Tämä kinuski-puolukkatäyte on aivan ihanaa kakun välissä! Makeaa ja hapanta samassa paketissa!
Täyte on saanut todella paljon kehuja ja tämä on myös yksi tilauskakkujen ykköstäyteistä. Ohje löytyi jo aiemmin blogistani, mutta lisään sen nyt kuvan kera. Alla olevassa kakussa täytettä on käytetty kakun alimmassa kerroksessa. Ylemmästä kerroksesta löytyy puolukkamousse.
Ohjeissa mainitut määrät riittävät kahteen väliin. Ohje on alunperin löytynyt Kinuskikissalta. Olen muokkaillut sitä hieman. Esim. itse käytän puolukoita alkuperäisohjetta enemmän. Lisäksi tykkään siitä, että täytettä on kunnolla, joten ohjeen määrät on hieman alkuperäisohjetta runsaammat. Puolukoiden sijasta voi toki käyttää muitakin happamia marjoja. Vadelmat ja punaherukat sopivat tähän varmaan myös todella hyvin :)
Käytän tätä täytettä sen verran usein, että kirjasin ylös erikokoisiin vuokiin tarvittavat määrät, jotta kakuntekovaiheessa ei tarvita laskinta täytteen koon muuttamiseen. Täytettä tulee alla olevilla määrillä suht runsaasti. Jos tykkää ohuemmista täyteväleistä, voi täytteen tehdä pienempää vuokaa vastaavilla määrillä. Tässä tulee tämä ihana ohje:
Alla olevat määrät riittää 16-18 cm vuoalla tehdyn kakun kahteen väliin
Täyte on saanut todella paljon kehuja ja tämä on myös yksi tilauskakkujen ykköstäyteistä. Ohje löytyi jo aiemmin blogistani, mutta lisään sen nyt kuvan kera. Alla olevassa kakussa täytettä on käytetty kakun alimmassa kerroksessa. Ylemmästä kerroksesta löytyy puolukkamousse.
Ohjeissa mainitut määrät riittävät kahteen väliin. Ohje on alunperin löytynyt Kinuskikissalta. Olen muokkaillut sitä hieman. Esim. itse käytän puolukoita alkuperäisohjetta enemmän. Lisäksi tykkään siitä, että täytettä on kunnolla, joten ohjeen määrät on hieman alkuperäisohjetta runsaammat. Puolukoiden sijasta voi toki käyttää muitakin happamia marjoja. Vadelmat ja punaherukat sopivat tähän varmaan myös todella hyvin :)
Käytän tätä täytettä sen verran usein, että kirjasin ylös erikokoisiin vuokiin tarvittavat määrät, jotta kakuntekovaiheessa ei tarvita laskinta täytteen koon muuttamiseen. Täytettä tulee alla olevilla määrillä suht runsaasti. Jos tykkää ohuemmista täyteväleistä, voi täytteen tehdä pienempää vuokaa vastaavilla määrillä. Tässä tulee tämä ihana ohje:
Alla olevat määrät riittää 16-18 cm vuoalla tehdyn kakun kahteen väliin
Kinuskikastike:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
Kerma-tuorejuustovaahto:
Kerma-tuorejuustovaahto:
2 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl liivatejauhetta (TAI 2 liivatelehteä)
1 rkl vettä
n. 2 dl jäisiä puolukoita
Alla olevat määrät riittää 20 cm vuoalla tehdyn kakun kahteen väliin
n. 2 dl jäisiä puolukoita
Alla olevat määrät riittää 20 cm vuoalla tehdyn kakun kahteen väliin
Kinuskikastike:
2.5 dl kuohukermaa
2.5 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
Kerma-tuorejuustovaahto:
Kerma-tuorejuustovaahto:
2.5 dl kuohukermaa
125 g maustamatonta tuorejuustoa
125 g maustamatonta tuorejuustoa
1.25 tl liivatejauhetta (TAI 2.5 liivatelehteä)
1.25 rkl vettä
n. 3 dl jäisiä puolukoita
Alla olevat määrät riittää pyöreän 22 cm tai
neliskulmaisen n. 19 x 19 cm vuoalla tehdyn kakun kahteen väliin
n. 3 dl jäisiä puolukoita
Alla olevat määrät riittää pyöreän 22 cm tai
neliskulmaisen n. 19 x 19 cm vuoalla tehdyn kakun kahteen väliin
Kinuskikastike:
3 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
Kerma-tuorejuustovaahto:
Kerma-tuorejuustovaahto:
3 dl kuohukermaa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1.5 tl liivatejauhetta (TAI 3 liivatelehteä)
1.5 rkl vettä
n. 4 dl jäisiä puolukoita
Alla oleva määrä riittää pyöreän 24 cm tai
neliskulmaisen n. 21 x 21 cm tehdyn kakun kahteen väliin.
n. 4 dl jäisiä puolukoita
Alla oleva määrä riittää pyöreän 24 cm tai
neliskulmaisen n. 21 x 21 cm tehdyn kakun kahteen väliin.
