keskiviikko 11. joulukuuta 2013

E.T. -kakku

Tein viime perjantaina veljenpojalleni 8v-synttärikakun. Kakkutoiveena oli iki-ihana avaruusolento E.T.! Kakun teossa olisin päässyt kaikkeista helpoimmalla piirtämällä E.T.:n kuvan kakun päälle sokerimassalevylle, mutta koska olin juuri lukenut isoihin koristeisiin soveltuvasta riisimuromassasta, ajattelin pistää itseni likoon ja tehdä E.T.n. Ennen kakuntekoa ajattelin, että jos tästä selviän ja kakusta tulee edes jotakuinkin E.T.:n näköinen, olen enemmän kuin tyytyväinen. Tällainen siitä sitten tuli :) Vaikka kakussa on kauneusvirheitä, se onnistui paremmin kuin uskalsin edes toivoa =)





Raajat ja pään tein valkosuklaamassalla kuorrutetusta riisimuromassasta. Kuorrutin massalla ensin pään ja siihen menikin kaikki massa. Tein uuden massan loppukroppaa varten vasta siinä vaiheessa, kun pään massa oli jo kuivunut, joten en saanut väriä täysin täsmäämään. Kuvissakin näkee eron. Aivan kuin E.T. on ollut lätsä päässä ottamassa aurinkoa...;)

Loppuosa vartalosta on kakkua. Kakkua varten tein muotoilemista paremmin kestävät voi-sokerikakkupohjat, sillä perus sokerikakkupohja olisi ollut liian höttöinen. Itse asiassa tein pohjat kahdesti. Ensimmäiset pohjat epäonnistuivat hieman (lasten hyöriessä jaloissa laskin jauhot ilmeisesti väärin), joten tein pohjat vielä toiseen kertaan. Käytin kakkuihin molemmista pohjista parhaat osat. Siksi tuossa ohjeessa on munille kerrottu noin-määrät. Täytteeksi tein toiveesta mansikkatäytteen. Osaan kakusta sipaisin kakkupohjalle hieman Lemon Curdia ennen täytteen levittämistä. Se sopi siihen todella mainiosti.

Näin tein E.T.:n:

E.T. -kakku

Pohja:
2 x 20 cm irtopohjavuokiin tehdyt n. 5 munan voi-sokerikakkupohjat (yht. n.10 munan pohjat)

Täyte (mansikkamousse):
4.5 dl vispikermaa
200 g ranskankermaa (30%)
225 g maustamatonta tuorejuustoa
125 g maitorahkaa
600 g mansikoita soseutettuna
n. 2.5 dl sokeria
1.5 rkl vaniljasokeria
4.5 tl liivatejauhetta
5 rkl sitruunanmehua
vajaa 0.5 dl Milletin vaniljakreemijauhetta
Lisäksi Lemon Curdia toisen kakun pohjan päälle

Kostutus:
n. 4 dl vaniljamaitoa (olisi voinut olla hieman enemmänkin)

Pää:
- 2-kertainen annos riisimuromassaa (ei mennyt kaikki, osa päätyi suuhun :) )
- Päällinen valkosuklaamassaa + ruskeaa, suklaanmakuista kaulintamassaa

Kädet ja jalat:
- 2-kertainen annos riisimuromassaa (sama juttu kuin päässä, osa päätyi suuhun:) )
- Päällinen valkosuklaamassan ja kaulintamassan sekoitusta (kuten päässäkin). Varasin vartaloon + raajoihin massaa n. 1500g (sis. n.600g valkosuklaata + siirapit ja tomusokerit + kaulintamassat). Tuosta määrästä meni käsiin ja jalkoihin liki puolet. Kakkuosaan eli loppukroppaan riitti jäljellä oleva n.800 g massa hyvin.
- Silmät sokerimassaa
- Hieman spagettia tukemassa sormea

Ohje:
Valmista riisimuromassaa erillisen ohjeen mukana. Muotoile pää, kädet ja jalat siitä.

Tee voi-sokerikakkupohjat. Leikkaa pohjat kolmeen osaan. Kostuta pohjat hyvin. Tee täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Lisää ranskankerma, notkistettu tuorejuusto, maitorahka, soseutetut mansikat, sokerit sekä vaniljakreemijauhe. Turvota liivatejauhe sitruunan mehussa ja lämmitä turvonnut liivate mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes se sulaa. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan vatkaten. Levitä ohut kerros (n.1rkl) Lemon Curdia pohjan päälle. Täytä kakku normaaliin tapaan. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi. Muotoile kakku.


