perjantai 6. joulukuuta 2013

Rapeat piparit (munaton)

Testasin munatonta pipariohjetta jokin aika sitten leipoessani tyttären kanssa vuoden ensimmäisen piparit. Yllätyin munattoman taikinan erittäin hyvästä käsiteltävyydestä. Se käyttäytyi kaulimen alla liki kuin normaali, munaa sisältävä taikina. Taikina ei kaulitessa tarttunut alustaan kiinni ja muotilla otetut palaset oli helppo siirtää pellille. Taikina piti todella hyvin mallinsa uunissa, eikä se levinnyt juurikaan (kuten jotkut itsetehdyt taikinat tuppaavat tekemään). Myös valmiiden piparkakkujen rakenne ja maku oli todella kohdillaan. Normaalisti en pahemmin pidä rapeista pipareista, mutta näihin tuli melkein pienoinen himo! Myös mies, jolle tällaiset keksit eivät yleensä maistu, kävi yhden maistettuun piparipurkilla illan mittaan niin tiuhaan, että seuraavana päivänä näistä ei ollut montaakaan jäljellä..


Netistä löytyi paljon erilaisia munattomia pipariohjeita, mutta otin käyttööni Hellapoliisin sivuilta löytyneen ohjeen. Muuttelin hieman mausteita, mutta muuten tein aikalailla ohjeen mukaan. Alkuperäisohjeessa seos piti vatkata kuohkeaksi. Vatkailinkin seosta aikani, mutten huomannut vatkaamisen aikana syntyvän erityistä kuohkeutta. En uskalla kuitenkaan jättää tuota kohtaa ohjeesta pois, jos se kuitenkin jollain salamyhkäisellä tavalla vaikutti taikinan käsiteltävyyteen tai pipareiden rakenteeseen. Tässä ohje miten itse tein nämä herkkupiparit.

EDIT. 20.12.2014: Tein taikinan uudestaan viikko sitten. Tällä kertaa käytin kermana kuohukermaa. Taikina vaahtoutui ja vaaleni selvästi, kun sitä vatkasi yleiskoneella muutaman minuutin. Kekseistä tuli rapeita ja ihania! Korjaan nyt ohjetta lisäämällä kerman eteen sulkeisiin sanan "kuohu", sillä pipareita voi selkeästi tehdä myös siitä.

Rapeat munattomat maustepiparit

Aineet:
200 g leivontamargariinia
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl siirappia
1 dl (kuohu)kermaa
0.5-1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl neilikkaa
1 rkl kanelia
0.5 tl inkivääriä
0.5 tl suolaa
7 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa

Ohje:
Sulata rasva kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, kerma ja mausteet, sekoita, kunnes sokeri sulaa. Kaada seos taikinakulhoon ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa seosta vatkaimella voimakkaasti (kuohkeaksi). Sekoita sooda jauhoihin ja lisää taikinaan, sekoita hyvin. Anna taikina kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohuehkoksi, ota muotilla pipareita ja kypsennä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Vinkki:
* Ole tarkkana paistoajan kanssa. Piparit palavat helposti. Kypsymisaika riippuu piparin koosta.  

* Jos haluat koristella pipareita, anna niiden jäähtyä kunnolla. Koristeluun voi käyttää esim. vesi-sitruuna-tomusokeriseosta. Muista, ettet koristele munaa sisältävällä pikeerillä, jos haluat pitää piparit munattomina.


4 kommenttia:

  1. Kauniita pipareita, ihana tuo muotti!

    VastaaPoista
  2. Pitääkö se taas kokeilla. Monet munattomat pipariohjeet olen testannut ja todennut ettei ole Annan pipareiden voittanutta (kaupan valmiita munattomia ja maidottomia).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ihmeessä kokeilla :) Noista Annan pipareista mulla ei ole muistikuvaa, joten niihin en näitä pysty vertailemaan. Makujakin on monia, mutta meillä näistä tykättiin. Nyt kun oikein mietin mahdollisia muutoksia, niin ehkä laittaisin ensi kerralla suolaa ripauksen enemmän ja myös maustepippuria tai neilikkaa hieman lisää. Mutta koostumus oli todella rapea ja maku ihanan siirappinen ja mausteinen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...