keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Syksyn kinuskinen täytekakku

Samalla kun ostin rommi-rusinarahkaa suklaajuustokakkuun, mukaan tarttui myös sitruuna- ja kuningatar-rahkat. Pakkasesta löytyi täytekakkupohja, niin tein tällaisen kakun. Täytteinä sitruuna-kinuski kuningatar-rahka-raidalla ja päälle laitoin kinuskimoussea. Kakusta tuli hyvänmakuinen, ei liian makea kakku. Oli hienoa huomata, että maustetuilla rahkoillakin saa kakkuun helposti makua.



Kakku oli maultaan hieman erilainen kuin normaali täytekakku. Hyvällä tavalla. Se oli raikas, eikä lainkaan liian makea, vaikka kinuskivaahtoa tuli sekä täytteeseen että kakun päälle. Eli vähän niin kuin raikas syksyinen ilma :)

Kakkua tehdessäni testasin pikakinuskin tekoa vispikermasta. Kuten arvelinkin, kinuski ei vaahtoutunut yhtä hyvin kuin kuohukermasta tehty kinuski ja täyte jäi näin hieman määrällisesti pienemmäksi kuin kuohukermasta tehtynä.

(Koristelu ja valokuvaaminen hoitui pikimmiten migreenin kourissa.)

Raikkaan syksyn kinuskinen täytekakku

n. 3 munan sokerikakkupohja 16 cm irtopohjavuokaan

Sitruuna-kinuskivaahto:
1 dl vispikermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl vispikermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g sitruuna-rahkaa
1 tl liivatejauhetta
1 rkl vettä

Kostutukseen:
n. 0.75 dl vaniljamaitoa tai sitruunavettä

Pohjalle:
200 g kuningatar-rahkaa

Päällinen:
0.75 dl + 0.75 dl kuohukermaa
0.75 dl fariinisokeria
1 mm liivatejauhetta
vajaa 1 tl vettä

Koristeet:
oranssia sokeria
kukat ja lehdet sokerimassaa, pinnalla kultaista kimallepulveria

Ohje:
Tee sitruuna-kinuskivaahdon kinuski valmiiksi jo edellisenä päivänä. Eli laita kerma ja fariinisokeri kattilaan. Lämmitä kunnes sokeri sulaa ja seos liki kiehahtaa. Jäähdytä hyvin jääkaapissa yön yli. Vatkaa jäähtynyt kinuski vaahdoksi. Vaahdota myös 1 dl vispikermaa. Sekoita vaahdot keskenään ja vatkaa joukkoon tuorejuusto ja sitruunarahka. Liuota liivatejauhe veteen. Kun jauhe on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. Lisää liivateseos vaahdon joukkoon jatkuvasti voimakkaasti sekoittaen.

Leikkaa kakkupohja 3 osaan. Laita yksi osa irtopohjavuoan pohjalle. Käytä halutessasi reunakalvoja vuoan reunoilla, niin saat kakun nätemmin irti vuoasta. Kostuta alin osa kevyesti. Levitä päälle puolet kuningatar-rahkasta ja sen päälle puolet sitruuna-kinuskivaahdosta. Laita toinen pohja päälle, kostuta kevyesti ja laita samat täytteet. Nosta viimeinen pohjapala kakun päälle ja kostuta myös se. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään ainakin kolmeksi tunniksi.

Tee päällinen kiehauttamalla 0.75 dl kermaa ja fariinisokeri kattilassa. Jäähdytä seos jääkaappikylmäksi. Vatkaa seos vaahdoksi. Vatkaa myös 0.75 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita vaahdot keskenään. Lisää veteen liuotettu ja sulatettu liivate nauhana koko ajan vatkaten. Kuorruta kakku ja laita jääkaappiin hetkeksi, niin päällinen hieman jähmettyy.

10 kommenttia:

  1. Kiva kakku ja tykkään paljon noista lehdistä! Ovat niin kauniin värisiä :) Nuo rahkat on kyllä kivoja, itsellä menee aika paljon leivonnassa sitä vaniljarahkaa. Yksi mahtava kakkutäyte mulla on sellainen johon tulee sitä sitruunarahkaa, kermaa ja valkosuklaarouhetta, yksinkertaista ja ihanaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuo sitruunarahka oli itsessään jo tosi hyvänmakuinen ja se sopii varmaan moniin leivonnaisiin. Itse tykkään tehdä asiat alusta asti itse (siis esim. laittaa rahkaa, sokeria ja sitruunaa sekaisin = sitruunarahka) saadakseni haluamani makuisen jutun, mutta tuota valmista sitruunarahkaa voisi joskus kyllä käyttää helpottaakseen hieman leivontaa. Siitä saisi varmaan mahtavan makuisia muffineita/kahvikakkujakin, kun laittaisi sitä suoraan taikinaan :)

      Poista
  2. Aivan ihana! Näyttää niin suussasulavalta! :)

    VastaaPoista
  3. Voih, samaa mieltä Kodin Onnen kanssa, näyttää suussa sulavalta! Sitruunakinuski-vaahto kuulostaa hyvältä yhdistelmältä! Ja tuo päällinen... kiva idea!! Eli siis tämäkin kokeiluun!! .... Persikkahyydykekakku on jääkaapissa hyytymässä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suklaapossu1. marraskuuta 2013 12.14

      Kiitos Kirsi :) Tuo päällisen testaus on kummitellut mielessäni jo pidempään ja nyt tuli sekin koitettua. Se oli mukavan pehmeä ja miedon kinuskinen, muttei yllättäen lainkaan niin makea kuin oli ajatellut. Mukavaa vaihtelu ja itse pidin enemmän kuin pelkästä kermavaahtopäällisestä.

      Olitpas sinä nopea hyydykekakun teossa! :) Odotan jo innolla kuulevani mitä pidit siitä :)

      Poista
  4. Tyylikäs kakku!! :) blogissani olisi sulle muuten haaste: http://mintsanblogi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minttu :) Tulen hetken päästä katsomaan blogiisi! :)

      Poista
  5. Aivan ihana tuo liila kerros <3 - upea väri!! Onko väri tosiaan vain ja ainoastaan siitä Kuningatarrahkasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raidasta tuli kieltämättä aikas kiva :) Se väri tulee ainoastaan siitä rahkasta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...