Vaihekuvia:

Otin "muutamia" vaihekuvia. Valitettavasti en saanut tähän hätään yhdistettyä kuvia, joten ne ovat allekkain ja vievät hieman enemmän tilaa näin.
 
Pää ja raajat:
Tästä kaikki alkoi, riisimuromassasta:

Ensin hahmottelin päätä riisimuromassasta. Tuossa kaulassa näkyy hieman tummempi raita. Siinä kohdassa oleva riisimuromassa on painettu paljon tiiviimmäksi kuin muualla..

Pää hiukan muuttui matkan varrella ja kokokin pieneni.

Riisimuromassa loppui ennen kuin pää oli valmis, joten tein sitä lisää ja pidensin sillä samalla hieman kaulaa..

Kun pää oli mielestäni tyydyttävä, oli valkosuklaamassalla päällystämisen vuoro. E.T:hän on melko ryppynen sälli, joten tein uria naamaan ja kaulaan. E.T. sai samalla silmät. 

Seuraavaksi hahmottelin leivinpaperille vartaloa. Käytin tekemääni päätä apuna miettiessäni mittasuhteita. Kakusta tuli tässä vaiheessa ajateltua isompi ja aloin pähkäilemään miten kuljetan sen paikalle.. En halunnut tehdä päätä enää uudestaan pienempänä,  joten jatkoin kakun tekoa ja toivoin kuljetusongelmien ratkeavan myöhemmin..
 

Jatkoin raajojen teolla. Kuvista selvinnee jälleen enemmän kuin osaan kirjoittamalla kertoa. Eli jälleen käytössä riisimuromassa. Alla olevassa kuvassa eroteltu peukaloa.. 

Muiden sormien vuoro. Hmm. Eikö E.T:llä ollutkin vain neljä sormea..?

Toinen käsi samalla tavalla.

Jalat tein myös samasta riisimuromassasta. Päällystin raajat valkosuklaamassalla. Tein niihinkin ryppyjä ja uria.. E.T:n toisen käden sormihan usein osoittelee (ja loistaa), joten laitoin sormet mielestäni hyvään asentoon, tuin etusormea hieman spagetilla ja pistin äkkiä kuorrutuksen päälle pitämään sen muodossaan. Ajatuksena oli maalata sormen pää "loistavaksi", mutta huomasin unohtaneeni sen kakun jo ollessa pöydässä tarjolla..

Kakun kokoaminen:
Kun pää ja raajat olivat valmiit, pääsin vartalon tekoon. Sitä varten tein kaksi 20 cm kakkua.

Toinen kakku meni leivinpaperille hahmottelemani vartalon alaosaan. Otin hieman kakun alareunasta pois. Tuosta leikatusta palasta tuli E.T:n pömppö vatsa.

Sen jälkeen muokkasin ja leikkelin toista kakkua yläosaan sopivaksi.

Vielä viimeiset tarkistukset raajoja apuna käyttäen.

Työstin tekemääni valkosuklaamassaa (jossa hieman suklaanmakuista kaulintamassaa mukana) ja kaulitsin sen ohueksi.

Näin E.T. sai nahan vartalon päälle. Vedin vielä muutaman vedon veitsellä massaan, jotta siitä tuli hieman ryppyisemmän näköinen.
 Lopuksi asettelin kädet ja jalat paikoilleen.


Ja lopputulos oli siis tällainen:

Kuvittelemani kuljetusongelmakin ratkesi kuin itsestään. Kokosin kakun foliolla peitetylle leikkuulaudalle. Kakku kulkeutui siinä hienosti ja loput osat pääsivät perille toisen foliolla vuoratun leikkuulaudan päällä sekä kakkukuvussa.. Nyt ei ihan pärjätty sillä yhdellä kakkukuvulla, mutta hyvin onnistui. E.T.-kakulla oli kuitenkin kokoa ilmeisesti esikuvansa verran.. :)

Ja onnea vielä kerran A!

