuon tumman suklaamassan ohjeen blogiin vielä myöhemmin.
Olen saanut pyyntöjä vaihekuvien lisäämisestä, joten otin muutaman. Kaikkia vaiheita en valitettavasti ehtinyt kuvaamaan, mutta toivottavasti näistä on jotain apua. Tässä kakun ohje olkaa hyvät! :)
Raparperijuustokakku paahdetulla valkosuklaalla
n. 23 cm pyöreä kakku
Pohja ja päällinen:
200 g valkosuklaata paahdettuna
Raparperisose:
n. 530 g (= n. 9-10 dl) raparperinpaloja
2 rkl vettä
1.75 dl sokeria
Vaniljatäyte:
2.5 dl vispikermaa (Flora Vispiä)
400 g maustamatonta tuorejuustoa (laitoin 5% puolet ja 12% puolet)
500 g maitorahkaa
5 dl raparisosetta
2 rkl vaniljasokeria
5.5 rkl vettä
5.5 tl liivatejauhetta
Ohje:
Aloita tekemällä raparperisose. Laita kattilaan raparperin paloja, vesi ja sokeri. Keitä raparperinpaloja kunnes ne ovat niin pehmeitä, että hajoavat soseeksi. Tähän menee aikaa arviolta aikaa n. 15-20 minuuttia. Jäähdytä nopeasti esim. laittamalla kattila kylmää vettä sisältävään altaaseen.
Laita
irtopohjavuoan reunat tarjoilulautaselle. Vuoraa vuoan sisäpuoli esim.
piirtoheitinkalvoista leikatuilla suikaleilla ja kiinnitä vaikka
klemmarilla. Voit suikaleiden sijasta myös voidella vuoan reunat
kevyesti, niin vuoan reunat irtoaa helpommin valmiin kakun ympäriltä ja
reunoista tulee sileät.
Paahda pohjalle tuleva valkosuklaa. Pilko suklaa pieneksi. Laita leivinpaperin päälle uunipannulle (vasemman puoleinen kuva). Paahda 175 asteessa n. 7-8 minuuttia, kunnes se on pinnaltaan vaalean pronssin värinen (keskimmäinen kuva). Suklaa paahtuu sisältä päin, joten pinta on aina hieman vaaleampi kuin esim. alapuolelta (kuva oikealla). Anna suklaan jäähtyä kunnolla.
Rouhi jäähtynyt paahdettu valkosuklaa pieneksi. Ripottele siitä reilu puolet vuoan sisälle kakkupohjaksi.
Tee täyte. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto ja
maitorahka. Sekoita joukkoon myös raparperisose ja vaniljasokeri. Sekoita liivatejauhe
veteen. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä mikrossa n. 20
sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut veteen. Lisää liivateliemi
pikku hiljaa samalla jatkuvasti voimakkaasti sekoittaen muun massan joukkoon. Maista! Lisää halutessasi täytteeseen enemmän sokeria. Laita täytettä kauhalla pohjan päälle
varovasti, jotta pohjan murut pysyvät paikallaan. Kun pohja on täytteen peitossa, kaada lopputäyte vuokaan. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.
Kun kakku on jähmettynyt, ota vuoan reunat pois, irrota klemmari ja vedä reunoilta kalvo pois. Ripottele päälle ja reunoille paahdettua valkosuklaata.
Koristele haluamallasi tavalla. Nauti!
Vinkki:
* Tarkkaile suklaata paahtamisen loppupuolella intensiivisesti, miltei nenä kiinni uuniluukussa, sillä suklaa saa väriä pintaansa todella nopeasti. Suklaa voi palaa helposti. Ota suklaa pois heti kun se on saanut väriä pintaansa ja poista suklaa liu'uttamalla leivinpaperi pois kuumalta uunipelliltä.
Ooh, kuinka upea ja varmasti maukas kakku!
VastaaPoistaKiitos Pia :) Hyvää oli, ihanan raikasta :)
PoistaTaas uusi idea minne laittaa raparperit mitä saan huomenna ja viikonloppuna! Oivoi!
