sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Suussasulavat brownies-palat fudgekuorrutteella

Tein tällä viikolla tällaisia ihanan tuhteja ja täyteläisen suklaisia pieniä suupaloja. Osan vein tarhaan ja loput päätyivät työpaikan pöydälle. Kehuja tuli ("Ihan sairaan hyviä", "Yksin hiljaisuudessa nautittavia suussasulavia suklaapaloja", "Oletko jo maistanut näitä, ne ihan sulavat suuhun", "Maaaaaaaailman parhaita" ym.) ja kyllähän nämä herkullisia olivatkin! Vai voivatko kosteat brownies-palat paksun, pehmeän suklaakerroksen alla muuta ollakaan?



Itseasiassa tein nämä ainoastaan siksi, että olin saksinut siirappitölkin yläosan pois luullen käyttäväni koko purkin. Siirappia kuitenkin jäi ja se piti käyttää johonkin. No ehkä pienellä suklaannälälläkin oli osuutta asiaan, sillä kun näin näiden herkkupalojen ohjeen netissä, oli pakko ryhtyä samantein toimeen. Onneksi tein niin, sillä näistä tuli vastustamattoman hyviä! Tuo pelkkä pohjakin oli jo niin ihana, että ohuemmallakin kuorrutekerroksella olisi pärjännyt. Mutta voiko suklaata koskaan olla liikaa? ;D

Brownies-neliöt fudgepäällisellä

n. 20 x 30 cm kokoiselle uunipellille, n. 35 palaa koosta riippuen

Pohja:
175 g huoneenlämpöistä leivinmargariinia/voita
3 dl sokeria
1.5 dl tummaa kaakaojauhetta
0.5 dl vaaleaa siirappia
1/4 tl suolaa
3 munaa
1.5 dl vehnäjauhoja

Fudgepäällinen:
1.5 dl kuohukermaa
0.5 dl maitoa
0.5 dl vaaleaa siirappia
200 g tummaa suklaata (laitoin 125g 70% ja loput 50% suklaata)

Ohje: 
Vatkaa voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää kaakaojauhe, siirappi ja suola.Vatkaa munat joukkoon yksitellen voimakkaasti vatkaten. Seoksen pitäisi tämän jälkeen olla suht kuohkeaa. Kääntelee vielä jauhot joukkoon, älä vatkaa enää. Levitä n. 20 x 30 cm leivinpaperoidulle uunipannulle. Paista 175 asteessa n. 25 minuuttia (paistoin reilu 23 minuuttia). Tökkää tikulla keskelle. Tikkuun pitää tarttua hieman tahmaista taikinaa, niin se on valmis. Anna pohjan jäähtyä.

Tee päällinen sillä aikaa kun kakku on uunissa. Kiehauta kerma, maito ja siirappi. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä n. 5 minuuttia. Lisää joukkoon pienemmäksi pilkottu suklaa ja sekoita, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Anna jäähtyä vielä hieman ja lisää sitten pohjan päälle. Jäähdytä ensin huoneenlämpöiseksi ja laita sitten jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa kakku neliöksi ja tarjoa vaikka kermavaahdon kanssa.

Vinkki:
* Älä paista pohjaa läpikypsäksi. Se saa jäädä todella pehmeäksi, miltei raa'aksi keskeltä, niin lopputulos on ihanan tahmaisen mutakakkumainen.
* Palat ovat parhaimmillaan makujen tasaannuttua vähintään yön yli. Ota palat huoneenlämpöön vähintään tunti ennen nauttimista. Huoneenlämpöisinä suklaan aromit pääsevät parhaiten esille.


30 kommenttia:

  1. Voi apua miten herkullisen näköistä ja kuuloista. Vie varmaan makeannälän. Browniesit ihan vaan pelkästään tuntuvat jotenkin tylsiltä (vaikka sinänsä ihan hyviä ovatkin), mutta tällainen lisä on varmasti aivan mahtava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti :) Nämä veivät kyllä todella tehokkaasti makeannälän, myös kaltaiseltani suklaapossulta ;) Brownies on kyllä muutenkin ihania, mutta olen samaan mieltä että kaipaavat jotain lisäjuttua. Ja tuo pehmeä suklaakuorrute oli kyllä täydellistä! :D

      Poista
  2. Näyttää ihan mielettömän herkulliselta! Täytyy ehdottomasti joskus kokeilla tuollaista fudge-päällistä, netissä näin ohjeen brownieista jossa oli maapähkinäfudgekuorrutus, näyttivät myös ihan mielettömän hyviltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella herkullisia olivatkin! :) Kannattaa ehdottomasti kokeilla. Eikä tuo maapähkinäfudgekuorrutekaan huonommalta kuullosta, sellaistakin pitää ehdottomasti jossain vaiheessa tehdä :)

      Poista
  3. Voi mitä herkkua, ohje talteen ja taatusti kokeiluun!
    Oikein Ihanaa ja Rauhallista Joulua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Herkkua olivat, joten kokeilepas ihmeessä!

