maanantai 16. joulukuuta 2013

Omenainen kanelilikööri

Joulutohinoiden keskellä on tullut tehtyä paljon myös liköörihommia. Alla olevassa kuvassa näkyy vain osa parin viime päivän tuloksesta. Liköörejä on tullu siivilöityä, pullotettua, maisteltua ja osaan lisäiltyä sokeria. Printtasinpa vielä etiketitkin valokuvapaperille ja liimasin ne kaksipuoleisella teipillä kiinni. Osan etiketeistä kiinnitin suoraan pullon kylkeen ja osaan kiinnitin tekstin pulloista roikkuneisiin kortteihin. Kortin toisella puolella lukee "likööri" ja toisella puolella liköörin maku. Tässä postauksessa olevan omena-kaneliliköörin laitoin alulle jo elokuun puolivälissä, mutta jostain syystä se unohtui hieman tarkoitettua pidemmäksi aikaa kaapin perälle. Näin kävi muutamalla muullekin liköörille, ja kerron niistäkin hieman lisää lähipäivinä.


En tiedä paljonko näin pitkä "haudutusaika" mahtoi vaikuttaa liköörin makuun, sillä yleensä suositellaan marjojen ja hedelmien liottamista 2-3 kuukautta ennen siivilöintiä. Mutta eipä tämä huonoltakaan maistunut :) Nyt siis vihdoinkin tämä omppu-kanelilikööri sai nyt uuden elämän uusissa pulloissa ilman omenanpaloja ja kanelijauhetta. Kauniin värinen tästä ainakin tuli :)


Omenanmakuiseksi tarkoitettu likööri maistui (ainakin näin ensimaistelulla) lopulta enemmän kanelille kuin omenalle, niin ristin tämän siksi omenaiseksi kanelilikööriksi. Maku tosin elää vielä liköörin tekeytyessä ja mautkin pyöristyvät vielä ajan kuluessa.

Omenainen kanelilikööri

n. 1 l pulloon 

Aineet:
4.5 dl kirkasta 39%
4.5 dl sokeria
1 sitruunan mehu (n.4 rkl)
300 g = n.7 dl omenan lohkoja
kanelitanko (laitoin 1.5 mm jauhettua kanelia)

Ohje:
Pese ja lohko omenan palat. Laita palat tölkkiin ja kaada perään viinaa, sokeria, sitruunan mehu ja kanelitanko. Sulje tölkki huolella ja laita tekeytymään 2-3 kuukaudeksi pimeään paikkaan. Siivilöin omenan palat pois ensin siivilällä ja kaada likööri sen jälkeen vielä suodatinpussin läpi. Anna liköörin tekeytyä vähintään kuukausi. Maistele ja lisää tarvittaessa sokeria. Jos lisäät sokeria, anna liköörin tekeytyä vähintään viikko.

Vinkki:
* Likööriin ei kannata käyttää jauhettua kanelia kuten minä, sillä se tukkii siivilöinti vaiheessa suodatinpussin tosi nopsaan ja pusseja pitää vaihtaa koko ajan.. Jauheen sijasta kannattaa pulloon upottaa kanelitanko.

Tässä likööri heti tölkkiin laittamisen jälkeen:

Ja puolivalmis tuotos pullotettuna:

Sekä ensimaistelussa.. :)

8 kommenttia:

  1. Oliko hyvää?;) Ja voiko tuota tarjota lapsille?(alkoholin takia?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä Alkon liköörit voitti selvästi, vaikkei noussutkaan ykkösliköörikseni. Omena olisi saanut maistua hieman enemmän, nyt se peittyi hieman kanelisuuden alle. Mutta ei tämä huonoakaan ollut :) En tarjoaisi tätä lapsille, sillä alkoholia tässä toki on.

      Poista
  2. Oi mitä herkkuja olet tehnyt :)

    VastaaPoista
  3. Kokeilepa joskus omena-kookoslikööriä. On aivan älyttömän hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä pitää testata! Muistankin nähneeni ohjeen sun blogissasi vähän aikaa sitten. Testailen viimeistään ensi syksynä, kun omenakausi on taas menossa :) Jos vaan malttais odottaa sinne asti :)

      Poista
  4. Niin kauniita pulloja ja nuo lasit on aivan ihanat! :D
    Varmasti on hyvänmakuista. Tarttiskohan munkin ens syksynä... nyt kun tuo mehulinko on tutkittu kunnolla niin voisi ottaa uusia haasteita vastaan. Ja omenaa kyllä riittää vieläkin, vaikka meillä kaatui autotallin tieltä 2 ja ½ puuta :( Talviomenapuusta otettiin yksi haara, eli puolet pois. Talviomena sopisi varmasti happamuutensa puolesta likööriinkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Nuo lasit on kyllä söpöt :) Hankin ne muutama vuosi sitten ulkomaan reissulta ja yritän pitää niitä visusti suojassa sillä uusia ei kovin helpolla saa :)

      Koitapas ihmeessä sinäkin näitä liköörejä. Mä jäin ihan koukkuun testattuani punaherukkalikööriä. En yleensä edes pidä likööreistä, mutta tuota omatekoista voisi lipittää enemmänkin ;D Niistä maistuu marjat ihan eri tavalla kuin kaupan versioissa. Ja jossei raaski tuoreita marjoja/hedelmiä käyttää näihin, niin näihin sopii hyvin myös pakkasesta löytyneet (ylijääneet) versiot :)

      No teilläpäs on puita kaadettu. Meillä ei omia puita olekaan, vaan olen käynyt omppuvarkaissa tuossa naapurin puolella, ihan luvan kanssa.. ;D Tuo talviomena sopii tähän varmaan hyvin. Itsekin käytin kaikkeista happaminta omenaa jota käsiini sain.

      Mä olen tähän mennessä laittanut viinat, hedelmät ja sokerit samaan aikaan tölkkiin, mutta nykyisten tietojeni perusteella laittaisin ensin omenat + viina ja lisäisin sokerin vasta kun omena on antanut kaiken makunsa. Mutta kyllä tällä tavallakin hyvää tulee :) Mä olen käynyt Kääpiölinnan blogissa seikkailemassa ja onkimassa tietoa näistä jutuista. Joten jos kiinnostuis enemmän ja haluat perehtyä asiaan, niin kannattaa käydä siellä katsomassa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...