VastaaPoistaHienoa Kirsi, jos tämä päätyi kokeilulistallesi :) Ihania raparperiohjeita on tällä hetkellä kaikki paikat pullollaan ja onneksi vielä ehtii testailemaan paljon erilaisia juttuja :)
PoistaVoi nam.... nyt mun pitää lähetä raparperijahtiin. Meidän pihalla sitä ei kasva, valitettavasti.
VastaaPoistaHehe, toivottavasti saat raparpereja hankittua niin pääset leivontapuuhiin :) Meillä on omiakin raparpereja, mutta sato on vielä kovin pieni. Onneksi sain täydennystä veljentäni. Vielä olisi muutama raparperiohje testattavana, saas nähdä miten ehtii.
PoistaNäyttää kyllä tosi herkulliselle kakulle! =)
VastaaPoistaSitä se olikin :) Ei lainkaan liian makea, vaan juuri ihanan raikas ja todella herkullinen :D
PoistaOnpas ihana ohje! Tuo paahdettu valkosuklaa on Kyl tosi hyvää. Hauska idea käyttää sitä pohjaankin ;) kokeilin suklaa-maapähkinävoibrownies ohjetta sivuiltasi. Tuli tosi kiva! Postaus tulee blogiini muistaakseni viimeistään ens viikolla. ;)
VastaaPoistaKiitos Kakkumonsteri! :) Harmittelin juuri, etten ole aiemmin tajunnut paahtaa valkosuklaata, vaikka siitä olen lukenutkin. Pelkäsin liikaa suklaan palamista, mutta hienostihan paahtaminen sujuu, kunhan vain vahtii hieman tarkemmin suklaan pintaa paahtamisen loppumetreillä :) Paahdetusta suklaasta saisi varmaan tosi hyvän kakun täytteenkin, sellaisen kinuskisen, mums!
PoistaMä en yleensä niin välitä voi-keksimurupohjista ja tuo suklaa toimi mielestäni sen hyvänä (ja herkullisena :) ) korvaajana.
Tosi kiva, että pidit brownies-leivoksista :) Ne ovat mielestäni toosi herkullisia. Tulen sitten heti katsomaan postaustasi :D
Hei! Kakku näyttää niin herkulliselta, että ajattelin tehdä sitä juhannusherkuksi. :) Liivatejauheen käyttö ei kuitenkaan ole minulle tuttua, vaan tekisin kakun mieluummin perinteisillä liivatelehdillä. Kuinka monta liivalehteä kakkuun tarvittaisiin?
VastaaPoistaHei! Ja kiitos :) Liivatelehtiä käytetään 2 lehteä/1 tl liivatejauhetta. Eli tähän ohjeeseen menisi tuon laskutavan mukaan 11 liivatelehteä. Kakku oli jääkaappikylmänä sen verran kiinteää, että 10 lehdelläkin saattaa pärjätä. Huoneenlämmössä tosin kakku hieman pehmenee, eli jos kakku on kauan tarjolla, kannattaa laittaa varmuudeksi 11. Toivottavasti kakku maistuu! Oikein ihanaa ja maukasta Juhannusta! :D
PoistaSelvä, suurkiitos avustasi! :) Kakku menee ehdottomasti kokeiluun jo heti tänä iltana. Ihanaa Juhannuksen aikaa! :)
PoistaToivottavasti kakku maistui! :) Mukavaa kesänjatkoa!
PoistaOnpas kiva idea käyttää paahdettua valkosuklaata pohjana, olisi tullut itsellä mieleenikään! :) Pitkään ihastelin ideaa valkosuklaan paahtamisesta (etenkin näin suurena makean ja kinuskin fanina) mutta sain vasta tällä viikolla testattua sitä itse. En tosin tehnyt siitä pohjaa vaan sulatin sen kermaan, vatkasin kylmänä vaahdoksi ja käytin sitä niin täytteenä kuin kuorrutteenakin. Aivan jumalaista! *_* Niin helppo tapa saada ihana kinuskinen karamellinen vivahde kakkuun, tulee ehdottomasti käytettyä uudestaankin! Ja kinuski on vieläpä todella helppo yhdistää melkeinpä mihin muuhun makuun tahansa, itse yhdistin vaahdon päärynätäytekakkuun ja toimi loistavasti. Jos kiinnostaa, niin lisää mun blogissa :)
VastaaPoistahttp://vispilavintiontemmellyskentta.blogspot.fi/2014/06/paarynataytekakku-paahdetulla.html
PS. Ehdottomasti laitan kokeiluun tämän pohjan!
