sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Karjalanpiirakat



Jo nuoruudessani ajattelin, että sitten kun muutan omaan kotiin, ensimmäinen leivonnainen on karjalanpiirakat. Olen kuitenkin ehtinyt asumaan jo useammassakin paikassa, mutta piirakoiden teko on jäänyt. Nyt, kun nykyisessä kodissa on kulunut lähemmäs puolitoista vuotta, ajattelin vihdoin toteuttaa haaveeni. Mielestäni nämä onnistuivat hyvin ja olivat kaupan piirakoita tuplasti parempia. Makuasioita toki, mutta näistä minä pidän! Seuraavaksi teen ainakin tuplasatsin, sillä näistä meni suurin osa heti tuoreeltaan parempiin suihin, eikä pakkaseen vierasvaraksi riittänyt montaakaan.

Tein riisipuuroa reilusti, koska pidän täytteestä. Puurotäyte kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, niin se ehtii jäähtyä kunnolla ennen kuoriin laittoa. Tästä taikinamäärästä jäi jopa hieman kuorta, mutta tein siitä ”näkkäriä”. Eli kaulitsin lopun taikinan suht ohueksi levyksi ja paistoin piirakoiden kanssa samaan aikaan rapeaksi.

n. 35 kpl.
 
Puurotäyte:
50 g voita
4 dl riisiä
4 dl vettä
1.5 l punaista maitoa
2-2.5 tl suolaa
(muna)

Keitetään kuten kuin tavallinen riisipuuro: Kiehauta vesi ja lisää siihen riisi. Keitä hissukseen, kunnes vesi on imeytynyt ja lisää sitten maito vähitellen niin, että puuro kiehuu koko ajan. Keitä hetki, käännä levy pois ja anna hautua kypsäksi. Terästä voilla ja mausta suolalla. Täytteeseen saa kauniin kiillon lisäämällä jäähtyneen puuron joukkoon kananmuna.

Kuoritaikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
5.5 dl hienoja täysjyväruisjauhoja

Sekoita vesi, suola ja jauhot (monitoimikoneen sekoitusosiolla) ja vaivaa hetki, jotta taikinaan tulisi hieman sitkoa kaulitsemista varten.

Voiteluun:
n. 100 g voita + 2 dl maitoa

Kaulitse osa taikinasta n.0.5 cm paksuiseksi levyksi ja ota pienellä (n.3 cm) ympyrä-muotilla paloja. Laita taikinapalat jauhotetulle pöydälle odottamaan tuorekelmun tai puolitetun ison pakastepussin alle ettei taikina kuivu. Jos pinoat paloja, ripota jauhoja niiden väliin etteivät ne tartu toisiinsa.

Pyörittele pulikan alla palat pyöreäksi ja ohueksi levyksi. Käytä apuna vähän ruisjauhoja, jottei taikina tartu kiinni alustaan. Lisää keskelle reilu ruokalusikallinen riisitäytettä, ja levitä niin, että reunoille jää n.1.5cm taittovarat. Taita molemmat reunat kohti keskustaa. Rypytys tehdään peukalolla ja etusormella.

Paista 250-asteisessa uunissa n.15-20 minuuttia. Kasta välittömästi maito-voi-seokseen (tai voitele voisulalla). Pane voidellut piirakat laakeaan astiaan (vaikka uunipellille) limittäin ja peitä voipaperilla ja leivinliinalla. Anna kuorien pehmetä ja piirakoiden jäähtyä. Nauti sellaisenaan tai munavoin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...