Suolaista kylmäsavulohta tasapainotti aimo annos raejuustoa, mutta makua oli silti reilusti. Kuvat puhukoot puolestaan, itselläni sanavarasto ei riitä tällä hetkellä kuvailemaan herkullista makua sen enempää.
Laitoin raejuustoa piirakkaan hieman ohjeeseen laittamaani määrää enemmän ja muna-maidosta jäi suunnilleen samanverran käyttämättä piirakan reunojen yläreunan tullessa vastaan. Muokkasin ohjeen samantein sellaiseksi, että siihen menee yksi kokonainen pikkupurkillinen raejuustoa ja nyt kaiken muna-maidonkin pitäisi mahtua vuokaan.
Juusto-lohipiirakka
n. 13 x 35 cm vuokaan tai n. 24 cm pyöreään
piirakkavuokaan
Pohja:
n. 1/3 annosta rahkavoitaikinaa
(laitoin 2 dl ruisjauhoja, 1 dl grahamjauhoja, 1 dl tavallisia vehnäjauhoja,
0.5 tl suolaa)
Täyte:
200 g kylmäsavulohisiivuja
200 g raejuustoa
2 dl (=100 g) punaleima emmental -juustoraastetta
1.5 tl kuivattua tilliä
ripaus mustapippuria
2 kananmunaa
2 dl maitoa
1 rkl sinappia
1 tl sokeria
Ohje:
Tee rahkavoitaikina erillisen
ohjeen mukaan. Ota taikinasta n. 1/3 piirakkapohjaa varten. Kaulitse
ohueksi ja painele piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin n. 30
minuutiksi, kunnes pohja on kunnolla kiinteytynyt. Jäähdyttäminen estää hieman
pohjan reunoilta valumista paiston aikana. Pistele taikinanpohjat haarukalla,
laita päälle leivinpaperin pala ja paistokuuulat. Esipaista pohjaa 200 asteessa
n. 15-20 minuuttia.
Laita esipaistetun pohjan päälle n. puolet
emmental-raasteesta, sen päälle puolet lohisiivuista. Levitä raejuusto
tasaiseksi kerrokseksi. Lisää loput juustoraasteesta ja lohisiivuista. Kaada
päälle liemi.
Sekoita kulhossa sinappi, sokeri, tilli ja mustapippuri
keskenään. Vatkaa joukkoon munat yksitellen välillä kunnolla vatkaten, jotta sinappiseos sekoittuu tasaisesti.
Lisää maito. Valuta seos täytetyn piirakan päälle. Paista 200-asteisen uunin
keskitasolla n. 35-40 minuuttia, kunnes piirakka on saanut nätin värin
pintaansa ja täyte hyytynyt. Anna jäähtyä ennen irrottamista. Nauti kylmänä tai
haalean lämpimänä.
Vinkki:
* Jos teet kokonaisen annoksen rahkavoitaikinaa, pohjan
paksuudesta ja vuoan koosta riippuen sitä saattaa jäädä yli. Voit pakastaa sen
kerta-annoksina ja ottaa tarpeen mukaan sulamaan jääkaappiin muutama tunti
ennen käyttämistä.
Nam, vaikuttaa tosi hyvälle. Tämän taidan tehdä juhannuspiirakaksi!
VastaaPoistaOli kyllä tosi hyvää! Suosittelen koittamaan! :) Kun pääset maistelemaan, kuulisin mielelläni mitä pidit :)
PoistaNäyttää hyvältä! En ole koskaan kokeillut raejuustoa piirakan täytteenä mutta täytyy kokeilla joku kerta, kiitos vinkistä! :)
VastaaPoistaKiitos! :D Kannattaa joskus kokeilla raejuustoa! Se tuo lisää ruokaisuutta täytteeseen ja sopii mietona hyvin yhteen voimakkaiden ja suolaisten makujen kanssa. Tästä piirakasta raejuustoa ei erikseen edes maistanut, mutta se tasoitti juuri sopivasti lohen suolaisuutta. Toistan itseäni kertomalla, että tämä oli todella herkullista! :)
Poista