Tiramisukeksit I, Yhteishyvän ohjeella:
Näistä kekseistä tuli koostumukseltaan kovia ja ne muistuttivat melko paljon aitoja Savoiardi-keksejä. Näistä tosin puuttuu Savoiardikekseistä tuttu sokeripäällinen ja keksit ovat hieman ohuempia. Keksit kostuvat ja pehmenevät hyvin, mutta pitävät silti muotonsa. Nämä sopivat mielestäni erittäin hyvin tiramisukekseiksi ja vaikka kaakaoon dipattavaksi. Ja tekeminenkin on helppoa kuin mikä! Ainut haittapuoli on, että kuivahtaminen vie muutaman tunnin, joten eivät sovellu kiireeseen.. Keksit voi toki tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi, sillä ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa pidempäänkin hyvinä (itse säilytin liki 2 viikkoa ennen käyttöä ja säilyivät tuon ajan rapeina). Uskoisin, että keksien pakastaminen onnistuisi myös. Tässä ohje.
n.25 kpl:
Aineet:
3 munaa
2 rkl mantelijauhetta
1 mm suolaa
0,75 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl vaniljasokeria
Ohje:
Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Riko keltuaisten
rakenne rikki ja sekoita siihen mantelijauhe. Vatkaa valkuaiset ensin
suolaripauksen kanssa kuohkeaksi. Lisää sitten sokeri pienissä erissä. Vatkaa
kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset varovasti nostellen valkuaisvaahtoon.
Siivilöi keskenään sekoitetut jauhot ja vaniljasokeri vaahtoon ja nostele
tasaiseksi taikinaksi. Nosta seos pursotinpussiin ja pursota leivinpaperoidulle
pellille noin 10 sentin pituisia keksejä. Jätä pienet välit. Keksit leviävät hieman kypsyessään. Kaikki keksit
mahtuvat juuri ja juuri yhdelle normaalikokoiselle pellille. Paista 200 asteessa ensin 10-12 minuuttia.
Sammuta sen jälkeen uuni ja laita uuniluukun väliin esim. haarukka. Anna
keksien kuivahtaa uunin jälkilämmössä muutaman tunnin ajan.
Näistä tuli selvästi littanampia kuin Yhteishyvän ohjeella tehdyistä. Koostumus oli höttöisempi ja kostuttuaan keksit todellakin kostuivat. Näille kävi vähän samalla tavalla kuin jos perussokerikakkupohjan kastaisi nesteen. Eli jos keksit dippasi nesteeseen, ne tulivat sekunnissa litimäriksi ja mössääntyivät käsiin. Tiramisuun nämä kuitenkin käyvät aika hyvin, mikäli kostuttaminen tehdään pullasudin kanssa, ei nesteessä uittamalla. Mutta en tiedä kannattaako vaivaa tehdä erillisiä keksejä, koska sokerikakkupohja toimii niin samalla tavalla maun ja koostumuksen puolesta.
Alkuperäisohje on siis ulkomaisen nettisivun kautta pongattu. Alla ohje hieman muokattuna.
Tiramisukeksit II, ulkomaalaiselta nettisivustolta:
Alkuperäisohje on siis ulkomaisen nettisivun kautta pongattu. Alla ohje hieman muokattuna.
n.36-39 kpl
Aineet:
3 munaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna)
1.25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa
1.5 dl vehnäjauhoja
Ohje:
Lämmitä uuni 190 asteiseksi. Vuoraa 3 uunipannua
leivinpaperilla. Valmistele pursotuspussi ja liitä siihen pyöreä n. 11 millinen
tylla.
Laita keltuaiset ja puolet
sokerista kulhoon ja vatkaa kunnes seos on vaaleaa (n. 5 minuuttia).
Vatkaa toisessa kulhossa samaan
aikaan valkuaiset vaahdoksi. Vaahto on sopivaa kun siihen jää pehmeät huiput
nostaessasi vatkaimet ylös kulhosta. Lisää vatkaamisen lomassa suola ja loppu
sokeri pikku hiljaa kunnes seos on kiinteää. Kääntele varovasti joukkoon
keltuaisseos. Sihtaa jauhot munaseokseen ja kääntele ne varovasti joukkoon.
Laita pursotuspussiin puolet
taikinasta. Pursottele pellille n. 8 cm pituisia pötköjä. Jätä pötköihin n. 3-4
cm väli. Jatka pursottamista kunnes kaikki taikina on käytetty. Paista 190
asteessa n. 8-10 minuuttia, kunnes keksit tuntuvat päältä kiinteiltä ja ovat juuri
ja juuri saaneet väriä pintaansa. Poista leivinpaperi kekseineen pelliltä ja
anna jäähtyä. Keksien jäähdyttää poista keksit paperin päältä. Keksit voi tarvittaessa
pakastaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! :)