perjantai 26. syyskuuta 2014

Helppo ja mehevä omenapiirakka kauramurupäällisellä (maidoton)


Juhlatarjoilujen kirjoittaminen jatkuu tällä pehmoisella omenapiirakan ohjeella. Haluan aina leipoa juhliin mahdollisimman paljon erilaisia juttuja, mutta usein aika tulee vastaan ja tunnit uhkaavat loppua kesken. Tämä takia osan leivonnaisista on hyvä olla helppoja, nopeita, mutta siitä huolimatta herkullisia. Sitä tämä piirakka todellakin on. Pohja on "aineet vain nopeasti sekaisin"-tyyppinen, jossa vatkaimen voi jättää kaappiin. Kulhojakin koko piirakan tekemiseen tarvitaan vain 1.

Piirakan pohja on aivan mahdottoman pehmeä, mehevä, kostea, muhkea ja päällä rapsahtaa samaan aikaan rapeaakin rapsakampi kauramuru miedolla kanelilla. Tämä osoittaa, että on mahdollista tehdä helppoa, mutta samaan aikaan myös herkullista. Voiko piirakalta tämän enempää toivoa ;)


Rapea kauramurupäällinen kruunaa muuten niin pehmoisen piirakan. Laitoin ensimmäisen kerran tuon murupäällisen piirakan päälle parisen vuotta sitten ja jäin heti koukkuun! Olen niin ihastunut tuohon päälliseen, että on todella hankala tehdä omenapiirakkaa ilman sitä. Tuntuu, että piirakka ei enää ole piirakka ilman kauramurua. Siitä tulee mieleen omenakaurapaistos. Ja sehän vasta hyvää on, ainakin allekirjoittaneen mielestä.


Ohje on muokattu muutama vuosi sitten tekemästäni omenapiirakasta.

Mehevä omenapiirakka

n. 22 cm irtopohjavuokaan

Taikina:
2 kananmunaa
1.25 dl öljyä   
1.25 dl mehua
3 dl vehnäjauhoja
1.5 dl sokeria
0.5 tl suolaa
1.5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria 

Päälle:
n.4 pientä hapanta omenaa
1.5 dl kaurahiutaleita 
50 g maidotonta rasvaa (Keijua) sulatettuna (tai jos maito käy, niin muuta rasvaa)
0.5-0.75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Ohje:
Mittaa taikinan kaikki aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vatkaa. Kaada taikina piirakkavuokaan ja levitä tasaisesti pohjalle. Kuori ja lohko omenat (tai makusi mukaan muita hedelmiä/marjoja). Lado omenanpalat pohjan päälle. Sekoita kaurahiutaleiden joukkoon margariinia, sokerit ja kanelia. Tämän voit tehdä samassa kulhossa missä teit taikinankin. Ripottele kauraseos omenalohkojen päälle ja laita koko komeus uuniin. Paista 180 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea eli n. 30-35 minuuttia.

Vinkki:
* Saat pellillisen piirakkaa, kun teet taikinan kolminkertaisena. Käytä korkealaitaista peltiä, sillä piirakasta tulee todella muhkea!

* Voit säädellä kauramurupäällisen sokerin määrää omenoiden happamuuden mukaan. Happamille omenille hieman enemmän sokeria ja ei-niin-happamille riittää vähempi. Suosittelen kuitenkin piirakkaan happamia omenia. Niistä tulee eniten makua ja ne sopivat muuten miedon makuiseen pohjaan hyvin.

* Pohja on itsessään miedohkon vaniljan makuinen. Jos haluat, voit maustaa sitä vaikka kardemummalla tai ylimääräisellä kanelilla. 

* Kokeile piirakkaan myös muita marjoja tai hedelmiä




En tiedä onko kamerassani jokin vika vai tekeekö syysilma tepposet, sillä kuten edelliset viipalepikkuleivät, niin myös osa näistäkin kuvista näyttävät silmiini hieman vihertäviltä.. Toivottavasti piirakan pehmoisuus ja muhkeus välittyy silti :)

34 kommenttia:

  1. Näyttääpä houkuttelevalta! Omenan ystävä on haltioissaan näistä uusista resepteistä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pipari :) Tätä kannattaa omenanystävän ehdottomasti kokeilla ;)

      Poista
  2. Tällaista voisi saada jossain ihanassa vanhassa kahvilassa. Ottaisin heti. Tästä taitaisi tulla suosikkipiirakka siinä kahvilassa. ;) Taidan koittaa tehdä ihan kotioloissa joku kerta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena-muori, tuo oli todella kauniisti sanottu :D Kokeilepas itsekin kotosalla, on niin helppo ja nopea, ettei tässä kauan nokka tuhise ;) Ja lopputulos palkitsee. Pääset samalla pienelle kahvilareissulle omassa kodissa ;)