Kinuskikastike:
4 dl kuohukermaa
4 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
4 dl kuohukermaa
4 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
Kerma-tuorejuustovaahto:
4 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl liivatejauhetta (TAI 4 liivatelehteä)
2 rkl vettä
n. 5 dl jäisiä puolukoita
Alla oleva määrä riittää pyöreän 26-28 cm tai
neliskulmaisen n. 22 x 25 cm vuoalla tehdyn kakun kahteen väliin.
Kinuskikastike:
2 rkl vettä
n. 5 dl jäisiä puolukoita
Alla oleva määrä riittää pyöreän 26-28 cm tai
neliskulmaisen n. 22 x 25 cm vuoalla tehdyn kakun kahteen väliin.
Kinuskikastike:
5 dl kuohukermaa
5 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
5 dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna)
Kerma-tuorejuustovaahto:
5 dl kuohukermaa
250 g maustamatonta tuorejuustoa
5 dl kuohukermaa
250 g maustamatonta tuorejuustoa
2.5 tl liivatejauhetta (TAI 5 liivatelehteä)
2.5 rkl vettä
n. 5-6 dl jäisiä puolukoita
Ohje:
2.5 rkl vettä
n. 5-6 dl jäisiä puolukoita
Ohje:
Aloita täytteen teko jo mielellään edellisenä päivänä kinuskikastikkeen teolla. Valmista siis ensin kinuskikastike. Mittaa kerma ja fariinisokeri
kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin
minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy
olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. Tee kastike mielellään valmiiksi jo
vaikka edellispäivänä.
Vaahdota kerma-tuorejuustovaahtoon tarvittava kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen.
(EDIT. 5.11.2013) Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota pari minuuttia. Lämmitä liivateseosta mikrossa n. 10-25 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. (Liivatelehtiä käyttäessä laita liivatelehdet ensin turpoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi, purista vesi pois ja liuota sen jälkeen kuumaan vesitilkkaan). Sekoita liivateseos täytteeseen. Levitä täytettä (n. ¼) kostutetun pohjan päälle. Ripottele päälle jäiset puolukat ja lisää täytettä (taas n. ¼). Tee toinen kerros samalla tavalla. Hyydytä jääkaapissa muutama tunti ennen vuoasta irrottamista.
Vaahdota kerma-tuorejuustovaahtoon tarvittava kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen.
(EDIT. 5.11.2013) Sekoita liivatejauhe veteen ja anna turvota pari minuuttia. Lämmitä liivateseosta mikrossa n. 10-25 sekuntia, kunnes liivate on kokonaan sulanut. (Liivatelehtiä käyttäessä laita liivatelehdet ensin turpoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi, purista vesi pois ja liuota sen jälkeen kuumaan vesitilkkaan). Sekoita liivateseos täytteeseen. Levitä täytettä (n. ¼) kostutetun pohjan päälle. Ripottele päälle jäiset puolukat ja lisää täytettä (taas n. ¼). Tee toinen kerros samalla tavalla. Hyydytä jääkaapissa muutama tunti ennen vuoasta irrottamista.
Tuo pala näyttää niiiin houkuttelevalta!!
VastaaPoistaNämä täytteet menevät testiin! Hienoa, kun olet laittanut täytteiden määrät eri kokoisiin vuokiin!!
Kiitos :) Tämä maistuukin niiiin hyvälle :) Tuossa ylemmässä välissä on muuten puolukkamousse, laitan senkin ohjeen jossain vaiheessa tänne vielä erikseen.
PoistaNäyttää ja kuulostaa kyllä todella herkulliselta!! Kiitos näistä täytevinkeistä :P
VastaaPoistaKiitos Miia :) Hienoa jos kiinnostuit ohjeesta :) Toistan itseäni taas sanomalla, että tämä on todella herkullinen täyte :)
PoistaIhan älyttömän herkullisen näköinen pala. Näitä täytteitä pitää kyllä kokeilla.
VastaaPoistaKiitos :) Herkullista olikin :) Tuli tässä mieleen, mahtaakohan tuo kuva olla huono, koska siinä näkyy kaksi eri täytettä ja tässä postauksessa on ohje vain toiselle täytteelle...? Laitan vielä tuon ylemmässä välissä olevan puolukkamoussen ohjeen vielä tulemaan erillisessä postauksessa.
