tiistai 31. joulukuuta 2013

Karamellisoidut mantelit ja maapähkinät

Jouluna uskaltautuin koittamaan kokonaisten manteleiden ja pähkinöiden paahtamista ja karamellisointia paistinpannulla nähtyäni sellaisia pikku murusia blogissa. Kurkkasin tekotavan alkuperäisohjeesta täältä, ja siellä oli todella hyvät kuvalliset ohjeet hommaan. Itse lisäsin joukkoon sokerin lisäksi vielä pienen ripauksen chiliä. Lopputuloksena oli hyvin paahdetut, sokeripäällyiset herkulliset pähkinät/mantelit. Näitä teen kyllä toistekin! Makuakin pystyy helposti muokkaamaan lisäämällä joukkoon vaikka valkosipulia tai kanelia..


Osa näistä päätyi omaan suuhun ja loput pukin lahjapaketteihin Toivottavasti saajat pitivät lahjastaan.

En tiennyt mihin kategoriaan laittaisin nämä, joten pistin samantein muutamaankin. Nämä löytyy nyt pikkumakeat-tunnisteen alta makean ulkokuorensa ansiosta, vaikka eivät muuten ehkä sinne kuuluisikaan..

Muutin alkuperäisohjetta hieman (laitoin mm. manteleita ja pähkinöitä enemmän  ja vettä hieman vähemmän). Tuo alkuperäisohje on tosiaan niin hyvä, että kannattaa käydä siellä katsomassa, mutta kirjoittelen itsekin lyhyesti miten nämä tein.

Karamellisoidut mantelit ja maapähkinät

Aineet:
200 g manteleita
2 dl kokonaisia maapähkinöitä
2.5 dl sokeria
0.5 dl vettä
ripaus chilirouhetta
merisuolaa

Ohje:
Sekoita mantelit, maapähkinät, sokeri ja vesi laajassa paistinpannussa. Lämmitä keskilämmöllä välillä sekoitellen. Neste katoaa jossain vaiheessa ja seoksesta tulee kuivanoloista ja hiekkaista. Tässä vaiheessa laske lämpötilaa ja jatka sekoittamista koko ajan. Kun pohjalle kertyy siirappimaista lientä, sekoita pähkinät sen joukkoon. Kun pähkinät ja sokeri alkaa saada väriä, sekoittele kunnes saavutat haluamasi tummuusasteen. Ota pannua tarvittaessa välillä pois liedeltä ja laita tarvittaessa takaisin. Varo polttamasta pähkinöitä. Jos pannu alkaa savuta, ota se heti pois liedeltä. Kun pähkinät ovat lähes valmiit, sekoita joukkoon suola ja chilirouhe. Kaada valmiit pähkinät heti leivinpaperin päälle uunipannulle ja levittele toisistaan erilleen. Anna jäähtyä täysin. Jäähdyttyään murra mahdolliset paakut.

Vinkit:
* Joukkoon voi lisätä chilin sijasta muistakin mausteita. Esim. valkosipulijauhetta, kanelia..


8 kommenttia:

  1. Nämä ovat kyllä jotain niin ihanaa, tein hunajapaahdettuja manteleita toissa jouluna!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat kyllä todellista herkkua! Hunajalla paahdetut ovat taatusti myös ihania :P Sellaisiakin pitää koittaa jossain vaiheessa! :) Itse tehtyihin tulee jotenkin ihan erilainen paahteinen maku kuin kaupasta ostettuihin, vaikka nekin ovat hyviä :)

      Poista
  2. Mä oonkin tässä pohtinut pähkinöiden sokeroimista kun on jonkin aikaa jo pussillinen "maustamattomia pähkinöitä" kaapissa seisonut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ehdottomasti koittamaan! :) Nämä olivat niin hyviä! Mullakin on vielä maustamattomia maapähkinöitä, jos koittais vaikka hunajalla paahtamista seuraavaksi :)

      Poista
  3. Nam! Näitä on ihan pakko kokeilla pikimmiten :P

    VastaaPoista
  4. Oi joi, näyttää herkullisilta! Mitenköhän kauan nämä säilyvät?

    - Eea

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eea :) Itsepaahdetut ovat kyllä hyviä! Tuosta säilyvyydestä en osaa varmuudella sanoa, mutta jos säilyttelee jääkaapissa, niin uskoisin säilyvän hyvinä suht pitkäänkin. Toisaalta näillä on tapana hävitä sieltä kaapin uumenista jo melko nopsaa, herkkua kun ovat, joten säilyvyys taitaa olla muutenkin melko lyhyt ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...