Olen aina pitänyt todella paljon tavallisista mokkapaloista. Maistelin reilu kymmenen vuotta sitten ensimmäistä kertaa Jouluisia piparkakun makuisia mokkapaloja opiskelukaverin luona, enkä ensimmäisen haukkauksen jälkeen meinannut pystyä pitämään näppejäni erossa niistä. Jäin heti täysin koukkuun! Pyysin ohjetta ja onneksi sain sen. Sen jälkeen olen tehnyt näitä liki joka vuosi Joulun lähettyvillä. Omaan suuhuni nämä maistuvat paljon paremmilta kuin tavalliset mokkapalat, jotka siis myös ovat edelleenkin herkullisia.
Näissä vain on sitä jotain. Ehkä se on se Jouluntunnelma, joka nostaa
päätään kun näitä maistelee.. Joka tapauksessa näitä kannattaa itse
koittaa, niin voi päättää, onko kanssani samaa mieltä, vai voittavatko
perusmokkikset kuitenkin :)
Tällä kertaa tein nämä mokkapalat tavalliseen tapaan uunipellillä ja myös kokeilunomaisesti silikonisessa piparipoika-minimuffinivuoassa sekä muutaman normaalilla minimuffinipellillä. Kuorrutteen levittäminen oli pellille selvästi helpompaa, mutta piparipojan malliset suupalat olivat kivaa vaihtelua. Minimuffinit ja piparipojat säilyivät yllättävän hyvin kosteina ja mehevinä, vaikka pieniä olivatkin. Siis sen aikaa kun niitä ehti säilyttämään ennen katoamistaan :)
Piparkakun makuiset mokkapalat & pienet pehmeät
piparipojat
n. 60 kpl pieniä (piparkakkupoika-)minimuffineita tai n.
25 x 40 cm uunipellille
Aineet:
150 g margariinia/voita huoneenlämpöisenä
1.5 dl sokeria/fariinisokeria
1.5 dl siirappia
1.5 dl sokeria/fariinisokeria
1.5 dl siirappia
2 kananmunaa
1.5 dl kahvia (laitoin 1.5 vettä + 2 tl espresso-pikakahvijauhetta)
4.5 dl vehnäjauhoja
1.5 dl kahvia (laitoin 1.5 vettä + 2 tl espresso-pikakahvijauhetta)
4.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
0.5 tl soodaa
1.5-2 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl suolaa
0.5 tl soodaa
1.5-2 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
Kuorrute:
75 g voita
3 rkl vahvaa kahvia (tein sekoituksen, jossa oli vajaa
0.5 dl vettä + 0.75 tl espresso-pikakahvijauhetta)
6 dl tomusokeria
Ohje:
Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vaahdoksi.
Lisää siirappi, muna ja kahvi. Lisää loput aineet. Jaa taikina voidellun
muffinivuoan koloihin tai kaada pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa minimuffineita n. 8 minuuttia tai pellillistä n.10-15 min., juuri ja juuri kypsäksi.
Anna muffinien jäähtyä pari minuuttia ja plumpsauta ne sitten ulos muffinivuoan
koloista. Anna jäähtyä kunnolla.
Tee kuorrutus sulattamalla voi ja sekoittamalla joukkoon
kahvi ja tomusokeri. Levitä kuorrutus minimuffinien päälle lusikalla tai levitä pellille. Jos haluat koristella pinnan, tee se
heti, sillä kuorrute kovettuu melko pian. Laita jääkaappiin.
Vinkki:
* Paista vain sen verran, että pohja on juuri ja juuri kypsä. Älä paista liikaa, jottei pohja suotta
kuivu.
* Jos teen mokkapalat uunipellillä, laita pelti
kuorruttamisen jälkeen jääkaappiin. Leikkaa paloiksi vasta kun kuorrute on
kunnolla kovettunut, niin saat siistempiä paloja
* Ohjeessa on mainittu normaalia uunipeltiä pienempi pelti. Voit tehdä palat myös normaalin kokoisella pellillä (uunin koosta riippuen n. 40 x 32 cm). Tällöin pohjasta vain tulee hieman ohuempi ja paistamisen kanssa kannattaa olla tarkka, ettei pohja paistu liian kuivaksi.
* Ohjeessa on mainittu normaalia uunipeltiä pienempi pelti. Voit tehdä palat myös normaalin kokoisella pellillä (uunin koosta riippuen n. 40 x 32 cm). Tällöin pohjasta vain tulee hieman ohuempi ja paistamisen kanssa kannattaa olla tarkka, ettei pohja paistu liian kuivaksi.
Tässä vielä kuvat tekemistä pipariukoista ja minimuffineista...
Kuorrutus oli hankala saada piparipoikien päälle
siististi. Laitoin kuorrutteen pussiin ja pursottelin ensin ääriviivat ja
täytin sen jälkeen vielä keskustan. Sen vuoksi kuorrutteessa näkyy erikseen
reunojen rajaviivat. Ei tullut maailman siisteintä jälkeä, mutta maku oli kyllä ihana!
