maanantai 28. huhtikuuta 2014

Maailman parhaat donitsit (uunissa)

Tässä hieman ideoita Vapun leivonnaisiin, eli vaatimattomasti sanottua ohje maailman parhaisiin donitseihin uunissa! Blogistani löytyy jo ennestään uunissa paistettavien donitsien ohje, mutta muokkasin sitä hieman. Vaikka edellisenkin ohjeen mukaan tehdyt donitsit olivat todella ihania, nämä suorastaan vievät kielen. Suussasulavan pehmeitä ihania pikkupalluroita!


Nämä vain ovat niiiiin hyviä..!


Donitseja varten myydään donitsipeltejä, joissa donitsit saa sellaisiksi rinkulan malliseksi kuten kaupan versiotkin. Mä en omista vieläkään sellaista, joten paistoin donitsit jälleen minimuffinipellillä ja hyvin toimii. Paperiset muffinivuoatkin saattavat sopia tähän tarkoitukseen, en tosin ole testaillut. Taikina on sen verran löysää, että jokin tuki on hyvä olla, ainakin jos haluaa donitsien pysyvät muodossaan.

EDIT I, 3.5.2014. Donitsien paistaminen onnistuu hyvin myös normaalikokoisella uunipellillä. donitseja tulee tällöin n. 12 kpl. Taikina kannattaa tällöin pursottaa vuoan pellin syvennysten donitsin malliseksi rinkulaksi. Keskusta tosin umpeutuu paiston aikana, mutta paiston jälkeen voi halutessaan kaivaa omenaporalla reiän valmiin donitsin keskelle.

EDIT II, 3.5.2014: Korjailin ohjeen voin määrää. Jos käytät donitsin päällä vain sokeria, dippaa uunikuumat donitsin 100 g sulaan voihin. Jos teet donitseille jonkin kostean kuorrutteen (esim. kinuski-, suklaa- tai pomadakuorrutteen), riittää vähempi määrä voita ja voit tällöin voidella donitsit kevyesti rasvalla heti uunista oton jälkeen.

Nämä ovat kyllä niin mahdottoman hyviä! Yhden napattuaan on vaikea pitää näppinsä erossa. Toisen ja kolmannen palleron jälkeen löytää kätensä aina vaan uudestaan ja uudestaan lautaselta. Kunnes se on tyhjä.. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla, mikäli pitää donitseista, mutta ei halua läträtä kuuman öljyn kanssa. Tässä herkkuohje :)

Helpot donitsit uunissa

n. 30 kpl minimuffinipellillä tai n. 12 kpl normaalikokoisella muffinipellillä

Aineet:
0.5 dl öljyä
1.25 dl piimää
1 kananmuna
1 dl sokeria
0.5 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa

Lisäksi:
n. 50-100 g voita
n. 1 dl sokeria
(n. 1-2 tl kanelia)

Ohje:
Sekoita öljy, piimä, muna ja sokeri kulhossa sekaisin. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa.

Öljyä minimuffinipelti kevyesti. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa koloihin reilu puoleenväliin asti. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 6-7 min. Seuraa donitseja, äläkä kypsennä niitä liikaa. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä. (Normaalikokoisella muffinipellillä pursota taikina donitsin malliseksi rinkulaksi vuoan koloihin = taikina on vuoan reunoilla ja keskellä on tyhjä aukko. Taikina leviää paistuessa ja keskusta umpeutuu, mutta voit avata sen paistamisen jälkeen esim. omenaporalla. Paistoaika tällöin hitusen pidempi eli uunista riippuen n. 8 minuuttia).

Jos haluat erittäin kosteat ja maukkaat donitsit, sulata niitä varten 100 g voita. Dippaa donitsit kuumaan voihin heti uunista oton jälkeen parin sekunnin ajan. Laita donitsit ritilän päälle jäähtymään ihan hetkeksi. Pyörittele pallot sokerissa tai kaneli-sokerissa.
Jäähdytä. Nauti.