Paahdettu valkosuklaa on kyllä ihan mahdottoman ihanaa! Ja juustokakun pohjaksi se sopi mielestäni aivan äärettömän hyvin. Tosin täytteen ei silloin kannata olla yltiömakea, kun tuo valkosuklaa tuo aikalailla lisämakeutta.
PoistaMulla on ollut samanlaiset suunnitelmat näiden ensmäisten paahtamisten jälkeen. Nimittäin suklaan sulatus kermatilkkaan, vaahdoksi ja kakun väliin. Uskon, että siitä saa taatusti kielen vievää moussea! Joukkoon vielä jotain raikasta, tai vähemmän raikasta, tai ei mitään.. Mums! Tuo päärynäkakku kuullostaa mielenkiintoiselta, tulen katsomaan :)
Toi paahdettu valkosuklaa on ihanaa ! Jostain syystä mun kakun koostumus oli löysää, sun kuvissa näyttää ihanan kiinteältä. Olin vähän liian hätäinen maistamaan, samana päivänä tehty ei ollut oikein hyvää mutta seuraavana päivänä maku oli paljon parempi.Tätä teen ehdottomasti uudestaan.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Anni! :) Täysin samaa mieltä, paahdettu valkosuklaa on äärettömän hyvää! Harmi, jos kakku jäi odotettua löysemmäksi. Minulla oli suht kiinteä, tuollainen miltä kuvissakin näyttää. Hieman pehmeni huoneenlämmössä, mutta suoraan jääkaapista otettaessa oli hyvin leikattavissa ja sopivan kiinteä. Voin vain arvuutella syitä, mutta tuli mieleen, käytitkö kakkuun liivatelehtiä vai -jauhetta? Jos käytit jauhetta, mittaisitko sen tavallisella teelusikalla vai "virallista" mittaa käyttäen? Mittauksiin kannattaa käyttää kunnon mittalusikkaa, niin liivatetta tulee varmasti tarpeeksi. Entä minkä merkkistä tuorejuustoa käytit? Oman kokemukseni mukaan jotkut tuorejuustot löysentävät kemavaahtoa melkoisesti, voisikohan ero johtua tästä.. Oliko kakku seuraavana päivänäkin vielä löysää? Kakku vaatii tarpeeksi pitkän hyytymisajan jääkaapissa ja se voi joskus olla 12 tuntiakin.
PoistaHyvä kuitenkin, jos kakku maistui seuraavana päivänä. Raparperileivonnaiset ovat yleensäkin parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, kun maut ovat päässeet kunnolla tekeytymään ja raparperin pahin kirpeys tasoittunut. Kiitos vielä, kun tulit kertomaan kokemuksesi :)
Aivan ihanan näköinen kakku ja varmasti taivaallisen makuinen! Minun lempikukkiani ovat orvokit, joten rakastuin tähän heti. Pakko kokeilla, mutta en ole käyttänyt raparperia leipomisessa ikinä. Varmaan nyt on aika opetella. Olisiko sinulla vinkkejä aloittelevalle raparperileipurille? Myös pari vinkkiä aloittelevalle bloggaajalle tulisi tarpeeseen, jos sellaisia löytyy. :)
VastaaPoistaKiitos Piisamirotta M :) Löysin viestisi vasta ja vastaan nyt hieman myöhässä.. Raparperin maku tai itseasiassa sen kirpeys on tässä kakussa aika voimakas. Mutta jos pitää raikkaasta ja hieman kirpsakasta, niin silloin tämä on tosi hyvää. Jos pitää makeammasta, niin silloin kannattaa voi raparperin määrää hieman vähentää ja mahdollisesti lisäillä sokeria täytteeseen hieman reilummin. Kannattaa maistella täytettä ennen vuokaan laittamista ja säätää sokerin ja raparperisoseen määrää sen mukaan. Maku hieman tasoittuu ja laimenee hyytyessä, joten se saa olla hieman haluttua lopputulosta voimakkaampi.
