tiistai 24. syyskuuta 2013

Suklaakakku nougat-vaniljatäytteellä, 1-vuotiskakku II

Selailin vanhoja "pakko testata"-listan reseptejä jokin aika sitten ja huomasin siellä Nigellan mehevän suklaakakkupohjan. Heti seuraavana päivänä tuo ohje löytyi myös Marsipaanipossun blogista. Päätin koittaa pohjaa synttärikakkuun. Tietenkään pilkulleen ohjeen mukaan en tälläkään kertaa mennyt, mutta pohjasta tuli mielestäni todella ihana! Pehmeä, suussasulava ja kostea! Välistä löytyi täyteläinen manteli-nougat- sekä kevyempi vaniljatäyte.

"Moni kakku päältä kaunis.." Tässä kakussa valitettavasti ulkoinen kauneus oli kaukana..


Eli jos jokin voi mennä pieleen, niin se menee. Nimittäin kakun koristelu! Nyt seuraakin hieman purkauksia. Eli käytin kakkuun joskus aiemmin tekemääni valkosuklaamassaa, jota hintsusti enemmän kuin kakkuun tarvittiin. Otin pienen palan siitä erilleen ja aloin vaivaamaan isompaa palaa. En sitten kiireissäni muka ehtinyt lämmittelemään sitä tarpeeksi käsieni välissä ja aloin kaulitsemaan. Massa alkoi hieman repeilemään reunoilta jo kaulitsemisvaiheessa, mutta koska halusin äkkiä ulos nauttimaan mahdollisesta syksyn viimeisestä lämmöstä, päätin laittaa massan kakun päälle. Noh, toiselta puolelta massa laskeutuikin nätisti, mutta toiselle puolelle tuli pieni aukkoja. Koska massaa oli hitunen jäljellä, enkä enää (muka) olisi ehtinyt tekemään uutta massaa, piti koittaa pärjätä olemassa olevalla määrällä. Koitin korjata repeytymät, mutta eipä se sitten onnistunut, ainakaan tarpeeksi siististi.

Leikkasin repeytyneen massan pois ja päätin korjata sen sillä pienellä jäljellä olevalla massalla. Kaulitsin sen, laitoin kakun päälle ja siistein hieman reunoja. Tässä vaiheessa kakun päälle laittamani massa oli jo jämähtänyt, enkä saanut korjausmassan palan saumoja siistittyä, joten päätin laittaa sauman kohdalle kukkarivin jo olemassa olevista kukista.

Valmiita sokerimassakukkia oli melko hintsusti. Tämän lisäksi suurin osa kukista oli saanut sen verran kosteutta(?), että ne murtuivat käsiini, eikä niitä enää riittänyt sauman peittämiseen. Eli se idea sai mennä :( Seuraavana vuorossa oli korjausnauha. Pläästein nauhantekomassan joukkoon hätäpäissäni liikaa pastaväriä ja siitä tuli makuuni liian tumma. No, sillä sai kuitenkin peittoon rumat alareunat ja massojen välisen raon, vaikka kakun takaosaa kiertänyt nauha ei olekaan nätti.. Lopulta kakun väleissä olevat mousset suuttuivat pöydällä olosta ja alkoivat pikkuhiljaa lämmetä ja valua ulos. Lopulta nätisti kakun päälle laskeutunut reunakin alkoi aaltoilla. Lopputulos ei ollut lainkaan sellainen mihin pyrin. Äh! No, tulipahan opittua se, ettei koskaan voi olla niin kiire, ettei ehdi valmistelemaan massaa tarpeeksi ennen kuorrusta tai ei muka ehdi tekemään uutta massaa! Kakun parissa tuli tuherrettua niin kauan, että kauniista syyssäästä nauttiminenkin jäi lopulta haaveeksi. Onneksi kakku tuli tehtyä vain lähisuvulle. Mikäli jaksoit lukea näin pitkälle, pahoittelen pitkästä paasauksesta!

