tiistai 17. joulukuuta 2013

Suklaafudge paahdetuilla maapähkinöillä

Tein pitkästä aikaa suklaafudgeja kondensoitua maitoa käyttäen. Nämä ovat aina yhtä nopeita ja helppoja tehdä ja joukkoon voi lisätä miltei mitä tahansa. Tällä kertaa upotin mukaan uunissa paahdettuja maapähkinöitä.





Tämä fudge-ohje on suosikkini, sillä tämän tekemisessä ei tarvita lämpömittareita eikä suklaamassan keittämistä tarvitse tarvitse seurata montaakaan minuuttia. Riittää, että suklaata sekoittaa sen aikaa, kunnes kaikki on sulanut.. Sen jälkeen lisätään joukkoon halutut mausteet/pähkinät/lakut yms. ja massa vuokaan jähmettymään. Helppoa kuin mikä! Ja nopeaa! Oma suosikki makuyhdistelmäni on lakritsi-suolapähkinä, mutta kyllä nämä paahdetut maapähkinätkin sopivat joukkoon mainiosti!

Pähkinä-suklaafudge

Koosta riippuen n. 100 pientä palaa tai n.50 isompaa (tein 40 pienempää ja 35 isompaa)

Fudge-massaan:
225 g tummaa suklaata (puolet 70%, puolet 50%)
225 g maitosuklaata
1 prk kondensoitua maitoa (ei keitettyä)
25 g voita

Lisäksi:
3 dl maapähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
1 tl öljyä
1-2 mm suolaa

Ohje:
Paahda ensin pähkinät. Sekoita pähkinöiden joukkoon öljy ja suolaa. Paahda pähkinöitä 200 asteisessa uunissa n. 5-10 minuuttia. Anna pähkinöiden jäähtyä sen aikaa kun teet fudgemassan.

Pilko kattilaan suklaat ja kaada joukkoon kondensoitu maito. Lämmitä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaat ovat kokonaan sulaneet. Ota muutama paahdettu pähkinät sivuun ja pilko loput pähkinät hieman pienemmiksi ja lisää suklaaseokseen. Kaada seos leivinpaperoituun n. 22 x 22 cm kokoiseen vuokaan. Ripottele päälle loput pähkinät ja paina niitä kädellä hieman fudgemassan sisään. Laita jääkaappiin jähmettymään tunniksi, pariksi. Leikkaa jähmettynyt levy sopivan kokoisiksi paloiksi.

Vinkki:
* Fudget voi kääriä esim. sellofaaniin ja antaa lahjaksi
* Fudgepalat voi myös pakastaa



14 kommenttia:

  1. Nyt minä mittariton leipuri innostuin näistä! Kaikkea olisi kaapissakin :D
    Sopisiko tuohon suoraan suolapähkinät? Nehän on paahdettuja ja suolattuja? Jos tänään jo innostun niin kannattaa varmaan pakastaa, että säilyvät jouluun asti? Paljon kysymyksiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolapähkinät sopivat näihin hienosti! Itsekin olen käyttänyt niitä ennen tätä kokeilua ja laittanut joukkoon vielä (Rainbow:n) lakun paloja. Ne ovat saaneet todella hyvän vastaanoton ja paljon kehuja. Jos vain tykkää lakritsista, niin kannattaa joskus koittaa sellaistakin. Nams! Mutta ovat nämä ihania pelkillä suolapähkinöilläkin!

      Ja nämä kestävät pakastamisen todella hyvin. Itsekin tein näitä pakkaseen valmiiksi. Saa sieltä sitten napsia Jouluna ja lähempänä Uutta Vuotta. Mikäli eivät katoa salaperäisesti ennen sitä ;)

      Poista
  2. Onnistuukohan samallalailla jos teen pelkästä maitosuklaasta? Näyttää kuulostaa aivan ihanilta! :) hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä voi tehdä myös kokonaan maitosuklaasta. Silloin lopputulos on vain makeampi. Oikein hyvää ja herkullista Joulua sinullekin!

      Poista
  3. Pähkinäsuklaa on herkkua! Näitä voisin tehdä ja just noilla suolapähkinöillä vois kokeilla. Ja mun pitää tehdä kokonaan tummasta suklaasta, kun pitää olla vähälaktoosista tai laktoositonta. Mutta onnistunee varnasti silläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelkästä tummasta suklaastakin onnistuu :) Sillä ehkä tulee vain hitusen jämäkämpi lopputulos. Makeutta pystyy helposti säätelemään suklaan prosenteilla. Itsekin käytin maitosuklaan takia osin myös 70%:sta suklaata saadakseni lisää suklaanmakua ja vähemmän makeutta.

      Poista
  4. Nämäkin näyttävät todella herkullisilta. Täytyy sanoa että kadehdin vauhtia millä loihdit näitä ohjeita! Melkeinpä joka päivä täällä odottaa jokin uusi mahtava ohje :) Hyvä jos itse saan viikossa edes yhden reseptin julkaistua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Oikein herkullisia olivatkin, kuten suklaa ja pähkinät yleensäkin :) No kiitos kiitos! Ehkä olisi hieman järkevämpää leivoskella rauhallisempaa tahtia, niin ei tarvitsisi joka kerta miettiä mihin tuotokset lykkää.. Mutta kun ei vaan pysty pitämään näppejään erossa kulhoista ja vispilöistä. Pitäisi varmaan vaihtaa alaa ;D

      Sullakin on niin ihanat ohjeet ja mielettömän herkulliset kuvat, että välillä en malta odottaa mitä sieltä seuraavaksi taas putkahtaa! Kaikki ovat juuri sellaisia kuin itsekin haluaisin tehdä ja päästä maistelemaan :)

      Poista
  5. Tein tällä ohjeella lakritsasuolapähkinä fudgeja ihan viime hetkellä jouluaaton jälkkäripöytään. Tekeminen on helppoa ja nopeaa. Fudget olivat suussa sulavia ja katosivat nopeasti pöydästä :) Nam!
    Kiitos tästäkin herkullisesta ohjeesta ja hyvää alkanutta vuotta! T.Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna, kun tulit kertomaan kokemuksesta ja ihan mahtavaa kuulla, että teillä pidettiin näistä :) Tuo laku-suolapähkinä yhdistelmä on mielestäni kyllä ihan paras! Oikein ihanaa alkanutta vuotta sinullekin!

      Poista
  6. Heippa, sellainen kysymys että sulaako nämä helposti käsissä, kestääkö ollenkaan käsin kosketusta vai jäävätkö kädet tahmeiksi syömisestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Meillä ainakaan palat eivät ole viihtyneet niin kauaa sormien välissä, että olisivat ehtineet sulamaan ;D Eivät siis ainakaan ihan heti tahmaa käsiä, mutta alkavat varmaan pikku hiljaa sulaa jos pidemmän aikaa pitelee :)

      Poista
  7. Herkullisen näköisiä!
    Öljyätkö/voiteletko leivinpaperin ennen massanlaittoa vai massa suoraan leivinpaperille? Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Levittelen massan leivinpaperin päälle ilman voitelua. Kun levy on kunnolla jähmettynyt ja jääkaappikylmä, se irtoaa paperista helposti. Herkullista Joulunaikaa Tiina! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...