PoistaHmm. Mitäs sanoisin raparperista.. Yleensä raparperin varret kannattaa käyttää nuorina. Silloin niitä ei tarvitse kuoria. Vanhemmista varsista kannattaa kuoret ottaa pois, sillä vanhetessaan kuori hieman kovettuu ja raparperi muutenkin muuttuu hieman puumaiseksi. Kuori lähtee helposti vetämällä. Tosin tässä ohjeessa, kun raparperi keitetään soseeksi, ei varren iällä ole niin suurta merkitystä ja mahdolliset kuoren palatkin pehmenevät.
Raparperi on tosi monipuolinen ja siitä pystyy tekemään vaikka mitä; piirakoita, muffineita, kakun täytteitä, hilloja, riisipuuroa(!).. Usein raparperia karttavat eivät pidä raparperista sen kirpeyden takia, mutta sitä saa helposti tasoitettua sokerin, valkosuklaan tai piirakoissa kermaviilipäällisen lisäksi esimerkiksi käyttämällä sitä yhdessä mansikan kanssa.
Raparperileivonnaiset ovat yleensä kirpeimmillään samana leivontapäivänä. Seuraavaan päivään mennessä maut tasoittuvat ja ovat ainakin omasta mielestäni usein silloin parhaimmillaan. Paitsi nämä ihanat muffinit maistuvat kyllä heti jäähdyttyään http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/06/valkosuklaa-raparperimuffinit.html :)
Tervetuloa blogimaailmaan! Varoituksena voin heti sanoa, että bloggaaminen on sellaista, mikä vie mennessään ja tekee ehkä hieman riippuvaiseksikin! ;D Mutta mukavaa puuhaa kaikenkaikkiaan. Koen itsekin olevani vielä aloittelija (blogi ollut vasta reilun vuoden), joten vinkkejä kaipailen edelleen itsekin ja niitä on tällä hetkellä vähänlaisesti muille jaettavaksi. Mutta jos koitan nyt pari juttua miettiä. En vielä käynyt sivuillasi (tulen kyllä hetken päästä :D), joten en tiedä millaista siellä on. Mutta yksi juttu, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on banneri. Lukija kiinnittää siihen heti huomionsa. Ja muutenkin sivujen helppolukuisuus ja selkeys. Myös se on tärkeää, että kirjoitat niistä asioista, jotka koet itselleen tärkeiksi ja olet oma itsesi. Tulen hetken päästä katsomaan blogiasi :)
Mukavia leivontahetkiä raparperin parissa ja hauskoja blogihetkiä! :D
Aivan ihanalta näyttää ja kuulostaa! Miten tuo pohja kestää vuoasta tarjoilulautaselle siirtämisen? Vai oletko tehnyt suoraan alustalle?
VastaaPoistaLöysinkin vastauksen tuosta postauksesta, kun luin tarkemmin ;)
PoistaEhdin vasta nyt vastailemaan, mutta hyvä että vastaus löytyi :) Kokoan kakut useimmiten suoraan tarjoilulautaselle, niin välttyy siirtämisiltä. Jos täyte on kovin löysä, niin silloin kakku on parempi tehdä irtopohjavuokaan, mutta tämä raparperikakku tosiaan onnistuu suoraan alustallekin kooten. Kakun kannattaa antaa tekeytyä seuraavaan päivään, niin maku paranee ja kirpeys hieman tasoittuu. Kivoja leivontahetkiä! :)
PoistaHei! Voisikohan raparperisoseen tehdä muutamaa päivää aikaisemmin valmiiksi? :)
VastaaPoistaMoikka! :) Voi tehdä valmiiksi, kunhan säilyttää soseen jääkaapissa puhtaassa astiassa :)
PoistaKiitos paljon vastauksesta! :)
PoistaEipä kestä :) Leivontailoa ja ihanaa kesänjatkoa! :)
Poista