lauantai 14. kesäkuuta 2014

Herkullinen juusto-lohipiirakka

Tein juhliin tätä ihanaa juustoista lohipiirakkaa. Piirakka oli mielestäni äärettömän herkullinen ja sai kehuja myös muilta. Piirakka kuuluu selvästi lohipiirakoiden kärkisijoille ja kilpailee parhaan lohipiirakan tittelistä vähän aikaa sitten tekemäni lohi-parsakaalipiirakan kanssa.


Suolaista kylmäsavulohta tasapainotti aimo annos raejuustoa, mutta makua oli silti reilusti. Kuvat puhukoot puolestaan, itselläni sanavarasto ei riitä tällä hetkellä kuvailemaan herkullista makua sen enempää.


Laitoin raejuustoa piirakkaan hieman ohjeeseen laittamaani määrää enemmän ja muna-maidosta jäi suunnilleen samanverran käyttämättä piirakan reunojen yläreunan tullessa vastaan. Muokkasin ohjeen samantein sellaiseksi, että siihen menee yksi kokonainen pikkupurkillinen raejuustoa ja nyt kaiken muna-maidonkin pitäisi mahtua vuokaan.


Juusto-lohipiirakka

n. 13 x 35 cm vuokaan tai n. 24 cm pyöreään piirakkavuokaan

Pohja:
n. 1/3 annosta rahkavoitaikinaa (laitoin 2 dl ruisjauhoja, 1 dl grahamjauhoja, 1 dl tavallisia vehnäjauhoja, 0.5 tl suolaa)

Täyte:
200 g kylmäsavulohisiivuja
200 g raejuustoa
2 dl (=100 g) punaleima emmental -juustoraastetta 
1.5 tl kuivattua tilliä
ripaus  mustapippuria 
2 kananmunaa
2 dl maitoa
1 rkl sinappia
1 tl sokeria

Ohje:
Tee rahkavoitaikina erillisen ohjeen mukaan. Ota taikinasta n. 1/3 piirakkapohjaa varten. Kaulitse ohueksi ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin n. 30 minuutiksi, kunnes pohja on kunnolla kiinteytynyt. Jäähdyttäminen estää hieman pohjan reunoilta valumista paiston aikana. Pistele taikinanpohjat haarukalla, laita päälle leivinpaperin pala ja paistokuuulat. Esipaista pohjaa 200 asteessa n. 15-20 minuuttia.

Laita esipaistetun pohjan päälle n. puolet emmental-raasteesta, sen päälle puolet lohisiivuista. Levitä raejuusto tasaiseksi kerrokseksi. Lisää loput juustoraasteesta ja lohisiivuista. Kaada päälle liemi.

Sekoita kulhossa sinappi, sokeri, tilli ja mustapippuri keskenään. Vatkaa joukkoon munat yksitellen välillä kunnolla vatkaten, jotta sinappiseos sekoittuu tasaisesti. Lisää maito. Valuta seos täytetyn piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla n. 35-40 minuuttia, kunnes piirakka on saanut nätin värin pintaansa ja täyte hyytynyt. Anna jäähtyä ennen irrottamista. Nauti kylmänä tai haalean lämpimänä.

Vinkki:
* Jos teet kokonaisen annoksen rahkavoitaikinaa, pohjan paksuudesta ja vuoan koosta riippuen sitä saattaa jäädä yli. Voit pakastaa sen kerta-annoksina ja ottaa tarpeen mukaan sulamaan jääkaappiin muutama tunti ennen käyttämistä. 



4 kommenttia:

  1. Nam, vaikuttaa tosi hyvälle. Tämän taidan tehdä juhannuspiirakaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä tosi hyvää! Suosittelen koittamaan! :) Kun pääset maistelemaan, kuulisin mielelläni mitä pidit :)

      Poista
  2. Näyttää hyvältä! En ole koskaan kokeillut raejuustoa piirakan täytteenä mutta täytyy kokeilla joku kerta, kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :D Kannattaa joskus kokeilla raejuustoa! Se tuo lisää ruokaisuutta täytteeseen ja sopii mietona hyvin yhteen voimakkaiden ja suolaisten makujen kanssa. Tästä piirakasta raejuustoa ei erikseen edes maistanut, mutta se tasoitti juuri sopivasti lohen suolaisuutta. Toistan itseäni kertomalla, että tämä oli todella herkullista! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...