torstai 5. kesäkuuta 2014

Pehmeät limekeksit ja itsetehty "kondensoitu maito" limellä

Kasvimaalla kykkiminen ja pihan hoitamiset ja kaikki muut kivat kesäjutut ovat hieman hidastaneet (liki jokapäivästä) leivontatahtiani. Toki jotain on tullut tehtyä. Mutta vietän vain niin paljon mieluummin aikaani ulkona risujen ja mullan parissa, kuin kuumien hellojen ääressä muutenkin turkasen kuumassa asunnossa.

Vanhoja leivontajuttujakin on jäänyt päivittelemättä melkoisesti. Koitan saada niitä tänne taas pikku hiljaa. Tässä eräs, joka sai alkunsa jokin aika sitten limeinnostuksissani, kun olin hankkinut muutaman ylimääräisen limen. Sain jostain kummasta päähäni kokeilla kondensoidun maidon tekemistä niin, että korvaisin osan vedestä limen mehulla. Käytin pohjana aiemmin käyttämääni ohjetta. Lopputuloksesta tuli kirpeän makea, erittäin paksua maitoa muistuttava seos.


Tuttuun tapaan en malttanut säilytellä "kondensoitua maitoa" sen kauempaa, vaan tein siitä keksejä. Kekseistä tuli pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä. Maku oli tietenkin herkullinen, niin kuin limejutut yleensäkin.


"Kondensoituun maitoon" tuli maitojauhetta, joka sitoo kosteutta. Sen huomasi näistä kekseistäkin. Ne pysyivät aika pitkään pehmeinä ja suht kosteina. Lyhyellä paistoajallakin toki on osuutta asiaan.



Parhaimmillaan nämä herkut olivat heti pian jäähdyttyään. Hieman mutakakkumaisia.

Pehmeät limekeksit ja limemäinen kondensoitu maito

n. 3.5 dl "kondensoitua maitoa"/n. 60 kpl keksiä

"Kondensoitu maito":
75 g voita
0.5 dl limen mehua (n. 2 limen mehu)
0.25 dl vettä
1 dl (n. 80g) fariinisokeria kevyesti mittaan paineltuna
1 dl tavallista sokeria
2.25 dl maitojauhetta 

Kekseihin lisäksi:
0.5 dl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl vaaleaa siirappia
1 muna
1 tl leivinjauhetta

Ohje:
Laita voi, vesi, sokerit ja limen mehukulhoon. Sekoita. Lämmitä mikrossa, kunnes voi ja sokerit sulavat. Anna jäähtyä hetki. Vatkaa joukkoon maitojauhe koko ajan voimakkaasti esim. sähkövatkaimella vatkaten. Anna jäähtyä.

Jos jatkat keksien teolla. Sekoita joukkoon öljy, siirappi ja muna sekä vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen. Pyörittele taikinasta palloja ja kierittele halutessasi sokerissa. Laita pallot leivinpaperoidulle pellille. Litistä kevyesti. Paista 175 asteessa koosta ja haluamastasi pehmeysasteesta riippuen n. 5-8 minuuttia, kunnes keksit ovat edelleen pehmeitä, ja keskeltä aavistuksen pullistuneita. Keksien kuuluu jäädä pehmeiksi.

Vinkit:
* N. 5 minuutin paistoajalla keksit jäävät todella raa'an oloisiksi. Kovettuvat pinnalta, mutta sisälmys säilyy kosteana, miltei märkänä. N. 6-7 paistoajalla (uunista riippuen), keksit tuntuvat uunista otettaessa raaoilta, mutta kovettuvat jäähtyessään ja sisältö ei ole aivan niin märkä kuin vähemmän aikaa paistetuissa, mutta silti kostea ja pehmeä.
* Keksien pohja karamellisoituu sitä enemmän, mitä kauemmin keksejä paistaa. Karamellisointi antaa oman ihanan, hieman kinuskisen makunsa. N. 7-8 minuutin paistoajalla pohja on aika kivasti karamellisoitunut. Tällöin lopputulos ei tosin ole enää niin pehmeä, mutta tuoreeltaan edelleen kostea. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...