Tai siis mun piti tehdä se kakku.. Kuten kuvista näkyy, eipä tullut kakkua, vaan kakkupalloja :) Elikkä otin kakun uunista, annoin jäähtyä hetken, ja menin irroittamaan kakkua vuoasta. Aivan liian aikaisin! Kakku oli niin mehevä ja kostea, että se hajosi käsiini täysin. Murskasin suosiolla koko kakun kulhoon ja päätin vielä yrittää pelastaa sen jotenkin. Ja mitenkäs muuten kuin tekemällä kakkupalloja.
Kakkutikkaripalloihin käytetään usein tuorejuustoa sitomaan aineet yhteen. Itse käytin tuorejuuston sijasta valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa, koska halusin palloihin hieman enemmän makua ja samalla testasin miten kondensoitu maito soveltuu tällaisiin tikkareihin. Ja sehän toimi hyvin, sekä maun että rakenteen puolesta!
Kuorrutin palloja sekä tummalla suklaalla että valkosuklaalla. Pallot olivat selvästi parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Silloin appelsiinin makukin pääsi kunnolla esille. Vaikka kakku siis epäonnistui, syntyi siitä jotain muuta hyvää :) Alkuperäisohje kakkuun on Me-lehdestä (nimellä suklaa-appelsiinikakku). Tuohon kakkuun olisi pitänyt tulla kuorrute, mutta se siis jäi multa pois ja laitan ohjeen siten miten tein nuo kakkupallot.
Kakku n. 24 cm irtopohjavuokaan / n. 45 palloa koosta riippuen
Aineet kakkuun:
200 g tummaa suklaata (n. 50%)
125 g leivinmargariinia
3 munaa
n.1 dl appelsiinista puristettua mehua (=n. 1 ison appelsiinin mehu)
appelsiinin raastettu kuori
2 dl fariinisokeria
3 dl vehnäjauhoja
0.5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 mm suolaa
Lisäksi:
1/2 prk valmiiksi (2.5 h ajan) keitettyä kondensoitua maitoa
n. 300 g suklaata kuorrutukseen
nonparelleja tms. koristeita
Ohje:
Sulata suklaa mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sulata myös rasva. Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Lisää rasva, munat ja appelsiinista puristettu mehu. Sekoita hieman. Lisää suklaasula, ja sekoita kunnes kaikki ovat sekaisin. Kaada taikina voideltuun n. 22-24 cm irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassaan n. 1 h. Murustele kakku kulhoon ja sekoita joukkoon valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa, kunnes koostumus seos pysyy suunnilleen kasassa. Pyörittele massasta palloja. Kuorruta pallot dippaamalla ne sulaan suklaaseen ja laita leivinpaperin päälle jähmettymään. Ripottele päälle halutessasi nonparelleja. Säilytä pallot jääkaapissa.
Vinkit:
* Laita pallot jääkaappiin ennen kuorruttamis niin ne hieman jähmettyvät hieman ja ovat helpommin kuorrutettavissa.
* Jos teet taikinasta kakun, jäähdytä se kunnolla ennen vuoasta irroittamista. Siis pidä jääkaapissa ja ota vuoasta vasta kun kakku on täysin kylmä! Voit myös leivittää kakku vuoan voitelun jälkeen esim. kaakaojauholla.
* Jos teet kakun, niin kuorruta se esimerkiksi tomusokeri-kaakaojauhe-appelsiinimehu-seoksella
* Kakku ja kakkupallot ovat parhaimmillaan aikaisintaan seuraavana päivänä, joten kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi.
Itselläni kävi aivan samalla tavalla suklaakakun kanssa ja nyt on kakkumurut pakkasessa odottamassa. Voisin joku päivä kokeilla ohjettasi :)
VastaaPoistaOlipas meillä epäonniset suklaakakut! ;D Onneksi niitä muruja on helppo jatkojalostaa vaikka näin pallojen muotoon. Tuo kondensoitu maito sopi oikein hyvin ainakin näiden pallojen tekoon. Testailepas ihmeessä itsekin! :) Itse upotin näihin puolisen tölkkiä, mutta menekki on kiinni kakkumurujen rakenteesta ja määrästä. Lisäilee pikku hiljaa ja koittaa välillä koostumusta. Sitten on hyvä kun tuntuu, ettei palat hajoa käsiin ja niistä on helppo pyöritellä palloja. Liikaakaan tuota kondensoitua maitoa ei kannata laittaa, silloin varmaan alkaa jo varmaan takertua käsiin eikä pallot pysy muodossaan. Siis luulisin, en ole siis koittanut. :)
Poistatodella ihania tän avulla sain äidille syntymä päivä lahjan! :)
VastaaPoistaOnpa mukava kuulla pikku gebardi. Äitisi oli varmaan todella iloinen saamastaan lahjasta :)
Poista