lauantai 5. lokakuuta 2013

Muuten vaan-kakku

Kakkuhammasta kolotti ja koska liivatteettoman marjatäytteen testaus oli ollut jo pidempään mielessä, tein "pienen" kakun oman perheen kesken syötäväksi. Olin hankkinut Milletti-merkkistä vaniljakreemijauhetta aiemmin käyttämäni Sallisen kreemijauheen sijasta ja se pääsikin hyydyttämään täytettä. Vastaavanlaisia täytteitä oli tullut vastaan muissakin blogeissa. Ja nyt kun kerran tuli tartuttua vatkaimiin, testasin samalla sekä mansikkaista että vadelmaista versiota. Tein kakusta puolipallon muotoisen, ja sain samalla kokoamisharjoitusta tulevaa kakkutilausta varten.


Koska kakku oli vain testikakku ja tuli oman perheen kesken syötäväksi, en kiinnittänyt koristeluun sen enempää huomiota. Kaivoin kaapista esille kolme pientä jäljellä olevasta eriväristä valkosuklaamassan palasta, sekoitin ne puolhuolimattomasti toisiinsa ja kaulitsin massan kakun päälle. Leikkelin samasta massasta myös muutaman muratin lehden ajatuksena laittaa ne kakun päälle, mutta ne päätyivätkin ihan muualle, sillä tuo pinta oli mielestäni aika kiva jo noinkin :)

Olen siis ennen käyttänyt Sallisen vaniljakreemijauhetta, mutta en ollut tyytyväinen sen jotenkin esanssiseen makuun. Tein kaupassa löydön ja hyllyillä näkyi pussillinen Miletti-merkkistä vaniljakreemijauhetta ja nappasin pussin heti mukaani. Tarkastelin tuoteselosteet läpi ja selvisi, että Sallisen vaniljakreemijauhe ei oikeasti olekaan vanilja-valmiste, vaan aidon vaniljan sijasta tuotteessa on käytetty aromia. Miletti-merkkinen jauhe sen sijaan sisältää aitoa vaniljaa. Tämän huomaa myös maussa! Milletin maku on mukavan miedon vaniljainen, eikä siinä ole sitä jotain häiritsevää makua. Itse siis liputan Milletti-merkkisen vaniljakreemijauheen puolesta sen hyvän maun takia :)

Kreemijauheissa on annostelun suhteen eroja, joten ohjeessa oleva vaniljakreemijauheen määrä eivät välttämättä päde muun merkkisille jauheille. Esimerkiksi Sallisen jauhetta tarvitaan hieman vähemmän kuin Millettiä. 

Tein täytteen välillä seoksen paksuutta tunnustellen ja jouduin käyttämään kreemijauhetta sen verran paljon, että mansikan maku oli tuoreeltaan maisteltuna hieman häviksissä. Vadelmatäyte oli sen sijaan hyvänmakuista, mukavan raikasta. En tiedä mahdoinko käyttää kreemijauhetta liikaa, mutta vähemmällä määrällä se ei olisi ehtinyt hyytymään tarpeeksi, sillä halusin korkata kakun samana iltana. Seuraavana päivänä täytteiden maut olivat tasoittuneet ja mansikkatäytekin maistui taas enemmän mansikalle, hyvin miedosti tosin. Kostuttelin pohjat laittamalla ohuelti täytteistä ylijäänyttä mansikka-/vadelmasosetta kakkupohjalle ennen täytteen levittämistä ja se olikin hyvä ajatus, sillä ne korostivat mukavalla tavalla täytteiden omaa maku.

Laitoin täytettä väleihin suht ohuelti ja kakku pysyi suht hyvin kasassa. Tuoreeltaan leikattuna kakku oli vaarassa sortua, sillä täyte oli löysähkö (kuva yllä), mutta seuraavana päivänä täytevälit jo pysyivät paremmin kasassa (kuva alempana). Kakku vaatii myös kreemijauhetta käytettäessä hieman vetäytymisaikaa, ainakin tämän muotoisessa kakussa.

Muuten vaan-kakku

Koottu halkaisijaltaan n. 21 cm olevaan leivontakulhoon

Pohjana:
5 munan sokerikakkupohja tehtynä n. 21 cm vuokaan

Täyte:
2.5 dl Flora Vispikermaa
250 g maitorahkaa
2 rkl sokeria
1.5 dl Miletti Vaniljakreemijauhetta (Sallisen tarvitaan vähemmän)

Täytteeseen lisäksi:
1.5 dl vadelmasosetta
1.5 dl mansikkasosetta

Kostutus:
mansikka-/vadelmasosetta

Ohje:
Tee täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon maitorahka ja sokeri. Ota seoksesta puolet toiseen kulhoon ja lisää siihen myös vadelmasose. Lisää toiseen kulhoon mansikkasose. Vatkaa molempiin täytteisiin vaniljakreemijauhetta n. 0.75 dl. Maista.