No mutta itse kakun mausta sanoisin, että pohja on todella kostea, mehevä, suklainen ja mielettömän pehmeä, mutta myös murtuu helposti siirrettäessä. Turhia siirtoja kannattaakin välttää ja suosittelen kokoamaan kakun suoraan tarjoilulautaselle. Mahdollinen siirtäminen kannattaa suorittaa leveän lastan ja käsien avulla pohjaa mahdollisimman paljon tukien. Jos kuitenkin käy niin, että pohja on ihan repaleinen siirron johdosta, voi pohjan koota kuten palapelin. Valmiissa kakussa tämä ei näy. Pohja on itsessään niin pehmeä ja kostea, ettei sitä tarvitse erikseen kostutella.

Täytteiksi halusin liivattomat täytteet, joten käytin pelkkää suklaata täytteen jämäköittämiseen. Testailin samalla kahta uutta täytettä. Heittelin aineet sekaan summamutikassa välillä maistellen samalla kun vatkailin. Vasta näin jälkikäteen ohjetta katsoessani huomasin, ettei valkosuklaatäyte olisi välttämättä tarvinnut ihan niin paljon tuorejuustoa ja ranskankermaa kuin siihen upposi. Puolet määristä olisi riittänyt mainiosti, mutta nyt hukkasin vaahtoon noiden purkkien jämät sen enempää miettimättä. Vaniljatäyte oli itsessään hyvin miedon makuinen ja joukkoon olisi sopinut todella hyvin vaikkapa vadelmat! Manteli-nougat-täyte oli kyllä hyvää ja täyteläistä, ja sitä olisi voinut olla vaikka molemmissa väleissä :) Tosin tällöin kakusta olisi saattanut tulla liiankin raskas, varsinkin laittamani valkosuklaapäällisen kanssa. Kermavaahtokuorrutus olisi tuollaiseen nougat-kakkuun aika passeli vaihtoehto.

Nougat-vaniljakakku suklaapohjalla

n. 30 x 40 cm pellille (--> josta n. 20 cm vuokaan)

Pohjana oli siis helppo ja todella helppo kaakaokakkupohja:

Aineet:
4 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1.25 dl fariinisokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
2 munaa
1 dl kermaviiliä
100 g voita/leivinmargariinia sulatettuna
1 dl öljyä
2 dl vettä

Manteli-Nougat:
n.150 g = 3 kpl dubbel nougat patukoita
1.25 dl (1/2 prk) Flora Kuohua
100 g maustamatonta tuorejuustoa
0.75 dl mantelijauhetta

Vaniljatäyte:
1.25 dl (½ prk) Flora Kuohua
1 dl ranskankermaa (puolet riittäisi)
100 g tuorejuustoa (puolet riittäisi)
100 g valkosuklaata sulatettuna

Ohje:
Tee pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää keskenään sekoitetut munat ja kermaviili sekä muut nesteet ja vatkaa voimakkaasti vispilällä, kunnes seos on sileää. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 175 asteessa n. 13-16 minuuttia (paistoin n.14), kunnes tuntuu sormella kevyesti koitettuna kiinteältä, mutta pehmeältä. Anna jäähtyä kunnolla leivinpaperin päällä. Leikkaa pohjalevyn "kulmista" kaksi palaa käyttäen n. 20 cm rengasvuoan reunoja apuna. Ylijääneestä pohjalevystä saat koottua kakkuun keskimmäisen välin. Pohja on todella höttöinen, joten sitä pitää käsitellä varoen.

Kokoa kakku irtopohjavuoan reunoja ja reunakalvoja apuna käyttäen suoraan tarjoilulautaselle. Laita lautaselle varovasti lastaa apuna käyttäen yksi kokonainen pohja.

Tee manteli-nougat-täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto voimakkaasti vatkaten. Lisää sulatetut nougat-patukat sekä mantelijauhe hyvin vatkaten. Lisää täyte pohjan päälle. Kokoa ylijääneistä pohjan palasista seuraava kerros.

