lauantai 12. lokakuuta 2013

Lakritsi-suklaatoffeefudge

Samalla kun vein työpaikalle kahvilikööri-juustokakun, tein nämä lakritsiset suklaatoffeefudget työkaverilleni lahjaksi. Maku oli näissä jännällä tavalla monikerroksinen. Ensimakuina löytyivät toffee ja suklaa mukavasti vuorotellen. Lakritsi tuli vasta jälkimakuna. Jollei pidä lakritsista, kannattaa ohje silti katsoa loppuun asti, sillä fudget voi mainiosti tehdä myös ilman lakritsijauhetta :)



Fudget matkasivat eteenpäin heti aamusta, joten leikkasin ne valmiiksi jo illalla vielä hieman lämpimästä massasta, joten tämän takia leikkauspinta ei ole siistein mahdollinen. Nappasin aamulla yhden täysin jähmettyneen palan käteeni, leikkasin sen testimielessä ja leikkuupinta oli ihanan sileä. Eli jos haluaa sileäpintaisia fudgepaloja, kannattaa massan antaa jähmettyä kunnolla jääkaapissa ennen pilkkomista :)

Koostumus näissä herkkupaloissa on hieman toffeemainen, sellainen sitkeähkö, mutta ei niin sitkeä että hampaiden paikat irtoaisivat. Nämä ovat sillai mukavasti suussa sulavia :) Lakritsinen jälkimaku näissä on melko voimakas, joten jos ei pidä lakritsista, voi fudget hyvin tehdä myös ilman lakritsijauhetta. Silloin lopputulos on miedon suklaisen toffeinen :)

Ohje ei ole kovin nirso keittolämpötilasta. En osaa keittää edes normaalia kinuskia kakun päälle, mutta nämä karkit onnistuivat hyvin :) Glukoosisiirappi auttaa saamaan fugdeen pientä sitkeyttä ja muutenkin auttaa koostumuksen saavuttamisessa. Massan leikkaantuvuuteen vaikuttaa myös se, että massaan tulee myös tummaa suklaata. Tumma suklaa auttaa jähmettämään. Normaalistihan fudgea tehdessä keittolämpötila on todella tärkeä. Jos kinuskia keittää liian vähän, massa ei kiinteydy tarpeeksi. Vastaavasti jos kinuskimassaa sitä keittää liikaa, fudgesta tulee todella murenevaista tai/ja kovaa. Ihan liemeksi jäänyttä kinuskia ei suklaakaan toki jähmetä, mutta jos vain vesilasiin tehty tippatesti näyttää massa olevan sormin muovailtavissa, uskoisin sen riittävän. Itselläni ainakin toimi näin.

Ja taas nuo kuvat ovat mitä ovat. Odotan jo kevättä, jotta kuvauksessa pystyy enemmän käyttämään luonnonvaloa hyväkseen. Keinovalossa tuppaa väkisinkin tulemaan vihreitä tai keltaisia..

Tässä tulee ohje.

Lakritsi-suklaatoffeefudge

Koosta riippuen n. 32 kpl

Aineet:
2 dl kuohukermaa
2 dl muscovadosokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 mm suolaa

1 rkl tummaa kaakaojauhetta
200 g väh. 70% tummaa suklaata (Itse käytin Lidl 70% ja 81%)
3-4 tl Urtekram lakritsijauhetta
25 g voita

Ohje:
Laita kerma, muscovadosokeri, glukoosisiirappi ja suola kattilaan. Lämmitä, kunnes sokeri liukenee. Keitä  seosta miedolla lämmöllä n. 20-30 minuuttia. Fudgemassa on valmis, kun se paksunee ja kylmää vettä sisältävään lasiin tiputettu nokare jähmettyy ja on käsin muovailtavissa. Itse pidin sokerilämpömittaria kattilassa ja se näytti tässä vaiheessa 112 astetta. Ota kattila pois levyltä. Lisää joukkoon kaakaojauhe, pilkottu tumma suklaa ja lakritsijauhe. Lisää lopuksi voi ja sekoita, kunnes se on kunnolla sekoittunut joukkoon. Levitä massa n. 10 x 20 cm leivinpaperoituun vuokaan ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi.


2 kommenttia:

  1. En ole ikinä tehnyt fudgeja vaikka mieli on tehnyt! Nämä näyttävät kyllä tosi hyviltä :)
    Jättäisin tuon lakritsijauheen kyllä pois, kun en niin välitä lakritsista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Itse pidän yleensä lakritsista (riippuen merkistä), mutta näissä se maku tuli harmillisesti esiin vasta kun oli ehtinyt nielemään fudgen. Onneksi nämä voi hyvin tehdä ilmankin :)

      Mä innostuin fudgen teosta sen jälkeen kun tein sitä kondensoidusta maitosta. Se oli niin mahdottoman helppo tehdä ja ne fudget maistuivatkin aivan mielettömän hyviltä.

      Näistäkin voi jättää lakut pois ja tehdä pelkkiä pähkinäs-suklaafudgeja. Ovat aivan ihania! http://suklaapossu.blogspot.fi/2012/12/suklaafudget-pahkinalla-ja-lakulla.html

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...