      Poista
    2. Tein tätä. Juuri niinkuin sanoit ja uskoin, todella ihanaa ja mehevää ja helppoa! :) Tein vain pienempään vuokaan niin paistoaika oli tunnin tai ehkä ylikin. Tuli niin paksu. :) Teen varmasti toistekin, kiitos sulle huipusta ohjeesta! <3

      Poista
    3. Hienoa, että piirakka/torttu maistui ja oli sellainen kuin kuvittelitkin :D Kävin jo blogissasi katsomassa lopputulosta ja kylläpäs näytti hyvältä (ja paksulta) ;) Tämä on kyllä mahtava ohje kaikessa helppoudessaan.

      Poista
  3. Tää on kyllä ihan hurjan hyvää! Olen tehnyt jo kaksi kertaa viikon sisällä.. :) Helppo, nopeatekoinen, herkullinen ja onnistuu aina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku :) Tämä on kyllä niin ihana ohje, kun tekemiseen ei mene kauaakaan aikaa ja pian herkku onkin valmis. Kiva, että maistui :D

      Poista
  4. Mietiskelin tässä, että mitä mehua sinä käytät piirakkaan omenatuoremehua, tiivisteestä laimennettua omenamehua vai kenties jotain ihan muun makuista mehua? Voisikohan korvata maidolla? -Anni-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anni! Tähän piirakkaan taisin käyttää omenatuoremehua, mutta myös muut (esim. seka)mehut sopivat. Uskoisin, että mehun voi korvata maidolla. Saattaa tulla jopa hieman mehevämpi maidolla tehtynä, sillä maitotuotteet taikinassa sitovat hieman kosteutta :)

      Poista
  5. Moikka! Tehtiin tätä pari päivää sitte ja oli kyllä hyvää :) Uskotko että onnistuisi jos laittaisi mustikoita omenoiden sijaan vai tuleeko liian vetistä? - Nora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nora :) Mukava kuulla, että piirakka maistui :) Uskon että mustikoillakin toimii hyvin, kunhan pitää määrän maltillisena. Mustikat, kuten tuo pohjakin on melko miedon makuinen, joten mustikoiden kanssa laittaisin pohjataikinaan enemmän vaniljasokeria (yhteenä n. 2 rkl) tuomaan hieman lisämakua. Eiköhän siitä tule hyvä piirakka :)

      Poista
  6. Tehty jo pariinkin kertaan ja on kyllä tosi helppo, hyvä ja mehevä piirakka! Olen tuplannut taikinan, kun olen tehnyt pellillisen ja siitäkin tulee tosi muhkea! Juhliin tämä on todella nopea, mutta varmasti maistuva tarjottava, suosittelen! -Malla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että piirakka on maistunut myös teille. Tupla-annoskin riittää hienosti, testasin itseasiassa juuri eilen sitä itsekin :) Kolminkertaisella tulee sitten toooodella paksu. Ja tietenkin pehmoinen ja mehevä sekin. Kiitos Malla kommentistasi ja suosittelemisesta :)

      Poista
  7. Tein tätä piirakkaa lasten kanssa viikonloppuna ja oli ihan mielettömän hyvää. Poika ihastui täysin ja äitikin oli ihan myyty! Linkitän ohjeesi blogissa, kun kerkeän tehdä postauksen :) Kiitos tästä ohjeesta!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiva kuulla nina! :) Mukavaa, että ohjeesta oli teillekin iloa :) Ole hyvä, ja kiitos kommentistasi :)

      Poista
  8. Tuli todella hyvää myös raparperista. Jätin vain kanelin pois :)

    VastaaPoista
  9. MInäkin olen nyt testannut, huomenna testataan, kun vien sen tuliaisina. Happamia omppuja ei nyt basaarilla täällä Turkissa ollut, mutta tehtiin nyt niistä ompuista mitä löytyi, ei kai se voi siihen kaatua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän maistu minkälaisilla omenoilla vain :) Noh, pääsitkö maistamaan? Piditkö? :)

      Poista
    2. Pääsin maistamaan ja olihan se hyvää! Olis voinut vaikka vähän paksummin laittaa sitä kaurajuttua, mulla oli ehkä pari senttiä suurempi vuoka, mutta ei menoa haitannut tuokaan. Helppo ja hyvä piirakka!

