maanantai 30. syyskuuta 2013

Tiramisukeksit, Savoiardikeksit, Lady Fingers..

Ostin reilu kaksi viikkoa sitten ensimmäistä kertaa elämässäni savoiardi-keksejä tekemääni tiramisuun. Koska minulla nyt vihdoinkin oli tieto millaisista kekseistä on kyse, halusin koittaa tehdä keksit itse. Näin mulla olisi hätätapauksissakin aina valmius tiramisun tekoon, sillä normaalisti kaapistani löytyy joka tapauksessa keksejä lukuunottamatta muut tiramisuun vaadittavat aineet. Ens alkuun seikkailin netissä etsimässä hyvää ohjetta, ja se olikin erilaisia ohjeita pullollaan. Testasin samantein kahta erilaista ohjetta. Toinen oli Yhteishyvän ohje ja toinen jostain ulkomaalaisesta nettisivustolta löydetty ja paljon kehuttu ohje. Tarkkaa linkkiä tuohon ulkolaiseen sivustoon ei ole, sillä hukkasin osoitteen samantein. Kaksi reseptiä, kaksi erilaista lopputulosta. Pidin enemmän Yhteishyvän ohjeesta, mutta laitan molemmat ohjeet tähän, jos joku haluaa nähdä ohjeet ja niihin liittyvät huomiot.

Tiramisukeksit I, Yhteishyvän ohjeella:Näistä kekseistä tuli koostumukseltaan kovia ja ne muistuttivat melko paljon aitoja Savoiardi-keksejä. Näistä tosin puuttuu Savoiardikekseistä tuttu sokeripäällinen ja keksit ovat hieman ohuempia. Keksit kostuvat ja pehmenevät hyvin, mutta pitävät silti muotonsa. Nämä sopivat mielestäni erittäin hyvin tiramisukekseiksi ja vaikka kaakaoon dipattavaksi. Ja tekeminenkin on helppoa kuin mikä! Ainut haittapuoli on, että kuivahtaminen vie muutaman tunnin, joten eivät sovellu kiireeseen.. Keksit voi toki tehdä hyvissä ajoin etukäteen valmiiksi, sillä ne säilyvät ilmatiiviissä rasiassa pidempäänkin hyvinä (itse säilytin liki 2 viikkoa ennen käyttöä ja säilyivät tuon ajan rapeina). Uskoisin, että keksien pakastaminen onnistuisi myös. Tässä ohje.

n.25 kpl:

Aineet:
3 munaa
2 rkl mantelijauhetta
1 mm suolaa
0,75 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl vaniljasokeria

Ohje:
Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Riko keltuaisten rakenne rikki ja sekoita siihen mantelijauhe. Vatkaa valkuaiset ensin suolaripauksen kanssa kuohkeaksi. Lisää sitten sokeri pienissä erissä. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset varovasti nostellen valkuaisvaahtoon. Siivilöi keskenään sekoitetut jauhot ja vaniljasokeri vaahtoon ja nostele tasaiseksi taikinaksi. Nosta seos pursotinpussiin ja pursota leivinpaperoidulle pellille noin 10 sentin pituisia keksejä. Jätä pienet välit. Keksit leviävät hieman kypsyessään. Kaikki keksit mahtuvat juuri ja juuri yhdelle normaalikokoiselle pellille. Paista 200 asteessa ensin 10-12 minuuttia. Sammuta sen jälkeen uuni ja laita uuniluukun väliin esim. haarukka. Anna keksien kuivahtaa uunin jälkilämmössä muutaman tunnin ajan.Tiramisukeksit II, ulkomaalaiselta nettisivustolta:


Näistä tuli selvästi littanampia kuin Yhteishyvän ohjeella tehdyistä. Koostumus oli höttöisempi ja kostuttuaan keksit todellakin kostuivat. Näille kävi vähän samalla tavalla kuin jos perussokerikakkupohjan kastaisi nesteen. Eli jos keksit dippasi nesteeseen, ne tulivat sekunnissa litimäriksi ja mössääntyivät käsiin. Tiramisuun nämä kuitenkin käyvät aika hyvin, mikäli kostuttaminen tehdään pullasudin kanssa, ei nesteessä uittamalla. Mutta en tiedä kannattaako vaivaa tehdä erillisiä keksejä, koska sokerikakkupohja toimii niin samalla tavalla maun ja koostumuksen puolesta.

Alkuperäisohje on siis ulkomaisen nettisivun kautta pongattu. Alla ohje hieman muokattuna.

n.36-39 kpl

Aineet:
3 munaa (valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna)
1.25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 mm suolaa
1.5 dl vehnäjauhoja

Ohje:
Lämmitä uuni 190 asteiseksi. Vuoraa 3 uunipannua leivinpaperilla. Valmistele pursotuspussi ja liitä siihen pyöreä n. 11 millinen tylla.

Laita keltuaiset ja puolet sokerista kulhoon ja vatkaa kunnes seos on vaaleaa (n. 5 minuuttia).

Vatkaa toisessa kulhossa samaan aikaan valkuaiset vaahdoksi. Vaahto on sopivaa kun siihen jää pehmeät huiput nostaessasi vatkaimet ylös kulhosta. Lisää vatkaamisen lomassa suola ja loppu sokeri pikku hiljaa kunnes seos on kiinteää. Kääntele varovasti joukkoon keltuaisseos. Sihtaa jauhot munaseokseen ja kääntele ne varovasti joukkoon.

Laita pursotuspussiin puolet taikinasta. Pursottele pellille n. 8 cm pituisia pötköjä. Jätä pötköihin n. 3-4 cm väli. Jatka pursottamista kunnes kaikki taikina on käytetty. Paista 190 asteessa n. 8-10 minuuttia, kunnes keksit tuntuvat päältä kiinteiltä ja ovat juuri ja juuri saaneet väriä pintaansa. Poista leivinpaperi kekseineen pelliltä ja anna jäähtyä. Keksien jäähdyttää poista keksit paperin päältä. Keksit voi tarvittaessa pakastaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...