torstai 19. kesäkuuta 2014

Sitruunatahna II

Juhannus on todella liki, mutta huonot kelit ovat vieneet intoa suunnitella mitään suurempia juhannusleivonnaisia. Ajatukseni pyörivät enemmänkin pikkumakeiden puolella. Olenkin tehnyt keksejä ja muita pikkujuttuja. Laitan superhelpon ja herkullisen keksiohjeen vielä loppuviikon aikana, mutta sitä ennen tulee tämä todella helpon sitruunatahnan ohje.

Omatekoinen lemon curd on niin paljon parempaa kuin kaupan, ja sitä tuleekin tehtyä aika usein sitruunahampaan kolottaessa. Tahna on niin ihanan monikäyttöistäkin, sitä voi tunkea miltei mihin tahansa. Näin Juhannuksena tätä voisi kokeilla vaikka pavlovan kanssa. Esim. täältä löytyy herkullisten pienten punaherukkapavlovien ohje. Tulisi varmaan todella ihania herkkupaloja, jos punaherukat ja kinuskin korvaisi tällä sitruunatahnalla. Hmm. Tuo pitääkin kokeilla :)


Olen aiemmin tehnyt sitruunatahnaa tällä ohjeella. Tuossa ohjeessa käytetään vain keltuaisia ja valkuaisille pitäisi siis keksiä jokin muu käyttö. Tällä kertaa en kuitenkaan jaksanut alkaa tekemään marenkia tai muuta valkuaistentuhoojaa, joten halusin ohjeen, johon voi käyttää munat kokonaan. Tästä tuli edelliseen ohjeeseen verrattuna aivan yhtä hyvä, enkä ainakaan näin erikseen maistettuna huomannut oikeastaan mitään eroa. Tahna on ihanan täyteläinen ja sopivan sitruunainen.


Sitruunatahna sopii siis tosi moneen paikkaan. Rahkan tai jogurtin pariksi, kakun väliin, kermavaahdon joukkoon, itsetehtyyn jäätelöön... Ohjeesta tuli kaksi n. 3 dl purkkia, joista toisen käytin synttärikakun raikkaaseen mansikkaiseen-sitruunatäyteeseen. Toista purkkia olen mussutellut rahkan kanssa, nam!

Sitruunatahna II

n. 6 dl

Aineet:
  3 dl sitruunan mehua (n. 4 keskikokoista sitruunaa)
4 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelysjauhoja
3 kananmunaa
100 g voita huoneenlämpöisinä palasina

Ohje:
Tee sitruunatahna sekoittamalla sitruunan mehu, sokeri, maissitärkkelysjauhot ja munat kattilassa sekaisin vispilällä. Kuumenna seosta jatkuvasti vispilällä pohjaa myöten sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Nosta kattila heti levyltä ja jatka vatkaamista voimakkaasti n. minuutin ajan. Lisää joukkoon voi nokareina ja jatka vatkaamista, kunnes voi sulaa ja seos on kiiltävää ja sileää. Jos käytät sitruunatahnan heti, jäähdytä se kylmää vettä sisältävässä altaassa. Jos säilöt tahnan myöhempää käyttöä varten, kaada seos heti hyvin pestyihin purkkeihin ja laita kansi kiinni. Sitruunatahna säilyy jääkaapissa noin pari viikkoa.

Vinkki:
* Näillä määrillä sitruunatahnaa tulee melko paljon. Ohjetta on helppo muokata ja voit tehdä halutessasi myös pienemmän annoksen (esimerkiksi kolmasosan).
* Saat lime curd-tahnaa korvaamalla sitruunan mehun samalla määrällä limen mehua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...