Jos et käytä donitsin pinnalla sokeria, vaan teet donitseille erillisen kuorrutteen, ei donitseja välttämättä tarvitse dipata voihin uunista ottamisen jälkeen. Tällöin riittää, että voitelet donitsit voilla esim. pullasutia apuna käyttäen uunista ottamisen jälkeen. Voita tarvitaan tällöin vähemmän (n. 50 g). 

Vinkki:
* Paista donitseja vain sen verran, että ne ovat juuri ja juuri kypsiä, niin se säilyttävät mehevyytensä. 
* Upota donitsit sulaan voihin välittömästi uunista ottamisen jälkeen, niin ne imevät rasvaa sopivasti sisäänsä ja maistuvat aivan kuin rasvassa keitetyt donitsit. Eivät ole mitään laihduttajan leivonnaisia, mutta aina näitä muutaman voi nauttia näin Vapun kynnyksellä ja Vappuna :)
* Kokeile kuorruttaa donitsit. Kuorruttamiseen voit käyttää vaikkapa kermalla löysennettyä sulaa suklaata tai kinuskia.



48 kommenttia:

  1. Itseänikin kovasti kiinnostaisi kokeilla uunissa paistettavia donitseja ensi kertaa nyt tänä vappuna, useilla eri kuorrutevariaatioilla tietysti! ;) Kiva nähdä erilaisia reseptejä ja lukea lopputuloksista :) Siitä donitsipellistä kovasti haaveillen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä testailin kans viime vappuna erilaisia kuorrutteita, mutta tuo perinteinen (kaneli-)sokeri oli se paras. Vuosi on tuonut paljon lisäkokemusta leivonnasta ja erilaisista makumaailmoista ja nyt mulla on mielessä muutama kuorrute, joita tekis mieli testailla. Saas nähdä miten Vappuna ehtii :) Tuota perustaikinaohjetta en enää kovin helpolla lähde muuttamaan, on se niin täydellistä :D

      Poista
  2. No mutta... kiva ohje! Ajattelin jättää munkkien teon väliin tänä vappuna, mutta näitä donitseja voisin kyllä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen koittamaan, ovat tosi tosi ihania :D Tärkeintä on kypsentää donitsit juuri ja juuri kypsiksi, niin pysyvät mehevinä. Siinä saa miltei olla uunin luukussa kiinni, sillä kypsyminen tapahtuu lopulta tosi nopsaan. Ja sitten vielä rasvakylvyn kautta sokeriin, nam nam! ;D

      Poista
  3. Mä ajattelin vääntää myös pieniä pallo donitseja tänä vuonna. Viime vuonna tein rinkuloita ja ne onnistui ilman erillisiä peltejä ihan hyvin. Nää kyllä näyttää herkullisilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä pallot on aika söpöjä. Ja sopivan kokoisiakin, just sellaisia suupaloja :) Munkin pitää koittaa tehdä näitä ilman peltiä. Taikina oli löysähköä eli leviää varmaan uunissa jonkin verran, mutta pitääkin vielä testata tarkemmin. Onneksi nyt Vappuna voi hyvällä omalla tunnolla tehdä näitä ihania herkkuja hieman enemmänkin :)

      Poista
  4. Tämä olisikin oiva ohje mulle, kun pelkään sitä öljyssä paistamista... Tänä vappuna taitaa munkkien teko jäädä vaikka vadelmasimaa taas tein :) Ihanilta näyttävät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkään en pidä öljyssä paistamisesta en sitten niin yhtään. Koskaan en ole kylläkään koittanut, mutta lapsena siitä varoiteltiin niin paljon, että on jäänyt pieni pelko. Toisaalta nyt kun on kunnon mittari, niin voin ehkä uskaltautua kokeilemaan, kunnon suojavarusteiden kanssa. Munkkeja varsinkin tekis mieli testailla, ne kun ovat niin hyvin :) Nam, vadelmasima kuullostaa ihanalta :D