      Oikein Ihanaa Joulua myös sinulle!

      Poista
  4. Wautsi miten mehevän näköisiä namupaloja ;D Nämä sopisi hienosti täytekakun kaveriksi kahvipöytään sellaseksi pikkumakeaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nams, olivat kyllä niin ihania, että harmittaa etten säästänyt itselleni enempää. Siinäpä taas hyvä syy leipoa näitä joskus vielä lisää ;) Palat voisivat olla vaikka hieman pienempiäkin, jos tarjoaa niitä kahvipöydässä muiden tarjottavien ohessa. Ne kun olivat sellaisia ihanan tuhteja :)

      Poista
  5. Oivoi, ovat kyllä ihanan näköisiä. Oikein hyvää joulua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Oikein Mukavaa ja Rauhallista Joulua teillekin!

      Poista
  6. Nyt on dieettiaikomukseni lujilla - taas! Just kun ajattelin näin joulun jälkeen vähentää radikaalisti herkuttelua..ei tule mitään. Tai voihan näitä tehdä vasta ensi vuoden puolella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe :) Onneksi ensi vuosi tulee nopsaan, niin pääset tekemään näitä herkkupaloja ;D Itsekin yritän pitää pientä leivontataukoa, tuli sen verran herkuteltua Jouluna. Ihan ensi vuoteen en taatustikaan pärjää, mutta jos tekis edes jotain hieman kevyempää välillä..

      Poista
  7. Testaisin tätäkin feta muffinien lisäksi. Mulla ei ollut vaalea siirappia, joten fudgesta tuli tummempaa mutta herkullista. 70%.n suklaassa oli appelsiinia, fudgeen tuli hivenen appelsiinin makua, joka oli kyllä mun makuun.
    Minkälainen vuoka sinulla on tämä 20x30 vuoka? itsellä on suurinpiirtein sen kokoisena vain teeman vuoka ja siinä on laidat vinot. Jolloin osa reunoista täytyy leikata "kotipaloiksi" ennen kuin saa kunnolla suoria, siistejä paloja. Täytyisi varmaan ostaa tuollainen pienempi vuoka, kun yllättävän monet reseptit on sellaiseen mitoitettu. t.Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä oletkin ahkeroinut :) Kiva kun kävit taas kommentoimassa! Nam, tuo appelsiinisuklaa ei kuullosta yhtään huonommalta vaihtoehdolta! Uskon, että tuli herkkua silläkin :)

      Tuo vuoka on Iloleipurin (teflon?)päällysteinen uunivuoka, mihin kuuluu myös muovinen kansi punasilla kahvoilla. Olisinkohan Prismasta joskus käynyt ostamassa.. Se on kyllä tosi kätevän kokoinen, kun haluaa testata jotain uutta ohjetta tai tehdä piirakkaa vain muutamalle henkilölle. Vuoka on aika tarkkaan puolet normaalin uunipellin koosta, niin aika monet isommat ohjeet on helppo vaan puolittaa. Ja mä ainakin leikkelen tuolla vuoalla tehdyistä jutuista aina reunat omaan suuhun (vaikka vuoassa onkin suorat laidat), sillä pitäähän sitä laadunvalvontaa suorittaa ;)

      Poista
  8. Ihan laittoman herkullisen näköistä! Mäkin monesti puolitan ohjeet kun yleensä leivon vain omalle perheelle, mutta sopivan kokoinen neliön muotoinen vuoka on vielä hankinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat todella ihania! Nämä pienemmät vuoat ovat tosi hyviä näihin testailuihin. Multa löytyy vielä tuotakin vuokaa pienempi vuoka, n. 20 x 20 cm vuoka, mutta jostain syystä se useimmiten unohtuu kaappiin, kun taas tuo 20 x 30 on aina näkyvillä ja saatavilla.

      Poista
  9. Mikähän mulla meni pieleen kun mulla tuota päällistä tuli vaan sellanen muutaman millin kerros :( ? Sulla se on tuommoinen kuohkea,moussemainen?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, vaikea sano mikä olisi voinut mennä pieleen. Mietitäämpäs... Minkä kokoista vuokaa käytit? Kuinka paksu pohja sulla oli suhteessa kuorrutukseen? Mullakaan tuota kuorrutusta ei tullut kovin paksua kerrosta, mutta leikkasin palat melko pieniksi, niin saattaa näyttää, että sitä olisi enemmänkin. Mulla päällinen meni paikkapaikoin hieman epätasaisesti ja osassa paloja kuorrutetta oli ehkä parisen milliä ja muualla n. puolisen senttiä. Eli ei mitään kovin paksua kerrosta. Kuvissa se näimmä näyttää hieman mousselta, mutta se on enemmänkin sellaista pehmeää, ei-ilmavaa, täyteläistä suklaata.