Tosi söpöjä nuo piparipojat! :)
VastaaPoistaMinulla olisi muuten nyt ensi viikolla hyvin aikaa tehdä sinulle uusi banneri, ja sehän on täysin maksutonta. Tosi laitan pienenpienen tekstin johonkin kohtaa kuvaa, jossa lukee esim. made by kaikkeamakeaa. ;)
Eli viestiä katri.ylisalmi@netikka.fi jos haluat.
Kiitos Katri :)
PoistaPs. Laitoin viestiä :)
Herkullisen näköisiä ja todella kekseliästä tehdä jouluisia mokkapaloja. =)
VastaaPoistaKiitos :) Mä käytän näin Joulun lähettyvillä Joulumausteita liki kaikessa mitä leivon. Jaksaa sit taas koko vuoden olla ilman :)
PoistaItsekin olen pyöritellyt mielessäni ideaa jouluisista mokkapalojen pipariversioista näin loppuvuodesta mutta tässähän on resepti mitä tulen käyttämään jos suunnitelman toteutan :) Etenkin nuo piparipojan malliset on ihan ylisöpöjä!!
VastaaPoistawww.ontheedgeofforever-siru.blogspot.fi
Kiitti! :) Testaile ihmeessä tätä ohjetta! Toivottavasti maistuu sulle myös yhtä hyvin kuin meille! Näissä on sitä jotain ;D
PoistaVoi miten suloisia pipariukkoja! Ja nuo mokkapalat... nams!!
VastaaPoistaKiitos :) Mulla on suunnitelmissa käyttää tuota piparipoikamuottia vielä vaikka mihin, mutta saas nähdä mitä ehtii tekemään. Nämä ovat kyllä niin herkullisia!
PoistaIhanan kuuloinen ohje! Jos kanelin ja neilikan tilalla käyttää valmista piparkakkumaustetta, paljonkohan sitä pitäisi laittaa?
VastaaPoistaHmm. Mulla ei ole piparkakkumausteesta kokemusta, mutta googlelin hieman ja annostelun määrä vaihteli 1-2 ruokalusikallisen välillä. Itse ehkä laittaisin 1 rkl, jottei pohjasta tule liian mausteinen. Ja jos kaipaa lisämakua pohjaan, niin laittaa seuraavalla kerralla enemmän ;D
PoistaNämä ovat kyllä mielestäni oikein ihania! Toivottavasti pidät myös! :D
Heippa! Viime jouluna jo himottelin näitä, jäivät silloin tekemättä. Tänäänpä korjasin asian ja valmistin jouluisia mokkapalojasi peltiversiona.
VastaaPoistaEnsinnäkin, taikina oli aivan ihanaa ja maistui joululta ja miedosti kahville. Paistettu pohja oli myös ihanan kuohkeaa ja pehmoista. Kahvin maku jäi kyllä kuorrutteessa turhan vaisuksi. Käytin siis tavallista pikamokkaa, mahtaakohan tuo espresso olla eri?
Kiitos siis maukkaasta reseptistäsi, tässä tuli ihan joulumielelle :) T. Anni
Kiitos Anni! :) Tuo pohja on kyllä ihanaa, sitä taikinaa söisi pelkiltään vaikka kuinka ;) Käytin tosiaan espressojauhetta, se on tavallista kahvijauhetta aika paljonkin voimakkaampaa eli tuota tavallista kannattaa laittaa reilusti enemmän. Yleensä käytän pikaespressojauhetta n. 2 tl / 1 dl ja siitä tulee melko vahvaa. En osaa suoraltaan sanoa, paljonko se vastaisi tavallista kahvijauhetta, mutta määrän voi maistella itselleen sopivaksi.
PoistaKivaa Joulun odotusta ja lisää mukavia jouluntuoksuisia leivontahetkiä sinulle :)
Kiitos vastauksesta! Pitääpä hankkia tuota espressojauhetta, niin saadaan se kahvikin esille :)
VastaaPoistaNyt jälkikäteen piti vielä sanoa, että seuraavana päivänä leivokset olivat vielä parempia ja maustuneempia. Ne kelpasivat hyvin niin lapsille kuin papallekkin ja kehuivat kovasti. :)
Tarkoitus oli tehdä näitä kerhotädeille, mutta kova flunssa vielä päällä, niin ei taida onnata. Harmi.
Oikein hyvää joulun odotusta myös sinulle! T. Anni
Jep. Se espressojauhe on kovassa käytössä meillä. Tänään juuri tein tiramisua ja kostutin pohjat tuosta samaisesta jauheesta + vedestä tehdyllä seoksella, ja mausta tuli mukavan mokkainen :) Sitä jauhetta tosiaan kannattaa lisäillä ihan oman maun mukaan ja maistella aina välissä miltä maistuu.
PoistaTosi kiva kuulla, että leivoksista pidettiin! Tuo on ihan totta, nämä ovat parempia vasta seuraavana päivänä. Harvoin vain malttaa pitää näppinsä erossa niin pitkään :)
Flunssassa ollaan täälläkin oltu, pikku hiljaa menossa ohi. Onneksi tauti iski sentään ennen Joulua, ettei aatto mene sängynpohjassa. Paranemisia! :)