Vanhoja leivontajuttujakin on jäänyt päivittelemättä melkoisesti. Koitan saada niitä tänne taas pikku hiljaa. Tässä eräs, joka sai alkunsa jokin aika sitten limeinnostuksissani, kun olin hankkinut muutaman ylimääräisen limen. Sain jostain kummasta päähäni kokeilla kondensoidun maidon tekemistä niin, että korvaisin osan vedestä limen mehulla. Käytin pohjana aiemmin käyttämääni ohjetta. Lopputuloksesta tuli kirpeän makea, erittäin paksua maitoa muistuttava seos.
Tuttuun tapaan en malttanut säilytellä "kondensoitua maitoa" sen kauempaa, vaan tein siitä keksejä. Kekseistä tuli pinnalta rapeita ja sisältä pehmeitä. Maku oli tietenkin herkullinen, niin kuin limejutut yleensäkin.
"Kondensoituun maitoon" tuli maitojauhetta, joka sitoo kosteutta. Sen huomasi näistä kekseistäkin. Ne pysyivät aika pitkään pehmeinä ja suht kosteina. Lyhyellä paistoajallakin toki on osuutta asiaan.
Parhaimmillaan nämä herkut olivat heti
pian jäähdyttyään. Hieman mutakakkumaisia.
Pehmeät limekeksit ja limemäinen
kondensoitu maito
n. 3.5 dl "kondensoitua
maitoa"/n. 60 kpl keksiä
"Kondensoitu maito":
75 g voita
0.5 dl limen mehua (n. 2 limen mehu)
0.25 dl vettä
1 dl (n. 80g) fariinisokeria kevyesti
mittaan paineltuna
1 dl tavallista sokeria
2.25 dl maitojauhetta
Kekseihin lisäksi:
0.5 dl öljyä
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl vaaleaa siirappia
1 muna
1 tl leivinjauhetta
Ohje:
Laita voi, vesi, sokerit ja limen mehukulhoon.
Sekoita. Lämmitä mikrossa, kunnes voi ja sokerit sulavat. Anna jäähtyä hetki.
Vatkaa joukkoon maitojauhe koko ajan voimakkaasti esim. sähkövatkaimella
vatkaten. Anna jäähtyä.
Jos jatkat keksien teolla. Sekoita
joukkoon öljy, siirappi ja muna sekä vehnäjauhot, joihin olet sekoittanut
leivinjauheen. Pyörittele taikinasta palloja ja kierittele halutessasi
sokerissa. Laita pallot leivinpaperoidulle pellille. Litistä kevyesti. Paista
175 asteessa koosta ja haluamastasi pehmeysasteesta riippuen n. 5-8 minuuttia,
kunnes keksit ovat edelleen pehmeitä, ja keskeltä aavistuksen pullistuneita.
Keksien kuuluu jäädä pehmeiksi.
Vinkit:
* N. 5 minuutin paistoajalla keksit
jäävät todella raa'an oloisiksi. Kovettuvat pinnalta, mutta sisälmys säilyy
kosteana, miltei märkänä. N. 6-7 paistoajalla (uunista riippuen), keksit
tuntuvat uunista otettaessa raaoilta, mutta kovettuvat jäähtyessään ja sisältö
ei ole aivan niin märkä kuin vähemmän aikaa paistetuissa, mutta silti kostea ja
pehmeä.
* Keksien pohja karamellisoituu sitä
enemmän, mitä kauemmin keksejä paistaa. Karamellisointi antaa oman ihanan,
hieman kinuskisen makunsa. N. 7-8 minuutin paistoajalla pohja on aika kivasti
karamellisoitunut. Tällöin lopputulos ei tosin ole enää niin pehmeä, mutta
tuoreeltaan edelleen kostea.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! :)