Tämä fudge-ohje on suosikkini, sillä tämän tekemisessä ei tarvita lämpömittareita eikä suklaamassan keittämistä tarvitse tarvitse seurata montaakaan minuuttia. Riittää, että suklaata sekoittaa sen aikaa, kunnes kaikki on sulanut.. Sen jälkeen lisätään joukkoon halutut mausteet/pähkinät/lakut yms. ja massa vuokaan jähmettymään. Helppoa kuin mikä! Ja nopeaa! Oma suosikki makuyhdistelmäni on lakritsi-suolapähkinä, mutta kyllä nämä paahdetut maapähkinätkin sopivat joukkoon mainiosti!
Pähkinä-suklaafudge
Koosta riippuen n. 100 pientä palaa tai n.50 isompaa (tein 40 pienempää ja 35 isompaa)
Fudge-massaan:
225 g tummaa suklaata (puolet 70%, puolet 50%)
225 g maitosuklaata
1 prk kondensoitua maitoa (ei keitettyä)
25 g voita
Lisäksi:
3 dl maapähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
1 tl öljyä
1-2 mm suolaa
Ohje:
Paahda ensin pähkinät. Sekoita pähkinöiden joukkoon öljy ja suolaa. Paahda pähkinöitä 200 asteisessa uunissa n. 5-10 minuuttia. Anna pähkinöiden jäähtyä sen aikaa kun teet fudgemassan.
Pilko kattilaan suklaat ja kaada joukkoon kondensoitu maito. Lämmitä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaat ovat kokonaan sulaneet. Ota muutama paahdettu pähkinät sivuun ja pilko loput pähkinät hieman pienemmiksi ja lisää suklaaseokseen. Kaada seos leivinpaperoituun n. 22 x 22 cm kokoiseen vuokaan. Ripottele päälle loput pähkinät ja paina niitä kädellä hieman fudgemassan sisään. Laita jääkaappiin jähmettymään tunniksi, pariksi. Leikkaa jähmettynyt levy sopivan kokoisiksi paloiksi.
Vinkki:
* Fudget voi kääriä esim. sellofaaniin ja antaa lahjaksi
* Fudgepalat voi myös pakastaa
Nyt minä mittariton leipuri innostuin näistä! Kaikkea olisi kaapissakin :D
VastaaPoistaSopisiko tuohon suoraan suolapähkinät? Nehän on paahdettuja ja suolattuja? Jos tänään jo innostun niin kannattaa varmaan pakastaa, että säilyvät jouluun asti? Paljon kysymyksiä :D
Suolapähkinät sopivat näihin hienosti! Itsekin olen käyttänyt niitä ennen tätä kokeilua ja laittanut joukkoon vielä (Rainbow:n) lakun paloja. Ne ovat saaneet todella hyvän vastaanoton ja paljon kehuja. Jos vain tykkää lakritsista, niin kannattaa joskus koittaa sellaistakin. Nams! Mutta ovat nämä ihania pelkillä suolapähkinöilläkin!
PoistaJa nämä kestävät pakastamisen todella hyvin. Itsekin tein näitä pakkaseen valmiiksi. Saa sieltä sitten napsia Jouluna ja lähempänä Uutta Vuotta. Mikäli eivät katoa salaperäisesti ennen sitä ;)
Onnistuukohan samallalailla jos teen pelkästä maitosuklaasta? Näyttää kuulostaa aivan ihanilta! :) hyvää joulua!
VastaaPoistaNämä voi tehdä myös kokonaan maitosuklaasta. Silloin lopputulos on vain makeampi. Oikein hyvää ja herkullista Joulua sinullekin!
PoistaPähkinäsuklaa on herkkua! Näitä voisin tehdä ja just noilla suolapähkinöillä vois kokeilla. Ja mun pitää tehdä kokonaan tummasta suklaasta, kun pitää olla vähälaktoosista tai laktoositonta. Mutta onnistunee varnasti silläkin.
VastaaPoistaPelkästä tummasta suklaastakin onnistuu :) Sillä ehkä tulee vain hitusen jämäkämpi lopputulos. Makeutta pystyy helposti säätelemään suklaan prosenteilla. Itsekin käytin maitosuklaan takia osin myös 70%:sta suklaata saadakseni lisää suklaanmakua ja vähemmän makeutta.
PoistaNämäkin näyttävät todella herkullisilta. Täytyy sanoa että kadehdin vauhtia millä loihdit näitä ohjeita! Melkeinpä joka päivä täällä odottaa jokin uusi mahtava ohje :) Hyvä jos itse saan viikossa edes yhden reseptin julkaistua :D
VastaaPoistaKiitos :) Oikein herkullisia olivatkin, kuten suklaa ja pähkinät yleensäkin :) No kiitos kiitos! Ehkä olisi hieman järkevämpää leivoskella rauhallisempaa tahtia, niin ei tarvitsisi joka kerta miettiä mihin tuotokset lykkää.. Mutta kun ei vaan pysty pitämään näppejään erossa kulhoista ja vispilöistä. Pitäisi varmaan vaihtaa alaa ;D
PoistaSullakin on niin ihanat ohjeet ja mielettömän herkulliset kuvat, että välillä en malta odottaa mitä sieltä seuraavaksi taas putkahtaa! Kaikki ovat juuri sellaisia kuin itsekin haluaisin tehdä ja päästä maistelemaan :)
Tein tällä ohjeella lakritsasuolapähkinä fudgeja ihan viime hetkellä jouluaaton jälkkäripöytään. Tekeminen on helppoa ja nopeaa. Fudget olivat suussa sulavia ja katosivat nopeasti pöydästä :) Nam!
VastaaPoistaKiitos tästäkin herkullisesta ohjeesta ja hyvää alkanutta vuotta! T.Hanna
Kiitos Hanna, kun tulit kertomaan kokemuksesta ja ihan mahtavaa kuulla, että teillä pidettiin näistä :) Tuo laku-suolapähkinä yhdistelmä on mielestäni kyllä ihan paras! Oikein ihanaa alkanutta vuotta sinullekin!
PoistaHeippa, sellainen kysymys että sulaako nämä helposti käsissä, kestääkö ollenkaan käsin kosketusta vai jäävätkö kädet tahmeiksi syömisestä?
VastaaPoistaHeippa! Meillä ainakaan palat eivät ole viihtyneet niin kauaa sormien välissä, että olisivat ehtineet sulamaan ;D Eivät siis ainakaan ihan heti tahmaa käsiä, mutta alkavat varmaan pikku hiljaa sulaa jos pidemmän aikaa pitelee :)
PoistaHerkullisen näköisiä!
VastaaPoistaÖljyätkö/voiteletko leivinpaperin ennen massanlaittoa vai massa suoraan leivinpaperille? Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!
Kiitos :) Levittelen massan leivinpaperin päälle ilman voitelua. Kun levy on kunnolla jähmettynyt ja jääkaappikylmä, se irtoaa paperista helposti. Herkullista Joulunaikaa Tiina! :)
Poista