      Poista
  5. Oi, nam! Herkullisen näköisiä. Näitä pitää ehdottomasti testata. Minä olen juuri niitä, jotka eivät öljyn kanssa läträämisestä pidä... omistan kyllä vain normaali muffinipellin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Suosittelen lämpimästi kokeilemaan näitä. Ja olisi kiva kuulla, mitä pidit :) Ohje on siitä tosi passeli, ettei siinä tosiaan tarvi alkaa leikkimään kuuman öljyn kanssa. Näitä voi varmaan tehdä myös normilla muffinipellillä. Tuli juuri mieleen, että onnistuisikohan nämä, jos pursottaisi taikinan muffinipellin kolojen reunoille, sillai rinkulan muotoon, että keskelle jäisi kolo.. Voi olla, että kolo umpeutuisi paistettaessa ja donitsista tulisi lättänä pallo, mutta eipä siitä ole muuta kuin ulkonäöllinen "haitta" :) Itsekin taida kokeilla vielä tuollaisia erilaisia paistovariaatioita. Kerropas mihin ratkaisuun päädyit ja teitkö donitsit pellillä vai muulla tavoin :)

      Poista
    2. Kiitos, kiitos, kiitos. Yhdyn otsikkoon. Tein normaalimuffinssi-pellillä anopin uunissa ja paistoimme n. 13-14 minuuttia ja tuli herrrrkullisia. Meheviä, pehmeitä ja maukkaita, nam!

      Poista
    3. Aivan mahtava kuulla! :D Hienoa että onnistui ja tykkäsitte! Pursottelitko taikinan reunoille vai laitoitko "kasoina" kuten muffineita tehdessä? Mäkin tein tänään tuollaisella isolla muffinipellillä ja pursottelin kolojen reunoille. Paistuessa reiät umpeutuivat, mutta avasin ne omenaporalla paiston jälkeen ;) Paistoaika mulla oli n. 8 minuuttia, ja lopputulos taas aivan ihana :)

      Poista
    4. Laitoin kasoina, kuten muffineja tehdessä. Tein vielä kotona uudestaan ja taas samalla tavalla. Herkullisia tuli ja katosivat melko nopeasti. Takinasta tuli 10 isoa... Hyvä idea tuo omenaporalla avaus :)

      Poista
    5. Nämä ovat tosi katoavaisia leivonnaisia ;) Kiva, että maistui jälleen :) Mäkin taidan koittaa vielä tuota kasoiksi laittamista jossain vaiheessa. On helpompaa kuin pursotella. Vaikka nyt ne pysyivät aika kivasti suht littanina paiston ajan. Mutta eipä sen mallin niin väliä, pääasia että maistuvat :)

      Poista
  6. Tämähän voisi olla 'tuunattu donitsi', kun se tyypillinen reikä rinkulasta puuttuu Ü!

    VastaaPoista
  7. Tein juuri näitä munkkeja, joista tuli erinomaisia! Osan kanelisokeroin, ja toisista teen berliininmunkkeja, kunhan jäähtyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, tosi kiva kuulla, että onnistuivat myös teillä! Meilläkin tehtiin Vappuna näitä vielä lisää ja tällä kertaa erilaisten kuorrutteiden kera. Monet oli hyviä, mutta lemppariksi taisi nousta kinuski, nams! :)

      Poista
  8. Oletko pakastanut näitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä nämä ovat kadonneet niin nopsaan, etteivät ole ehtineet pakkaseen asti. Uskoisin kuitenkin, että kestävät pakastamisen, mutta sokerissa pyörittely kannattaa tällöin tehdä vasta sulatuksen jälkeen. Jos testailet pakastamista, niin olisi mukava kuulla miten onnistui :)