Tee vaniljavaahto. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää siihen ranskankerma ja tuorejuusto ja vatkaa hetken aikaa voimakkaasti. Näin ranskankermakin vaahtoutuu hieman ja massa saa lisää ilmavuutta. Vatkaa vielä joukkoon sulatettu suklaa. Levitä täyte nopeasti pohjan päälle. Nosta varovasti lastaa apuna käyttäen viimeinen pohjalevy täytteen päälle. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.

Koristele kakku valkosuklaamassalla (tai kermavaahdolla tai suklaaganachella).

Valitettavasti palakuvaa ei tullut otettu, mutta tässä pieni kakusta otettu reunakuva ennen kuorrutteen laittoa, josta näkyy täytteet..

Ja tästä kuvakulmasta näkyy tuo kakun yläosaa kiertänyt nauha hieman paremmin.. Voi että kun ketuttaa tuo koristelu. Ens kerralla sitten paremmin :)


7 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Iituntiltu :) Ehkä sitä on välillä liiankin kriittinen omille töilleen. Itsellä on tietynlaiset odotukset kakun ulkomuodosta ja sitten kun kakusta tuleekin tyystin erilainen.. Eikä tuo ulkonäkö pääasia kuitenkaan ole, tärkeintä tietenkin että kakku maistui :)

      Poista
    2. Totta. Monesti sitä aliarvioi omia luomuksiaan, mutta aivan turhaan. Ja maku ratkaisee loppupeleissä :)

      Poista
  2. Ekana tuli mieleen,(kun olen pursottelija-tyyppi,) että olis leikannu reunoista pois massat ja pursotellut, niinkuin ekakin kakku oli pursoteltu :) Mutta ei tuosta varmasti ihmiset tajuu että on mennyt mikään mönkään :) Ja takanahan tuo "ylimääräinen" nauha kulkee. Ihanan kuuloiset täytteet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo pursottaminen kävi mullakin mielessä, mutta olin etukäteen päättänyt tehdä päällisen kokonaan massasta ja päköpäänä pidin siitä kiinni.. Olipahan hyvää harjoitusta ja tietää taas jatkossa miten kannattaa (ja ei kannata) toimia :)

      Poista
  3. Ihana kakku silti. Tiedän tunteen, kun kakun kuorrutuksen kanssa tulee ongelmia ja joutuu sitten niitä peittelemään.
    Bongasin tämän kakkusi kun etsin ideoita nougat moussen tekemiseen. Ajattelin tehdä tyttärelleni täytekakun mihin tulee nougatmoussea sekä vadelma-vaniljatäytettä joten aika lähelle sitä tässä mennään :). Tämä mousse tässä kiehtoo eritoten juuri siksi, ettei siihen tule liivatetta. Mielenkiintoinen tuo mantelijauhe moussessa. Laitois sitä ilmeisesti juuri tukevoittamaan? Sulautuuko se mousseen hyvin vai tuntuuko rakeiselta suussa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Miia :) Mua harmittaa usein niin vietävästi, jos asiat ei mene suunnitelmien mukaan. Sen takia harvoin suunnittelenkaan mitään ;)

      Mantelijauhe tosiaan hieman tukevoittaa täytettä. Siinä tosin oli sen verran nougat-patukoitakin, että olisi varmaan pärjännyt ilmankin. Muistikuvani on melko hatara, mutta mieleeni ei jäänyt, että mantelijauhe olisi maistunut suussa mitenkään rakeiselta. Tykkään pehmeistä ja sileistä täytteistä, joten ei ainakaan ylittänyt omaa ärsytyskynnystäni ;) Pelkkä nougat-täyte oli sen verran tujua ja makeaa tavaraa, että juuri tuollainen vadelmainen vaniljatäyte raikastaisi kokonaisuutta tosi mukavasti. Oih, nyt tekisi itsekin mieli tehdä tällaista ja kokeilla vadelmien voimaa yhdessä noihin kahteen täytteeseen :) Jos päätät tehdä tällä ohjeella, niin olisi kiva kuulla mitä pidit :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...