perjantai 27. joulukuuta 2013

Karpalo-juustokakku

Tein Jouluaaton jälkiruoaksi karpaloisen juustokakun. Tein vastaavanlaisen kakun jo viime Jouluna, ja siitä pidettiin hirmuisesti. Kuva jäi kuitenkin silloin ottamatta, joten päätin leipoa sellaista uudestaan. Aivan samassa ohjeessa en kuitenkaan pidättäytynyt, sillä sain napattua viimeisen karpalotuorejuuston kaupasta ja alkuperäiseen ohjeeseen olisi tullut niitä kaksi. Samalla sitten tein muitakin muutoksia. Lopputulos ei ollut niin kirpeän raikas, kuin viime vuoden kakku, mutta siitä huolimatta erittäin herkullinen useammankin mielestä. Jos tuo vanha ohje kiinnostaa, niin se löytyy täältä.



Pohjan tein keksien sijasta neljän viljan hiutaleista, sokerista ja rasvasta. Pohja toimi hyvin ja taatusti tulen jatkossakin käyttämään tällaista pohjaa. Sellaisen virheen tein, että kokosin kakun irtopohjavuokaan, enkä suoraan tarjoilulautaselle. Täyte oli sen verran pehmeää ja pohja murenevainen, että kakku meinasi hajota käsiin siirtovaiheessa. Siinä syntyi tuo pieni kakun reunassa näkyvä kolhu. Suunnitelmissani oli myös koristella kakku, mutta se jäi Joulukiireissä tekemättä. Päälle olisi sopinut vaikka valkosuklaaspritsaus tai valkosuklaalastut.. Mutta kuten aina, makuhan on tärkeintä :)

Laitan pikku hiljaa muitakin Joululeivonnaisia tänne blogiin. Luvassa ainakin erilaisia keksejä, raikas minttuinen suklaakakku ja Wiener nougat-ohje :)

Karpalo-juustokakku

n. 23 cm (kokoaminen irtopohjavuoan reunoja apuna käyttäen suoraan tarjoiluastiaan)

Pohja:
3 dl neljänviljan hiutaleita
50 g voita
0.75 dl fariinisokeria

Täyte:
2.5 tl liivatejauhetta
3 rkl sitruunan mehua (n. 1 sitruuna)
2.5 dl Floran kuohukermaa
2.5 dl Flora Vanillaa
250 g maitorahkaa 
200 g karpalo-tuorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl vaniljasokeria
muutama rouhaisu vaniljamyllystä (tai vaniljasokeria 1 rkl enemmän)
n.1.25 dl sokeria

Päälle kiille:
hieman vajaa 3 dl (n.150g) pakastekarpaloita
n. 4-5 rkl sokeria
2 dl vettä
1.5 tl liivatejauhetta
1.5 rkl sitruunamehua

Ohje:
Tee pohja. Paista hiutaleita kuumalla, kuivalla pannulla hetken aikaa. Näin niihin tulee ihana hieman pähkinäinen aromi. Varo polttamasta niitä. Lisää sokeri ja voi ja paista koko ajan sekoittaen kunnes seos on rapeaa. Laita irtopohjavuoan reunat tarjoiluastian päälle. Painele seos irtopohjavuoan sisälle. Anna jäähtyä kokonaan ennen täytteen lisäämistä.

Tee täyte. Liuota liivatejauhe sitruunan mehuun. Kuumenna seosta mikrossa n. 10-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa ja anna jäähtyä hetki. Vaahdota kerma ja Flora Vanilla. Sekoita joukkoon rahka, notkistetut tuorejuustot ja sokerit. Vatkaa joukkoon vielä liivateseos. Kaada pohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.

Tee kiille. Liuota liivatejauhe sitruunamehuun. Kuumenna seosta mikrossa n. 15-20 sekuntia, kunnes liivate sulaa. Anna jäähtyä hetki. Hurauta karpalot veden kanssa sauvasekoittimella sileäksi. Lisää joukkoon sokeria. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Kiille saa jäädä kirpeähköksi. Siivilöi seoksesta pois suurimmat kuoren palaset. Lisää joukkoon liivateseos. Kaada hyytyneen täytteen päälle.

Vinkki:
* Ohjetta on helppo muokata. Esim. voit halutessasi korvata maitorahkan tuorejuustolla. Jos haluat lisää karpalon makua myös täytteeseen, käytä karpalo-tuorejuustoa.
* Päälliseen voi laittaa karpalo sijasta vaikka puolukoita tai punaherukka-survosta. Jokin kirpeämpi marja sopii täytteen kanssa mainiosti yhteen.  
* Kakun voi myös pakastaa ennen kiilteen lisäämistä.
* Kun soseutat kiilteen marjat tai lisäät joukkoon liivatteet, älä vatkaa enempää kuin tarpeen, jottei kiilteeseen tule ilmakuplia.
* Marjasoseen on hyvä olla lämmintä siinä vaiheessa kun liivate sekoitetaan joukkoon. Näin liivate sekoittuu joukkoon hyvin eikä jämähdä paakuiksi. 


4 kommenttia:

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...