PoistaVoi taivas miten hyvää tuo kinuskivaahto on! Just sain kakun täytettyä ja olisin voinut huoletta syödä tuon täytteen sellaisenaan :) Suuret kiitokset tästä ohjeesta. Taatusti tulee käytettyä toistekin!
VastaaPoistaEikös olekin ihan mahtavaa :D Mä yleensä jätän kulhon pohjalle kunnolla tätä kaavittavaksi omaan suuhun.. Kumarrukset kuuluu Kinuskikissalle, jonka ohje tämä alunperin on.
Poistamonella liivatelehdellä voisi korvata tuon 2,5 tl liivatejauhetta?
VastaaPoistaHyvä kysymys. Eli 1 tl liivatejauhetta vastaa 2 liivatelehteä. Näin ollen 5 liivatelehteä riittää korvaamaan 2.5 tl liivatejauhetta. Kirjoitankin nuo määrät suoraan ohjeeseen hetken päästä.
PoistaHei! Voiko tuorejuuston korvata vaikka maitorahkalla? Raskaana oleva ystäväni ei voi syödä tuorejuustoa, joten se pitäisi tässä jollain korvata. Kiitos jo etukäteen!
VastaaPoistaNo niin, koitetaanpas uudestaan. Eilinen kirjoitus ei suostunut lähtemään ja lopulta koko teksti tuhoutui. Elikkä tuorejuuston voi hyvin korvata maitorahkalla. Koostumus vain muuttuu jonkin verran ja mausta tulee hieman raikkaampi. Kinuskimousse on kuitenkin sen verran makeaa, että toimii hyvin maitorahkan hieman happamasta mausta huolimatta. Hienoa, että otat ystäväsi raskauden huomioon. Mukavia kakkuhetkiä! :D
PoistaKuinka kauvan vatkaat kinuskia vaahdoksi? Kuinka kovaksi vaahdoksi menee? Minulla alkoi vatkatessa kinuski rakeutumaan, miksihän?
VastaaPoistaEn ole ottanut kellosta aikaa, mutta vatkaan sen verran, että seos vaalenee ja samalla tilavuus hieman kasvaa. Vaahdosta ei tule kovaa, vaan se pysyy hieman löysänä. Jos kinuski meni rakeiseksi, vaikuttaa siltä, että sitä tuli vatkattua liikaa. Jos haluat ensi kerralla ottaa varman päälle, kannattaa tavallisen kuohukerman sijasta käyttää Floran Kuohua. Siis jos vain tuollaisen kasvirasvavalmisteen käyttö aidon kuohukerman sijasta on sinulle ok..? Itse käytän tuota melko usein, sillä sitä ei saa kovinkaan helposti (lainkaan?) vatkattua yli vaikka unohtuisi välillä vatkaimen ääreen hieman liian pitkäksi aikaa.. :)
PoistaKuuluuko kinuskikastikkeen paksuuntua tuossa ensimmäisessä vaiheessa?
VastaaPoistaTarkoitat varmaan keittovaihetta? Ei kuulu pakseta siinä vaiheessa. Kermaa ja fariinisokeria keitellään huomattavasti vähemmän aikaa, mitä paksua kinuskikastiketta tehdessä eli ihan vain parisen minuuttia, jolloin kinuski on vielä hyvinkin juoksevaa :)
PoistaMitä luulet riittääkö kerroskakkuun kun tekee tästä täytteen tuo liivate määrä vai olisiko hyvä listätä satsiin joku lehti lisää?
VastaaPoistaTäyte on melko pehmoista, joten kerroskakkuun lisäisin kyllä hieman liivatetta. Ei kovin montaa, ettei mene liian tönköksi, mutta hitusen :)
PoistaMitä luulet riittäisikö 2 tai 3 lehteä?
VastaaPoistaKuinka isoa annosta oletkaan tekemässä? Entä teetkö kakkuun sokerikakkupohjan? Sokerikakkupohjaa käyttäessä tuohon isoimpaan (26-28 cm vuokaan) riittänee pari lisälehteä, niihin pienempiin täytekokoihin sitten samassa suhteessa vähän vähemmän :) Jos kakkupohja on joku sokerikakkupohjaa painavampi, niin sitten voisi heittää joukkoon vielä kolmannenkin ylimääräisen liivatelehden, siis tuohon isoimpaan annokseen :)
PoistaTuota suurinta annosta =) Ja pohjaksi tulee tavan sokerikakku pohja =) Kiitos neuvoista!
PoistaEipä kestä. Kiva, jos voin olla avuksi :)
Poista