Tälläkin kertaa taikinaa jäi reilusti yli, vaikka teinkin täytettä hieman enemmän ja taikinaa vähemmän. Kaulitsin osan lopputaikinasta ohueksi, painelin pintaan seesamin siemeniä ja paistoin 250 asteessa n. 5 minuuttia rapeiksi lastuiksi. Ne olivat omasta ja tytön mielestä todella hyviä, mutta mies ei välittänyt. Kuvaa ei tullut napsastua, sillä lastut hävisivät aikas nopsaan :) Tässä nyt tämä piirakoiden ohje. Ohjeen joukosta löytyy myös pari vanhaa vaihekuvaa.
Cocktailpiirakat
n. 70 kpl
Puurotäyte:
5.5 dl puuroriisiä
5 dl vettä
2.3 l punaista maitoa
3 tl suolaa
50 g voita
2 munaa
Taikina:
n. 5.5 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
2.5 dl vettä
0.5 dl juoksevaa margariinia (tai sulaa voita)
1.5 tl suolaa
Voiteluun:
n. 150 g voita
2.5 dl vettä
1.5 tl suolaa
Ohje:
Aloita piirakoiden tekeminen keittämällä riisipuuro
valmiiksi hyvissä ajoin, mielellään jopa edellisenä päivänä. Keitä puuro kuten
tavallinen riisipuuro. Käytä mieluiten teflonkattilaa tai vastaavaa. Kiehauta
vesi ja lisää siihen riisi. Keitä hissukseen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää
sitten maito vähitellen niin, että puuro kiehuu koko ajan samalla sekoitellen
(n. 20 minuutin ajan)). Käännä levy pois, laita kansi päälle ja anna hautua
kypsäksi. Terästä voilla ja mausta suolalla. Anna jäähtyä kunnolla esim.
kylmässä vesihauteessa tai yön yli jääkaapissa. Täytteeseen saa kauniin kiillon
lisäämällä jäähtyneen puuron joukkoon kananmunat.
Tee kuorien taikina sekoittamalla jauhot, suola, vesi ja
rasva keskenään kulhossa. Ota taikinaklöntti pöydälle ja vaivaa kunnes se on
kiinteä kasa. Anna taikinan levätä kulhossa kelmun alla puolisen tuntia.
Kaulitse taikina n.0.3 cm paksuiseksi levyksi ja ota pienellä (n.3-4 cm)
ympyrä-muotilla paloja. Laita taikinapalat jauhotetulle pöydälle odottamaan
tuorekelmun tai puolitetun ison pakastepussin alle ettei taikina kuivu. Jos
pinoat paloja, ripota jauhoja niiden väliin etteivät ne tartu toisiinsa.
Ajele kakkarat. Älä paina, vaan anna taikinakakkaran
pyöriä pulikan alla pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna vähän
ruisjauhoja, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Lisää keskelle reilu
ruokalusikallinen riisitäytettä, ja levitä niin, että reunoille jää n.1.5cm
taittovarat.
Taita molemmat reunat kohti keskustaa. Rypytä peukalolla ja etusormella.
Paista 250-asteisessa uunissa n.15-20 minuuttia, kunnes
piirakat ovat saaneet kauniin värin pintaansa. Voitele välittömästi
(suolatulla) voisulalla tai kasta voi-vesi-suola-seokseen. Pane voidellut
piirakat limittäin laakeaan astiaan vaikka uunipellille ja peitä voipaperilla
ja leivinliinalla. Anna kuorien pehmetä ja piirakoiden jäähtyä. Nauti sellaisenaan
tai munavoin kanssa.
Vinkki:
* Ohjeen jauhomäärä on suuntaa antava. Taikinasta on hyvä
tehdä sen verran jämäkkä, ettei se tartu pöytään kiinni ja on hyvin
kaulittavissa, mutta kuitenkin sen verran löysä, ettei se repeile
rypytettäessä. Taikinan jauhomäärää saattaa joutua muokkaamaan jauhojen
kuivuudesta ja laadusta riippuen.
Mahtava lasti pellillä! Nam nam! :) Itsetehdyt on todellakin parhaita, vaan todella harvoin tulee tehtyä.
VastaaPoistaKiitos Leena-muori :D Harvemmin tulee tehtyä, mutta kun alkaa tähän puuhaan, herkkupiirakoita syntyy reilusti. :)
PoistaItsetehdyt ovat ihan parhaita! .) Ajattelin tehdä lapsen kastajaisiin karjalanpiirakoita ja munavoita yhdeksi suolaiseksi tarjottavaksi, ovat kyllä niin hyviä ja ruokaisiakin :)
VastaaPoistaKuullostaa tosi hyvältä tarjoiltavalta! Meilläkin oli näitä tarjolla viime kastajaisissa ja aika usein olen tehnyt tyttöjen synttäreillekin. Ja juuri munavoin kanssa! Seuraavaksi ajattelin kokeilla vaihtelun vuoksi jotain erilaista päällistä, ehkä lohista. Hyviä taatusti, oli päällinen mikä tahansa :D
Poista