Koostumus näissä herkkupaloissa on hieman toffeemainen, sellainen sitkeähkö, mutta ei niin sitkeä että hampaiden paikat irtoaisivat. Nämä ovat sillai mukavasti suussa sulavia :) Lakritsinen jälkimaku näissä on melko voimakas, joten jos ei pidä lakritsista, voi fudget hyvin tehdä myös ilman lakritsijauhetta. Silloin lopputulos on miedon suklaisen toffeinen :)
Ohje ei ole kovin nirso keittolämpötilasta. En osaa keittää edes normaalia kinuskia kakun päälle, mutta nämä karkit onnistuivat hyvin :) Glukoosisiirappi auttaa saamaan fugdeen pientä sitkeyttä ja muutenkin auttaa koostumuksen saavuttamisessa. Massan leikkaantuvuuteen vaikuttaa myös se, että massaan tulee myös tummaa suklaata. Tumma suklaa auttaa jähmettämään. Normaalistihan fudgea tehdessä keittolämpötila on todella tärkeä. Jos kinuskia keittää liian vähän, massa ei kiinteydy tarpeeksi. Vastaavasti jos kinuskimassaa sitä keittää liikaa, fudgesta tulee todella murenevaista tai/ja kovaa. Ihan liemeksi jäänyttä kinuskia ei suklaakaan toki jähmetä, mutta jos vain vesilasiin tehty tippatesti näyttää massa olevan sormin muovailtavissa, uskoisin sen riittävän. Itselläni ainakin toimi näin.
Ja taas nuo kuvat ovat mitä ovat. Odotan jo kevättä, jotta kuvauksessa pystyy enemmän käyttämään luonnonvaloa hyväkseen. Keinovalossa tuppaa väkisinkin tulemaan vihreitä tai keltaisia..
Tässä tulee ohje.
Lakritsi-suklaatoffeefudge
Koosta riippuen n. 32 kpl
Aineet:
2 dl kuohukermaa
2 dl muscovadosokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 mm suolaa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
200 g väh. 70% tummaa suklaata (Itse käytin Lidl 70% ja 81%)
3-4 tl Urtekram lakritsijauhetta
25 g voita
Ohje:
Laita kerma, muscovadosokeri, glukoosisiirappi ja suola kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri liukenee. Keitä seosta miedolla lämmöllä n. 20-30 minuuttia. Fudgemassa on valmis, kun se paksunee ja kylmää vettä sisältävään lasiin tiputettu nokare jähmettyy ja on käsin muovailtavissa. Itse pidin sokerilämpömittaria kattilassa ja se näytti tässä vaiheessa 112 astetta. Ota kattila pois levyltä. Lisää joukkoon kaakaojauhe, pilkottu tumma suklaa ja lakritsijauhe. Lisää lopuksi voi ja sekoita, kunnes se on kunnolla sekoittunut joukkoon. Levitä massa n. 10 x 20 cm leivinpaperoituun vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.
En ole ikinä tehnyt fudgeja vaikka mieli on tehnyt! Nämä näyttävät kyllä tosi hyviltä :)
VastaaPoistaJättäisin tuon lakritsijauheen kyllä pois, kun en niin välitä lakritsista.
Kiitos :) Itse pidän yleensä lakritsista (riippuen merkistä), mutta näissä se maku tuli harmillisesti esiin vasta kun oli ehtinyt nielemään fudgen. Onneksi nämä voi hyvin tehdä ilmankin :)
PoistaMä innostuin fudgen teosta sen jälkeen kun tein sitä kondensoidusta maitosta. Se oli niin mahdottoman helppo tehdä ja ne fudget maistuivatkin aivan mielettömän hyviltä.
Näistäkin voi jättää lakut pois ja tehdä pelkkiä pähkinäs-suklaafudgeja. Ovat aivan ihania! http://suklaapossu.blogspot.fi/2012/12/suklaafudget-pahkinalla-ja-lakulla.html