keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Kinkkutäytteiset tuulihatut

Viikonlopun juhlien tarjottavien kirjoittaminen on onnistunut hieman hitaanpuoleisesti, sillä lämpimät kelit ovat houkutelleet pihalle nyppimään ja kuokkimaan maata ja viettämään aikaa lasten kanssa. Kelit hieman viilenevät, joten ohjeet tulevat hieman nopsempaa. Tässä ens alkuun hieman suolaista. Pikkusuolaisena tarjolla oli näitä kinkkutäytteisiä tuulihattuja.Tarjoilin myös cocktailpiirakoita ja aivan mahdottoman herkullista lohi-juustopiirakkaa! Niistä lisää myöhemmin, tässä ensin tuulihatut.


Ajatus näihin lähti naapurin juhlissa maistelemistani herkullisista tuulihatuista, joissa aineita oli vain kourallinen. Päämaut tulivat selvästi kinkusta ja suolakurkkusalaatista.

Meillä mies ei pahemmin välitä suolakurkkusalaatista. Kun olin saanut täyteen tehtyä, mies maisteli sitä ja kehui sen olevan tosi hyvää. Kyselin kaipaako se suolakurkkua ja samantein tuli jyrkkä kielto koko aineelle. Eipä mies huomannut että sitä oli siinä jo :) En kuitenkaan laittanut sitä aivan niin paljon kuin olisin halunnut, mutta olivat siis hyviä jo näinkin.


Tein tuulihattuja yhteensä 50, mutta täytin vain puolet. Toinen puoli päätyi pakkaseen. Laitan ohjeen sellaisen kuin sen tein. Jos haluaa täyttää kaikki tuulihatut tällä samalla täytteellä, tuplaa vain täytteen määrät.

Kinkkutäytteiset tuulihatut

Tuulihattutaikina (n. 50 kpl pienehköjä, suupalan kokoisia):
2.5 dl vettä
100 g voita
2.5 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Täyte (riittää n. 25 tuulihattuun):
175 g savukinkkua
200 g ruohosipulituorejuustoa
n. 1 rkl suolakurkkusalaattia (maun mukaan)
ripaus mustapippuria
n. 1 rkl maitoa

Koristeeksi:
aurinkokuivattuja tomaatteja
persiljaa

Ohje:
Laita vesi ja voi kattilaan. Lämmitä seosta, kunnes voi sulaa. Vatkaa joukkoon vehnäjauhot. Lämmitä seosta koko ajan puukauhalla vatkaten, kunnes vehnäjauhot turpoavat ja seos on reunoilta ja pohjasta irtoava möykky. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä n. 5 minuuttia. Vatkaa taikinan joukkoon munat yksitellen voimakkaasti esim. sähkövatkaimella vatkaten. Viimeisen munan lisäyksen jälkeen taikinan pitäisi olla tahmeaa. Laita taikina pursotuspussiin ja pursottele pieniä nokareita leivinpaperilla päällystetylle pellille. Tuulihatut nousevat uunissa n. kaksinkertaisiksi, ota tämä huomioon pursottaessasi eli jätä kunnon välit.

Paista tuulihattuja 200 asteessa n. 25 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä ja tuulihattu tuntuu kevyeltä. Puhkaise tuulihattujen sivuun pieni reikä veitsellä heti uunista ottamisen jälkeen, niin kuuma höyry pääsee ulos ja tuulihatut pysyvät rapeina. Jäähdytä hyvin.

Tee täyte pilkkomalla kinkku pieneksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja lisää suolakurkkusalaattia maun mukaan. Mausta pippurilla. Sekoita joukkoon sen verran maitoa, että seos löystyy hyvin pursotettavaksi. Laita seos esim. kertakäyttöiseen pursotinpussiin ja leikkaa kulmaan n. 1 cm reikä. Työnnä pussin suu tuulihattuun puhkaisemastasi reiästä sisään ja purista se täyteen täytettä. Koristele esimerkiksi suikaloitujen aurinkokuivattujen tomaattien palasilla ja persiljalla.

Vinkki:
* Täyttämättömät tuulihatut voi myös pakastaa. Jäähdytä ne ensin hyvin ja pakkaa sitten esim. pakastepussiin. Kun tarvitset tuulihattuja, ota ne sulamaan n. tunti ennen täyttämistä. Ota ne pussista pois heti pakkasesta pois ottamisen jälkeen, niin ne eivät vety ja pysyvät rapeina. 
* Uuninluukkua ei saa avata eikä uuni heilutella tai kolistella kesken paistamisen. Muuten tuulihatut saattavat lässähtää. Avaa uuninluukku vasta kun paistoajasta kulunut suurin osa ja kun tuulihatut ovat saaneet pintaansa kevyesti väriä.
* Täytä tuulihatut vasta juuri ennen tarjoilua, niin ne pysyvät rapeina. 
* Samasta tuulihattutaikinasta voi tehdä myös makeita suupaloja esim. mansikka-kermavaahtotäytteellä.


Nämä olivat kivankokoisia, pieniä suupaloja :)

4 kommenttia:

  1. Vaikuttaa herkullisilta. Maukkaat ainekset täytteessä. Tuulihatut on kokeilulistallani olleet kauan. En ole vain vielä uskaltautunut niitä tekemään, koska pelkään niiden olevan hieman hankalatekoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja :) Tuulihattuja mainostetaan vaikeampitekoisina, mitä ne ovatkaan. Itse olen tehnyt niitä muutaman ja ainoastaan kerran ovat epäonnistuneet. Silloin lisäsin munat heti tulikuumaan vesi-voi-jauhomassaan, eivätkä ne nousseet lainkaan uunissa. Pieni jäähdytys ennen munia auttaa. Ja vielä kun malttaa pitää luukun kiinni tarpeeksi pitkään, niin onnistuvat melko varmasti. Kokeilepas ihmeessä, ovat yllättävän helppoja! :D

      Poista
    2. Mä olen kanssa pelännyt tehdä tuulihattuja, mutta löysin täältä sun sivuilta ennen vappua sen vanhan ohjeen ja voin sanoa, että tuli niin törkeen hyviä! Tein niihin sen tonnikalatäytteen. Oli todella helppoja tehdä! Itsellä vaan kun ei ollut pursotinta niin joutusin pakastepussilla ne pursottamaan, eikä niihin tullut sitä hienoa muotoa, mutta pääasia että olivat hyviä! Kiitos maukkaasta ohjeesta! :)

      Terv. Nina

      Poista
    3. Mahtavaa, että onnistuit ja tonnikalatäytteiset tuulihatut maistuivat! Tuulihattujen epäonnistumista pelätään aivan syyttä suotta. Kun vain uunin luukun malttaa pitää tarpeeksi kauan kiinni, onnistuvat tuulihatut miltei varmasti. Ja täytevaihtoehtoja pystyy muokkaamaan mielinmäärin juuri oman makunsa mukaiseksi. Kiitos vielä kommentista ja mukavaa kun kävit kertomassa kokemuksesi! :D

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...