tiistai 29. lokakuuta 2013

Kinuskikeksit

Taikakakkujen Taru kehui niin paljon tekemiään Leilan kinuskikeksejä, että halusin hetimmiten tehdä jotain vastaavaa. Hyvin samankaltainen ohje löytyi myös Dan Sukkerin sivuilta, joten päätin yhdistää nuo ohjeet ja tehdä keksit omalla tavalla. Keksit maistuivat ihanan kinuskisille!



Olin aiemmin viikolla hankkinut kookossokeria ja halusin nyt koittaa sitä näihin kekseihin. Kookossokeri ei nimestään huolimatta maistu lainkaan kookokselle. Maku on karamellimainen ja tuoksu mielettömän hyvä; kinuskinen, toffeemainen ja hieman maltainen. Korvasin siis osan sokerista kookossokerilla. Lisäksi siirapiksi laitoin ruokosokerisiirappia tuomaan lisä-aromia. Taikina jäi ilmeisesti hieman löysemmäksi kuin Leilan kinuskikekseissä, sillä haarukalla tehdyt koristeurat eivät jääneet näkyviin keksien paistuessa. Eipä tuo makuun vaikuttanut. Keksit olivat kuitenkin todella hyviä!

Paistoin keksit kahdella pellillä. Ensimmäistä paistoin n. 12 minuuttia, jolloin keksit jäivät mukavan pehmeiksi. Toisen pellillisen paistoin pari minuuttia pidempään. Keksit saivat aavistuksen väriä ja olivat rapeita ja maultaan hieman kinuskisempia kuin pehmeäksi jääneet. Seuraavana päivänä ero oli kuitenkin tasoittunut. Pehmeät keksit olivat kovettuneet rapeiksi ja kinuskin maku tuli niissäkin paremmin esille.

Kinuskikeksit

n. 40-50 kpl

Aineet:
100 g pehmeää voita 
2/3 dl sokeria
1/3 dl kookossokeria (tai yhteensä 1 dl tavallista sokeria)
2 rkl ruokosokerisiirappia (tai vaaleaa siirappia)
2.25 dl vehnäjauhoa 
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria 

Ohje:
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hiero pehmeä, huoneenlämpöinen voi, sokerit ja siirappi puulusikalla "vaahdoksi" eli oikeastaan sen verran, että ainekset ovat kunnolla sekoittuneet toisiinsa. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen ja lisää joukkoon käännellen. Sekoita vain sen verran, että jauhot juuri ja juuri sekoittuvat. Jaa taikina kahtia ja rullaa molemmista paloista 2 pötköä eli yhteensä 4 pötköä (n. 30 cm kukin). Aseta rullat leivinpaperille ja litistä niitä vähän. Koristele haarukalla. Keksit leviävät paistuessaan, joten jätä kunnolla leviämisvaraa. Paista lättyjä kultaisiksi keskitasolla uunissa 12-15 minuuttia. Jos paistat kauemmin, kekseistä tulee kovempia. Lyhyemmällä paistoajalla taas pehmeitä keksejä. Anna keksipötköjen jäähtyä pari minuuttia pellillä ja leikkaa ne sitten sopivan levyisiksi paloiksi.

4 kommenttia:

  1. Hihii, hyvä kun muistutit, minulla on kokeilulistalla nuo Leilan ihanat kinuskikeksit. Minulla on Leila Lindholmin "Pala kakkua" kirja, se on yksi ihanimpia kirjoja joita olen hankkinut. Olen jo kokeillut monia reseptejä ja aina suunnittelen innolla mitä kokeilen seuraavaksi. Keksit ovat kirjassa nimellä "huippuhyvät kolavinokkaat".:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä muuta kuin leipomaan :) Olivat kyllä nimensä veroisesti huippuhyviä :) Itsekin olen joskus himoinnut tuota Pala kakkua-kirjaa, siinä oli todella ihananoloisia ohjeita. Katsotaan, josko Joulupukki löytäisi sen vielä jostain :)

      Poista
  2. Kivan näköinen tuo pinta sun kekseissä! Ei yhtään haittaa että haarukan jäljet haihtui :)
    Näissä on parasta niiden helppous ja kinuskin maku! Olen korvannut joskus jopa puolet sokerista ruskealla ruokokidesokerilla, mutta ei se maku hirveästi muuttunut, koostumuskin pysyi samana. Ihania pikkuherkkuja! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tuo ulkonäön kanssa niin väliä, varsinkaan jos ei tiedä millaisia keksien "pitäisi" olla :) Dan Sukkerin sivuilla muo keksit muuten olivat pinnaltaan hieman tämän näköisiä, vaikka ohje oli hyvin samanlainen kun Leilan.. Tärkeintä tietenkin on, että olivat aivan ihanan makuisia :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...