perjantai 20. joulukuuta 2013

Marianne-kakku

Tein Sydänsurujen kakun muutama viikko sitten. Kakku oli hyvänmakuinen, mutta se jäi kaivertamaan mieltä, että kakku kuivui päivässä liki syömäkelvottomaan kuntoon. Syytin kuivahtamisesta uutta sydänvuokaani ja halusin testata kakun tekoa uudestaan samassa vuoassa, mutta pienentämällä reilusti uunin lämpötilaa. Koska olin saanut lukijalta vinkin Marianneversioidusta kakusta, tein tällä kertaa sellaisen. Samalla laitoin hieman alkuperäisohjetta enemmän vaniljasokeria. Ja voi että kun tuli hyvää! Ehkä kakun mausta kertoo parhaiten se, että kun kuvausvaiheessa maistoin palasen, en sen jälkeen pystynyt enää keskittymään palakuvan ottamiseen!




Kakku oli siis ihanan mehevä, pehmeä ja minttuinen. Matalamman paistolämpötilan lisäksi lisäksi osasyynä onnistumiseen taisi olla Mariannerouhe, joka taikinan joukkoon sulaessaan antoi lisämehevyyttä. Ja tietenkin aivan ihanaa lisämakua =) Tämä kakku nousi kahvikakkulistallani suoraan kärkikolmikkoon!

Marianne-kakku /Sydänsurujen Mariannekakku

n. 2 litran kakkuvuokaan 

Aineet: 
5 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
¾ dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
2 dl Marianne-rouhetta
1 prk (á 250 g) maitorahkaa
½ dl maitoa
150 g sulatettua voita/juoksevaa margariinia
2 munaa 

Koristelu:
50 g tummaa suklaata
50 g maitosuklaata
Marianne-rouhetta

Ohje:
Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa (ei Marianne-rouhetta). Lisää joukkoon munat, maito, sula rasva ja rahka. Sekoita yhteen voimakkaasti esimerkiksi puukauhalla. Kääntele lopuksi joukkoon Marianne-rouhe. Lusikoi taikina voideltuun n. 2 litraiseen kahvikakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista 140 asteessa ensin 40 minuuttia, nosta sitten lämpö 175 asteeseen ja jatka paistamista kunnes kakku on kypsä (paistoin vielä 15 minuuttia eli yhteensä 55 minuuttia). Koita kakun kypsyys tikulla. Jos tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Anna jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ennen kumoamista. Peitä liinalla ja anna jäähtyä kokonaan. Säilytä huoneenlämmössä hyvin esim. foliolla ja kelmulla peitettynä pari päivää ennen tarjoamista (jos maltat odottaa).

Ennen tarjoamista sulata suklaat mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Pursottele suklaasula kakun päälle esim. pakastepussia apuna käyttäen. Ripottele päälle vielä Marianne-rouhetta.

Vinkki:
* Kakun kypsyminen ja mehevänä pysyminen on todella paljon kiinni vuoan materiaalista.
* Säilytä kakku tiiviisti suojattuna, niin se pysyy mehevänä.


Tällaisen palakuvan sain räpsästyä ennen kuin tuo pala (ja sitä seuraava pala) hävisi kokonaan vatsaan..

18 kommenttia:

  1. Uskotaan, varmasti hyvää, slurps =)

    VastaaPoista
  2. Nam, tosi herkullisen näköistä. Tosi kauniisti koristeltu sulatetulla suklaalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuolla sydänvuoalla saa todella kauniita kakkuja ilman koristeluitakin, mutta nuo suklaaraidat sopi siihen hyvin. Suklaa saa kaiken näyttämään (ja maistumaan) niin herkulliselta :D

      Poista
  3. Ihania jouluisia reseptejä sinulla täällä! =) Nappasin mm. tämän ja tuon piparifudge reseptin talteen ;) Harmi kun ei kerkeä kaikkia reseptejä kokeilla, mitä haluaisi. Ihanaa joulua tänne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Harmillista tosiaan kun kaikkea ei ehdi, mutta pian tulee taas uusi vuosi ja uudet leivonnaiset ;) Mukavia leivontahetkiä ja oikein ihanaa Joulua sinulle Kakkumonsteri! <:D

      Poista
  4. Ihanan mehevän näköinen! Hitsi kun kaikkea ei ehdi kokeilla mitä haluaisi. Jo entuudestaan pitkät listat että mitä kaikkea pitäisi testata ja ne vaan pitenee ja pitenee päivä päivältä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä hyvä kakku! Tänään meni viimeinen pala ja oli mehevöitynyt entisestään! :) Kokeiltavien lista on ihan mahdottoman pitkä, eikä se pääse kyllä vahingossakaan lyhenemään ;D

      Poista
  5. Samaa valittelen kuin muutkin - kokeiltavien lista sen kuin pitenee. Eihän se mittään jos linjat kestäis.

    VastaaPoista
  6. Mahtavaa, että kakku onnistui :D
    On se vaan niin hyvää! Seuraavaksi sitten kokeiluun pätkis versio ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin ihan innoissani, kun huomasin noinkin pienen jutun kuin uunin lämpötilan ratkaisevan kuivumisongelman. Oli kyllä niin herkullista että! :) Kävin hakemassa paketillisen pätkiksiä ja suunnittelin testaavani pätkisversiota mikäli karkkeja jää Jouluna yli. Mutta se kyllä jää taatusti vain haaveeksi ;)

      Poista
  7. Näyttääpä hyvälle :3 Vois kokeilla joku päivä tehä c:

    Nimim. 11-vuotias leipuri :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilepas ihmeessä :) Tämä oli kyllä niin hyvää että ;)

      Poista
  8. En tiedä mitä tapahtui, mutta kakku ei kypsynyt millään. Pari tuntia sitä uunissa pidin, ja siltikin jäi raa´aksi! Ja tein ihan ohjeen mukaan. Mikähän meni vikaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi! Mikäköhän siinä mahtoi olla.. Hmm. Mittasitko aineet varmasti oikein? Oliko uunin lämpötila varmasti oikea? Toimiiko uuni normaalisti vai voiko olla, että se ei ollutkaan niin lämmin kuin olisi pitänyt? Minkälaista materiaalia käyttämäsi vuoka oli? Joissakin vuoissa paistoaika on pidempi. Mutta kaksi tuntia on kyllä mahdottoman pitkä aika! Nostitko uunin paiston lämpötilaa loppupuolella? Nämä mahdolliset ongelmakodat tuli ensimmäisenä mieleen. Jos kuitenkin haluat kokeilla kakkua joskus uudestaan, niin kokeilepas paistaa heti suuremmassa (vaikka 175) lämpötilassa. Tällöin vajaa tunnin pitäisi riittää.

      Poista
  9. Mulla olis puolikiloa marianne karkkeja, jos ne murskais sais varmasti mehevän kakun? Vai millaista se valmiina ostettu mariannerouhe on koostumukseltaan? :) Ehdottomasti testaan tätä kakkua juhannuksena!❤ Kiitti ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin piti lisätä, ettei koko puoltakiloo :D Heh!

      Poista
    2. Murskatuista Marianneista saisi varmaan myös tosi herkullisen kakun! Tuo valmis rouhe on sitä Mariannen kovaa kuorta. Tälle kakulle ei varmaan tee yhtään pahaa, vaikka joukossa olisi myös sitä suklaista sisustaa eli kokeile ihmeessä! :) Olisi vielä kiva kuulla, miten kävi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...