Leikkaa kakkupohja 3-4 osaan. Vuoraa pyöreä kulho kelmulla. Leikkaa kulhon pohjalle pieni pala yhdestä pohjapalasta. Kostuta pohjaa ohuelti vadelmasoseella. Laita täytettä päälle. Laita leikatusta pohjapalasta täytteen päälle seuraava väli. Kostuta taas soseella ja levitä täytettä päälle. Jatka näin, kunnes täyte on käytetty. Laita kakku jääkaappiin vetäytymään hetkeksi, mielellään yön yli. Kippaa kakku pois vuoasta. Tasoittele tarvittaessa. Vuoraa kakku vaikka valkosuklaamassalla.



7 kommenttia:

  1. Kiitos paljon hyvästä testailusta ja vinkistä:). En itsekään tykkää kasvissyöjänä käyttää liivatetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä :) Mukavaa, että näistä testailuista on apua muillekin. Itse en haluaisi paljoakaan käyttää liivatetta ja usein käytänkin suklaata, sillä se jähmettää itse itsensä. Kaikkiin juttuihin sekään ei käy, joten on mukava löytää muitakin keinoja. Acar Acaria on kehuttu monessa paikassa, mutta sitä en ole vielä testannut. Oletko sinä käyttänyt?

      Huomasin muuten tänään kaupassa käydessä vegaanisen hyydykepaketin. Tuotteen nimeä en nyt muista. Pakkauksessa oli neljä pussia ja yksi pussi vastasi kahta liivatelehteä. Hinta oli reilu 2€. Paketissa kerrottiin, ettei se toimi täysin samalla tavalla kuin liivate, joten reseptiä joutuu mahdollisesti muuttamaan. Pussin sisältö liuotettiin ensin reiluun määrään vettä ja sitten vasta sekoitettiin muuhun seokseen. Itseäni alkoi kiinnostamaan tuo liivatteen korvike, mutta paketti jäi toistaiseksi kauppaan. Ehkä sitäkin tulee testattua vielä jossain vaiheessa, mikäli näyttää, että muutkin kaipaavat siitä lisätietoa.

      Poista
    2. Nyt muistinkin sen nimen. Eli Vegegel Dr. Oetkerilta. Heidän sivuilla sanotaan tästä tuottesta näin:
      "Vegegel on odotettu uutuus ja erinomainen vaihtoehto perinteiselle liivatteelle. Sen avulla valmistuu monenlaiset marjaisat hyytelöt, juustokakut ja esimerkiksi herkullista panna cotta jälkiruokaa.

      Vegegel on täysin kasvipohjainen hyytelöimisaine. Tuote sopii erinomaisesti myös kasvissyöjille ja muille liivatetta välttäville kuluttajille.

      Tuote on optimoitu sekoitus useampaa kasviperäistä sakeuttamisainetta ja toimii näin ollen useimmissa resepteissä liivatteen tavoin.

      Vegegel ei kuitenkaan toimi aivan liivatteen tavoin ja reseptiä voi joutua muuttamaan toivottuun lopputulokseen pääsemiseksi
      Ainekset: Dekstroosi, sakeuttamisaineet (karrageeni, johanneksenleipäpuujauhe), happamuuden säätöaineet (kalsiumasetaatti, kaliumkloridi)."

      Poista
    3. Kiitos taas hyvistä vinkeistä. Minäkin olen kaupassa huomannut tuon kasvispohjaisen Vegegelin, mutta en ole sitä vielä testaillut. Listalle menee sekin:).

      Poista
    4. Googlettelin lisätietoja Vegegelistä. Tuote näyttää olevan jo melko vanha ja sitä on ollut kaupoissa suht pitkäänkin (muttei meidän kaupassa :) ). Itselläkin jo listalla.. :)

      Poista
  2. No johan on markkinat! Nyt vaihtuu kreemijauhe tässä taloudessa... kiva kun teit tutkimusta! :) Itse en käytä enää ollenkaan vanilliinisokeriakaan, kun luin jostain, että se tehdään selluloosan sivutuotteena... hyi! Pelkkä vaniljasokeri (tai tanko) käy leivontaan, vanilliinisokeri käy vain imuria raikastamaan ;) Silti mitä enemmän leipoo ja kokkaa, sitä tarkemmaksi tulee siitä, että raaka-aineet on laadukkaita. Olen nyt kyllä tosi yllättynyt tuosta Sallisen vaniljakreemijauheesta...
    Olen myös huomannut tuon, että maku tasoittuu kun kakku saa tekeytyä.

    Tässä tulikin vinkki, eli olen siis imuroinut meidän vanhat vanilliinisokerit joskus, mutta kardemummakin antaa mukavasti sellaisen tuoksun kotiin kuin siellä olisi leivottu pullaa ;D

    Kivan näköinen syksyinen kakku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä! Yllätyin myös todella paljon Sallisen vaniljakreemijauheesta. Itse olen aina ollut siinä luulossa, että jos paketissa lukee vanilja, niin siinä silloin on myös vaniljaa eikä missään nimessä vain vanilliinia. Itsekin haluan välttää vanilliinin käyttöä. Tuota en tiennytkään, että se tekoon käytetään selluloosaa, hyih!

      Kiitti vinkeistä! Nyt sitten vaan vanilliinia ja kardemummaa imuroimaan :) Ja Jouluna voikin sitten imuroida kanelia ja neilikkaa ;)

      Kiitti kakkukehuista :) Hieman erilainen vaihteeksi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...