torstai 10. lokakuuta 2013

Homemade vanilla extract / Kotitekoinen vaniljauute

Monissa ulkomaalaisissa leivontaohjelmissa käytetään vaniljauutetta, jota en täällä suomessa ole kuitenkaan kauppojen hyllyillä nähnyt. Löysin ihanilta Pullahiiren sivuilta houkuttelevan ja helpon ohjeen itsetehtyyn vaniljauutteeseen. Seikkailin vielä netissä etsien hieman lisätietoa ja niiden pohjalta pistin pienimuotoisen uutetehtaan pystyyn.

Vaniljauutteen teko sujuu hetkessä ja tarvitset vain kolme tarviketta; pullon, vaniljatangon ja alkoholia. Ja nopeimmassa tapauksessa hankit pienen pullon alkoholia ja upotat pätkän vaniljatankoa sinne :) Pullottaminen on siis todella nopeaa, mutta lopputulosta joutuu odottamaan useamman viikon. Uute on ohjeiden mukaan valmista käytettäväksi n. kuukauden, parin kuluttua ja se vain paranee ajan mittaan. Tämä on esimerkiksi leivonnan ystävälle hyvä (joulu)lahja, mutta kannattaa laittaa ajoissa alulle, jotta se ehtii valmistumaan. Valmis uute säilyy n. vuoden.

Pullahiiren käyttämät etiketit olivat niin ihania, että päätin käyttää itsekin samanlaisia. Etiketit löytyvät täältä. Etiketit liimasin kaksipuoleisella teipillä pullon kylkeen. Nuo pienet 7 cl pullot ostin hieman aiemmin Clas Ohlsonilta ja niiden piti alunperin päätyä aivan eri tarkoitukseen, mutta ne olivat juuri passelit tähän tarkoitukseen. 

Nyt jännätään miten uutteen kanssa käy. Vaniljatanko ainakin näytti tosi nopsaan antavan väriä liemeen. Yllä olevassa kuvassa oleva uute on laitettu aluilleen n. vuorokautta aikaisemmin. 
Uutetta voi muuten jatkaa lisäämällä alkoholia ja vaniljatankoja pulloon sitä mukaa kun uutetta käyttää.

Tässä tulee ohje.

Homemade vanilla extract / Kotitekoinen Vaniljauute

Määrästä riittää neljään pikkupulloon

Aineet:
1.8 dl kirkasta alkoholia (käytin 39%)
2 vaniljatankoa

Ohje: 
Leikkaa vaniljatanko pitkittäin kahtia ja vielä poikittain kolmeen osaan. Laita pätkät neljään pikkupulloon. Mittaa pulloon myös alkoholia. Sulje pullo ja jätä pullo tekeytymään pimeään, viileään paikkaan noin kuukauden, parin ajaksi. Ravistele pulloja sillon tällöin.

4 kommenttia:

 1. Nämä on kyllä niin ihania! Itse tein näitä lähes pari kymmentä, tarkkaa määrää en muista, mutta paljon tein :) Itsellä on vielä kaksi pulloa jäljellä ja olen lisäillyt aina tankoja pulloihin kun olen tehnyt esim saippuaa. Vaniljasaippuaa tehdessä kaavin tangosta siemenet, mutta en raaski heittää kuorta pois niin olen tuikannut niitä noihin pulloihin ;D Nekin antavat makua. Olen ostanut koskenkorva-pulloja ja laittanut tangon kahtia molempiin suuntiin. Nopeaa ja helppoa :)
  Nuo sinun pikkupullot on kyllä aivan hurmaavia! :)

  http://taikakakut.blogspot.fi/2013/01/mansikka-vaniljapiparit-ja-itsetehty.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Itse juuri mietein, että taisin aloittaa liiankin varovasti muutamalla pullolla. Sillä jos ja kun nämä ovat hyviä, niin uusien tekeminen vie taas aikaa.. Taidan heti tänään käydä hakemassa vaniljatankoja lisää, niin pääsee laittamaan lisää uutetta aluilleen :)

   Kävin katsomassa pullojasi ja siellä oli hyvännäköisiä vaaleita pipareitakin :) Itse en ole koskaan tehnyt pipareista vaaleita versioista, pitäisi koittaa joskus sellaisiakin.

   Tuo sinun vaniljasaippuasi kuullostaa niin ihanalta, että haluaisin päästä heti haistelemaan sitä. Toivottavasti arpaonni osuisi kohdalleni :)

   Poista
 2. Aivan ihastuttavat pullot ja nuo etiketit ovat vaan vieläkin niin ihania! Kyllä joku on osannut näpertää hienot etiketit meidän käyttöömme :) Mukava, että tästä oli sinulle hyötyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi hyvästä ohjeesta ja vinkeistä! :) Hain juuri tänään lisää tarvikkeita, niin pääsen tekemään enemmän uutetta ja käyttämään lisää noita ihania etikettejä :) Odotan jo kovin lopputuloksen näkemistä ja maistamista.

   Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...