      Poista
  10. Vuoka oli samankokoinen kun sinulla. Päällinen oli ihan tummaa ja just sellaista pehmeää suklaata. Näyttäskö se sitten vaan tuossa kuvassa erilaiselta. Hyvää se oli ja hyvin lähti kerrankin makean nälkä ;) !Sinulla tuossa kuvassa nuo palat on niin kauniita ,että oisin halunnu tehä just sellasia ;). Huippu blogi! Täältä pitää kokeilla vaikka ja mitä :)!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm. Voiskohan tuo väriero johtua mahdollisesta erimerkkisestä suklaasta..? Mutta pääasia tietenkin, että hyvää oli ja makean nälkä lähti!

      Kiitos kehuista! Todella hienoa kuulla, että blogini miellyttää ja täältä löytyy paljon testattavaa. Odotan jo innolla kuulevani tulevien kokeilujesi tulokset :D

      Poista
  11. Voikohan näitä pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En pysty varmaksi sanomaan (sillä meillä nämät eivät päätyneet pakkaseen), mutta luulisin näiden kestävän pakastamisen suht hyvin, vaikkakin saattavat hieman tahmaantua ja kosteutua siellä lisää. Jos testaat pakastamista, niin kuulisin mielelläni miten kävi :)

      Poista
  12. löysin tän ohjeen vasta nyt, mutta onnistuisikohan toi päällinen valkosuklaalla tummansuklaan sijasta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pahoitteluni, että vastaamisessa kesti!

      En ole kokeillut tuota päällistä valkosuklaalla, mutta uskoisin että määriä pitää hieman muuttaa, jossa koostumus pysyy hyvänä. Tumma suklaa hyydyttää valkosuklaata tehokkaammin, joten valkosuklaata tarvitaan täytteeseen varmaan huomattavasti enemmän suhteessa nesteisiin. Määrä saattaa olla peräti 300 g valkosuklaata / 100 g nestettä. Itse kokeilisin ehkä tuolla suhteella (eli 1 dl kermaa + loraus siirappia lämmitetään, pilkotaan joukkoon 300 g valkosuklaata. Sekoitetaan huolella, ja tarvittaessa lämmitetään hieman lisää, koko ajan sekoitellen). Lisäksi kannattaa ottaa huomioon, että valkosuklaa on melkoisen makeaa jo itsessään ja siirapin lisääminen lisää makeutta. Palat kannattaakin leikellä tarpeeksi pieniksi suupaloiksi :) Jos uskaltaudut kokeilemaan valkosuklaisia versioita, kuulisin mielelläni millaisia tuli :) Niin ja tuli juuri mieleen, että joukkoon sopisi varmaan todella hyvin piparminttuöljy, kuten näissäkin fudgepaloissa http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/09/marbled-mint-chocolate-fudge.html :P

      Poista
  13. Hei. Kuinka kauan päällistä pitää kiehuttaa? Keitin reilu 5min Eikä siltikään tullut kuin ohutta litkua eikä hyytynyt ollenkaan :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Itse muistaakseni vain kiehautin seoksen nopeasti kuumaksi ja sekoittelin sen jälkeen pieneksi pilkotun tumman suklaan joukkoon. Hmm, mikäköhän tuossa meni pieleen.. Minkälaista tummaa suklaata käytit, paljon siinä oli kaakaota prosentteina? Mitä tummempaa suklaa on, sitä paremmin se hyydyttää päällisen. Itse käytin osaksi yli 70% suklaata ja loput oli n. 50%. Miedommalla tummalla suklaalla päällinen saattaa jäädä hieman löysemmäksi kuin omassani, mutta se että siitä tuli ihan litkua, hmm..

      Poista
  14. Moi!

    Kiitos ihanasta reseptistä! tein tätä muutama päivä sitten, ja aivan täydellistä tuli!
    olen koittanut etsiä vastaavaa reseptiä ja nyt löysin!:)
    pohjasta tuli todella tahmea, ehkä paistoin vähän liian vähän.. mutta se ei haitannut, maku oli ihan huippu!

    :) KIITOS :)
    HYVÄÄ JUHANNUSTA!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Hienoa, että onnistui ja tykästyit! Nämä kyllä ovatkin ihania, tykkäsin kovin itsekin :P Kiitos kommentistasi, ja ihanaa ja herkullista kesänjatkoa! :D

      Poista
  15. Moikka, tämä resepti vaikuttaa aivan älyttömän ihanalta! Saako tämän muutettua gluteenittomaksi jotenkin helposti? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ihania ovat :P En ole kokeillut, mutta uskoisin, että onnistuisi, jos korvaisi vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...