      Poista
    3. Mukava kuulla, että maistui! :) Tuo kaurapäällinen on kyllä ihan mahdottoman hyvää, voisin syödä sitä vaikka pelkiltäänkin. Ensi kerralla aineet sitten vaan hippasen pienempään vuokaan tai samantein suuremmilla määrillä :)

      Poista
  10. Tein tänään mustikalla ja puolukalla maustettuna. Pohjaan laitoin mehun tilalle kermaa saman verran ja pinnalle kaurajutun tilalle kermaviilihässäkän. Mutta tuo pohja.. Pööffekt! Just täydellisen mehevä, kostea ja pehmeä. Tallensin ohjeen tulevaisuutta varten �� Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon käyttänyt tuota pohjaa jo tosi tosi monesti ja aina vain se on yhtä ihana, päällisistä riippumatta. Kiva, että tykkäsit myös :)

      Poista
  11. Aivan ihanaa ja helppo resepti, kiitos! En ole koskaan tehnyt näin hyvää omenapiirakkaa! Googlasin nimellä kostea omenpiirakka ja sieltä se löytyi heti ensimmäisenä.
    t. Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun ihana kuulla, että maistui sielläkin! On kyllä ihan mahtava ohje, tykkään kovin itsekin. Kiitos Kati kun kävit kertomassa :D

      Poista
  12. Tämä on ihana ohje, tuli tosi hyvä piirakka kun tein viime vuoden puolella. Kokeilen nyt tehdä muffinssivuokiin, saas nähdä onnistuuko tällainen versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu! Siis muffinssivuokiin tekeminen. Kokeiltiin lasten kanssa juuri pari päivää sitten sellaisia mustikoista ja nam, ihania olivat! Kiva, että sinäkin Sarppuliini olet tykännyt tuosta piirakkaversiosta, ja kokeile ihmeessä myös muffinsseja :)

      Poista
    2. Tein muffineja ja onnistui hyvin. Käytin puolukkaa omenan tilalla, sitä kun on pakkanen pullollaan... Maistui työkavereillekin! Kiitos hyvistä ohjeistasi :)

      Poista
    3. Ihana kuulla :) Kiitos Sarppuliini :)

      Poista
  13. Kiitos suuresti reseptistä, tuli niin hyvää ja sopivan mehevää, että varmasti teen toistekin ja kolmannenkin kerran :) Sen verran tuli reseptiä muokattua olosuhteiden pakosta, että käytin maitoa mehun sijasta ja omenien tilalla itsetehtyä omenahilloa, jossa oli jo sokeria. Laitoin sitten vähän vähemmän sokeria kuin ohjeessa, jottei olisi liian makea lopputulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maito sopii tähän tosi hyvin, se luultavammin mehevöittää piirakkaa vielä entisestäänkin :P Tämä on siitä(kin) hyvä ohje, että tästä saa aina pikkasen erilaisen pienillä muutoksilla. Kiva kuulla, että ohjeesta oli iloa sullekin! :)

      Poista
  14. Hei,riittääkö päällys kaksinkertaisena,jos teen pellillisen tuota piirakkaa ? Miten kauan pidät uunissa piirakkaa,kun teet pellillisen ? Kiitän jo etukäteen ohjeesta,vaikuttaa mukavan yksinkertaiselta :)Teen varmaan kahvi-tarjoiluun viikonloppuna ja haluan että ei tuu liian kuiva, ni sen takia näitä kyselin.Hyvä että huomasin teksteissä, kaksinkertainen määrä pohjaan riittää. Ihanaa, että kevät on tulossa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja pahoittelen, että ehdin vastaamaan vasta nyt. Oletkin varmaan jo ehtinyt leipomaan piirakan, mutta vastaan varmuudeksi silti. Jos haluat tuollaisen paksuhkon murupäällisen, niin se kannattaa tehdä pellillistä varten kolminkertaisena. Kaksinkertaisenakin toki onnistuu, päällisestä tulee vain ohuempi. Mutta eiköhän se ole silti herkullinen :) Paistoaika riippuu todella paljon uunista, joten kannattaa tarkkailla tilannetta ja vaikka kokeilla kypsyys esim. tikulla. Kypsyyden voi tarkistaa myös painamalla kevyesti piirakan keskeltä. Jos se tuntuu pehmeältä, mutta kiinteältä, on piirakka kypsä. Arviolta n. 35-40 minuutin paistoaika on sopiva. Paistamisen loppupuolella voi päälle heittää folion palan, jos pinta uhkaa tummua liikaa.

      Kyllä keväänodotus on ihanaa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...