Kakkua tehdessäni testasin pikakinuskin tekoa vispikermasta. Kuten arvelinkin, kinuski ei vaahtoutunut yhtä hyvin kuin kuohukermasta tehty kinuski ja täyte jäi näin hieman määrällisesti pienemmäksi kuin kuohukermasta tehtynä.
(Koristelu ja valokuvaaminen hoitui pikimmiten migreenin kourissa.)
Raikkaan syksyn kinuskinen täytekakku
n. 3 munan sokerikakkupohja 16 cm irtopohjavuokaan
Sitruuna-kinuskivaahto:
1 dl vispikermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl vispikermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g sitruuna-rahkaa
1 tl liivatejauhetta
1 rkl vettä
Kostutukseen:
n. 0.75 dl vaniljamaitoa tai sitruunavettä
Pohjalle:
200 g kuningatar-rahkaa
Päällinen:
0.75 dl + 0.75 dl kuohukermaa
0.75 dl fariinisokeria
1 mm liivatejauhetta
vajaa 1 tl vettä
Koristeet:
oranssia sokeria
kukat ja lehdet sokerimassaa, pinnalla kultaista kimallepulveria
Ohje:
Tee sitruuna-kinuskivaahdon kinuski valmiiksi jo edellisenä päivänä. Eli laita kerma ja fariinisokeri kattilaan. Lämmitä kunnes sokeri sulaa ja seos liki kiehahtaa. Jäähdytä hyvin jääkaapissa yön yli. Vatkaa jäähtynyt kinuski vaahdoksi. Vaahdota myös 1 dl vispikermaa. Sekoita vaahdot keskenään ja vatkaa joukkoon tuorejuusto ja sitruunarahka. Liuota liivatejauhe veteen. Kun jauhe on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Lisää liivateseos vaahdon joukkoon jatkuvasti voimakkaasti sekoittaen.
Leikkaa kakkupohja 3 osaan. Laita yksi osa irtopohjavuoan pohjalle. Käytä halutessasi reunakalvoja vuoan reunoilla, niin saat kakun nätemmin irti vuoasta. Kostuta alin osa kevyesti. Levitä päälle puolet kuningatar-rahkasta ja sen päälle puolet sitruuna-kinuskivaahdosta. Laita toinen pohja päälle, kostuta kevyesti ja laita samat täytteet. Nosta viimeinen pohjapala kakun päälle ja kostuta myös se. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään ainakin kolmeksi tunniksi.
Tee päällinen kiehauttamalla 0.75 dl kermaa ja fariinisokeri kattilassa. Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi. Vatkaa seos vaahdoksi. Vatkaa myös 0.75 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään. Lisää veteen liuotettu ja sulatettu liivate nauhana koko ajan vatkaten. Kuorruta kakku ja laita jääkaappiin hetkeksi, niin päällinen hieman jähmettyy.
Kiva kakku ja tykkään paljon noista lehdistä! Ovat niin kauniin värisiä :) Nuo rahkat on kyllä kivoja, itsellä menee aika paljon leivonnassa sitä vaniljarahkaa. Yksi mahtava kakkutäyte mulla on sellainen johon tulee sitä sitruunarahkaa, kermaa ja valkosuklaarouhetta, yksinkertaista ja ihanaa :)
VastaaPoistaKiitos :) Tuo sitruunarahka oli itsessään jo tosi hyvänmakuinen ja se sopii varmaan moniin leivonnaisiin. Itse tykkään tehdä asiat alusta asti itse (siis esim. laittaa rahkaa, sokeria ja sitruunaa sekaisin = sitruunarahka) saadakseni haluamani makuisen jutun, mutta tuota valmista sitruunarahkaa voisi joskus kyllä käyttää helpottaakseen hieman leivontaa. Siitä saisi varmaan mahtavan makuisia muffineita/kahvikakkujakin, kun laittaisi sitä suoraan taikinaan :)
PoistaAivan ihana! Näyttää niin suussasulavalta! :)
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaVoih, samaa mieltä Kodin Onnen kanssa, näyttää suussa sulavalta! Sitruunakinuski-vaahto kuulostaa hyvältä yhdistelmältä! Ja tuo päällinen... kiva idea!! Eli siis tämäkin kokeiluun!! .... Persikkahyydykekakku on jääkaapissa hyytymässä ;)
VastaaPoistaSuklaapossu1. marraskuuta 2013 12.14
PoistaKiitos Kirsi :) Tuo päällisen testaus on kummitellut mielessäni jo pidempään ja nyt tuli sekin koitettua. Se oli mukavan pehmeä ja miedon kinuskinen, muttei yllättäen lainkaan niin makea kuin oli ajatellut. Mukavaa vaihtelu ja itse pidin enemmän kuin pelkästä kermavaahtopäällisestä.
Olitpas sinä nopea hyydykekakun teossa! :) Odotan jo innolla kuulevani mitä pidit siitä :)
Tyylikäs kakku!! :) blogissani olisi sulle muuten haaste: http://mintsanblogi.blogspot.fi/
VastaaPoistaKiitos Minttu :) Tulen hetken päästä katsomaan blogiisi! :)
PoistaAivan ihana tuo liila kerros <3 - upea väri!! Onko väri tosiaan vain ja ainoastaan siitä Kuningatarrahkasta?
VastaaPoistaRaidasta tuli kieltämättä aikas kiva :) Se väri tulee ainoastaan siitä rahkasta :)
Poista