27 kommenttia:

  1. Oi ei, ihan huikea!!! Todella upea!! On siinä ollut väkertämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Itsekin olen tyytyväinen lopputulokseen, sillä en uskonut siitä tulevan yhtään näköinen. Oli siinä "pikkasen" enempi väkertämistä kuin normikakussa. Mutta oli tosi tehdä tällainenkin kakku :)

      Poista
  2. Siis tää on ihan mielettömän upea! Olet kyllä taitava! :) Wau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Kiia K! :D Munkin on pakko olla tuohon erittäin tyytyväinen. Tuli niin paljon parempi kuin kuvittelin :)

      Poista
    2. No sietää ollakin tyytyväinen, ihan uskomattoman aidon näköinen! :) Täytyy joskus itsekin kokeilla tuota riisimuroa!

      Poista
    3. Heh, kiitti. No aika näköinen siitä kieltämättä tuli :) Näytti muuten aika koomiselta, kun olin asettanut kakun pöytään valmiiksi ja käännyin seuraavaksi katsomaan sinne päin, niin E.T makasin pöydällä ;D Oli vieläpä suht samankokoinenkin kuin aito versio :)

      Kokeilepas ihmeessä tuota massa! Siitä tuli samantein mun lempimassani. Ainakin näihin hiemankin isompiin koristeisiin :)

      Poista
  3. Oi, upea! Täytyy kanssa kokeilla tuota riisimuromassaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Kokeile ihmeessä riisimuromassaa. Sitä on tosi helppo käsitellä ja sitä muotoilemaan vaikka miten päin. Ja on kevyempikin kuin sokerimassat tai vastaavat. Tosi hyvää just tämmösiin isoihin juttuihin. Siinä massassa on vaan yks suht huono puoli. Se tuppaa katoamaan kulhosta nopeampaa tahti vatsaan kuin koristeisiin. Oli meinaan pikkasen pal hyvänmakuista ;) Ja vielä kun sulattelee hieman suklaata päälle, niin nam!

      Poista
  4. Siis WAU!! Ihan mielettömän upea!! Oikea taideteos!!

    VastaaPoista
  5. Mahtava ! Todella hieno! Mitähän joudut/saat ensi vuonna tehdä kyseisille synttäreille, eikös joka vuosi pidä parantaa ;) t. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! :) No niimpä! Saas nähdä mikä vuoden päästä odottaa ;D Vaikeaksi kyllä menee jos tuosta vielä pitäisi parantaa.. Nytkin ylitin omat odotukseni hurjasti! ;)

      Poista
  6. Onpa todella hieno ja aivan ET:n näköinen. Upea !

    VastaaPoista
  7. Aivan sairaan siisti... poikani sanoja lainatakseni... Olet kyllä taitava! Tällainen olisi jäänyt minulta taatusti tekemättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, mahtavan hieno kommentti pojaltasi! :D Kiitos! Kyllä sinäkin taatusti olisit osannut! Teet niin hienoja kakkuja muutenkin! :)

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Kiitos kiitos Henna! :) Tässähän alkaa jo melkein punastua kehuista! :D

      Poista
  9. No johan oli kakku! Hetken aikaa olin ihan ihmeissäni, että mikä ihme... sen verran ruma kaveri tuo E.T. on! Hih! ;D
    Todella taidokkaasti tehty ja ihan mahtavat ohjeetkin! On tuon teossa varmasti vierähtänyt tunti jos toinenkin. Todella hieno kakku täytyy sanoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja aivan mahtava uusi banneri (vai mikä se oli... :)) sun blogissa!! Hieno! :D

      Poista
    2. Kiitos paljon Taru! Totta, E.T on kyllä ruma sälli, mutta niin mahottoman symppis tyyppi :) Tuon tekeminen oli tosi lystiä, vaikka kauhuissani koko ajan mietinkin tuleekohan siitä mitään. Tulihan siitä onneksi :) Nyt ei varmaan mikään kakku jännitä enää näin paljon. Ainakaan jos saa näin rauhassa, ajan kanssa ja ihan omaa tahtia puuhailla.

      Tykkään kans tuosta bannerista tosi paljon. Kiitokset ja kehut kuuluu Katrille, jonka käsialaa tuo banneri on! :D

      Poista
  10. Siis apua, miten upea! Tälläisen leikkaaminen kirpaisisi kyllä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Inkku P :D Yllättävän helppo oli leikata, vaikka kylkiluu mokoma hieman hangoittelin vastaan! No ei vaines ;D

      Poista
  11. Onpas aidonnäköinen! =) Todella taidokasta työtä =)

    VastaaPoista
  12. Törmäsin kakkukuvaan vasta nyt ja ihan pakko kommentoida. Uskomattoman hieno kakku! Olen sanaton! Aivan ihana.

    -jaanaK

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...