torstai 5. syyskuuta 2013

Rukiinen rahkavoitaikina

Kuten monet jo varmaan tietävät, rahkavoitaikina on ehdoton lempitaikinani suolaisia leivonnaisia tehdessä. Käytän rahkavoitaikinaan normaalisti pelkkiä vehnäjauhoja, mutta tällä kertaa halusin pohjaan hieman enemmän makua. Leivonnaisen täytteestä johtuen halusin maun olevan rukiinen, joten korvastin osan vehnäjauhoista ruissihtijauhoilla. Taikina on aivan yhtä helppo käsitellä kuin pelkistä vehnäjauhoista tehtyä ja koostumus pysyy ihanan pehmeänä myös kypsyttyään. Maku on miedon rukiinen. Voimakkaampaa rukiin makua kaivatessaa voi ruissihtijauhojen osuutta kasvattaa vieläkin. Mihin tätä taikinaa sitten käytin, sen kerron myöhemmin :)


Rukiinen rahkavoitaikina

Riittää kahteen normaaliin (n.26cm) piirakkavuokaan ohueksi kaulittuna

Aineet:
250 g maitorahkaa
250 g voita
2 dl ruis(sihti)jauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5-0..75 tl suolaa

Ohje:
Sekoita keskenään rahka ja huoneenlämpöinen, pehmeä voi. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet niin, että ne juuri ja juuri sekoittuvat. Älä vaivaa taikinaa! Laita taikinamassa kelmun alle ja jääkaappiin vetäytymään 1-2 tunniksi. Tämän jälkeen taikina on valmis käytettäväksi esimerkiksi piirakan pohjaksi, hyrriin tai muihin suolaisiin leivonnaisiin. 

Vinkki:
* Jos haluat voimakkaamman rukiin maun, käytä jauhoina pelkästään ruissihtijauhoja. Jos et käytä ruissihtijauhoja vaan pelkkiä ruisjauhoja, laita niiden lisäksi myös hieman vehnäjauhoja, niin pohjan käsiteltävyys paranee. Riittää, että vehnäjauhoja on 1 dl.

4 kommenttia:

  1. Minäkin tykkään tuosta ruisjauhosta taikinoissa ja käytänkin sitä paljon pizzapohjissa ja suolaisissa piirakoissa. Enpä ollut ajatellut sitä lisätä rahkavoitaikinaan... joskus tarvitaan avuksi toisen ihmisen oivallus! Kiitoksia vaan :D
    Samalla tässä huomasin, että meidän rahkavoitaikinat eroavat toisistaan, minulla rahka lisätään lopuksi. Mulla on käytössä Ulla Svenskin ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Nuo ruissihtijauhot ovat ihani jauhoja, kun niiden kanssa ei välttämättä tarvitse käyttää vehnäjauhoja, vaan niitä voisi laittaa vaikka pelkiltään. Niillä saa mahtavan rukiisen maun. Kuituja tosin ei taida olla ihan niin paljon kuin tavallisissa ruisjauhoissa. Mutta tavallisten ruisjauhojenkin kuitupitoisuus laskee, kun niiden lisäksi on yleensä hyvä laittaa hieman vehnäjauhojakin, niin taikina pysyy paremmin kasassa. Tai niin ainakin uskoisin :)

      Mäkin tein joskus rahkavoitaikinan lisäämällä rahkan vasta lopuksi, mutta silloin tuli helposti vaivattua taikinaa vahingossa hieman liikaa ja koostumus ei ollut niin hyvä. Sekoittamalla jauhot suoraan rasva-rahka-seokseen (niin että aineet just ja just menevät sekaisin), saan varmemmin hyvän taikinan. Mä en edes muista mistä ole saanut tämän erilaisen sekoitusohjeen, mutta hyvin toimii :)

      Poista
  2. Onnistuisikohan tämä gluteenittomasta jauhoseoksesta?

    - Eea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Eea! En ole kokeillut tätä gluteenittomista jauhoista, joten googletin pikaisesti asiasta. Löysin samanlaisia ohjeita, joissa vehnäjauhojen sijasta on käytetty onnistuneesti gluteenittomia jauhoja, määrä vain oli hieman suurempi. Laita yhteen taikina-annokseen gluteenittomia jauhoja 5 dl, niin pitäisi onnistua :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...