      Poista
  9. Nämä olivat aivan ihania! Mökillä naapurin pikkupoikien (2kpl) kanssa näitä teimme tupla-annoksena ja kuikas kävikään: donitseja tuli yhteensä 24. Minä ja mieheni saimme molemmat 4kpl, loput menivät pikkupoikien suuhun.
    Kiitos ohjeesta. Helppoja, nopeita ja aineet löytyvät aina kaapista - ihana ohje kun tulee yllätysvieraita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa kuulla, että onnistuivat ja maistuivat teillekin! :D Näillä on taipumus hävitä todella nopsaan. Tein Vapun aikana neljä pellillistä ja kertaakaan ei jäänyt yhtään seuraavaan päivään, vaikka syöjinä ei ollut kahden aikuisen lisäksi yksi lapsi :) Todella mukavaa huomata, että tästä ohjeesta on iloa teille muillekin :)

      Poista
  10. Kiitos mahtavasta ohjeesta! Nämä olivat syntisen hyviä! Tein vielä toisen satsin heti perään kun oli niin helppo ja nopea ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ;) Hienoa että maistuivat myös teille! Toisaalta näistä rasvassa uitetuista pikkupalloista on kieltämättä vaikea olla pitämättä ;D

      Poista
  11. Voisikohan tuon piimän korvata jollain? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Heidi :) Piimän voi korvata vaikkapa kermaviilillä. Uskon, että myös maustamattomalla jogurtilla toimii, sillä sekin on piimän ja kermaviilin tapaan hapan maitotuote. Kivoja leivontahetkiä ja ihanaa Vapun odotusta! :D

      Poista
    2. Korvasin piimän Alpron vaniljan makuisella soijajugurtilla jotta munkeista tuli maidottomia. Paistoin normi muffinssipellillä ja laitoin taikinan koloihin lusikalla muffinssitaikina tyyliin. Ja hyviä tuli!! :)

      Poista
    3. Hienoa, että onnistuu myös soijajogurtilla! Kiitos, kun kävit kertomassa vinkkisi myös meille muille :D

      Poista
  12. Nämä olivat kyllä tosi hyviä! Paras tähän mennessä testaamani taikina enkä taida enää toisella taikinalla tehdä, tästä tulee luottotaikina! Öljyn sijasta käytin sulaa voita ja piimän korvasin turkkilaisella jogurtilla, paiston jälkeen dippasin voihin ja tein vielä lisäksi suklaakuorrutteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tanja! :) Ohje on kyllä ollut tosi tykätty ja kiva, että sinäkin ihastuit siihen! :D Hyvä tietää, että ohje toimii myös sulatetulla voilla. Siitä taitaa tulla kivasti lisämakuakin, nam! Suklaakuorrutus kuullostaa ihanalta, uskon että tuli tosi hyviä :) Kivaa Vapun odotusta!

      Poista
  13. Ah ja voih - aivan mielettömän hyviä :). Ostin tänään donitsipellin ja halusin heti kokeilla ohjettasi. Ja kyllä kannatti!! Näistä tuli lemppareita kertaheitolla. Suurkiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leipoo sukkasillaan ja onpa kiva kuulla, että myös sinä tykkäsit näistä ja että ohjeesta tuli samantein lempparisi :D Mäkin kävin tänään (vihdoin ja viimein) hankkimassa kunnollisen donitsipellin. Huomenna olisi tarkoitus testata sitä, oikein jo odotan pääseväni leipomaan :) Ihanaa Vapun odotusta! :)

      Poista
  14. Kiitos kivasta ja helposta ohjeesta. Oiva vaihtoehto öljykattilan kanssa leikkimiselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tunnelmallisiamakuja :D Mukavaa, että sinäkin pidit ohjeesta :) On tosiaan kiva ohje, kun ei tarvitse kuumalla öljyllä läträtä :)

      Poista
  15. Tein eilen ensimmäistä kertaa uunidonitseja ja maku oli todella hyvä, mutta jostain syystä donitsit jäivät todella vaaleiksi, vaikka paistoin niitä lopulta 10 minuuttia. Olisin kaivannut pientä paistopintaa, mutta en uskaltanut kypsentää enää pitempään, jotta donitsit eivät olisi kuivahtaneet. No, makuhan on tietysti tärkeämpi kuin ulkonäkö! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti nämä uunissa paistettavat donitsit eivät saa samanlaista väriä pintaansa, kuin öljyssä keitetyt, vaan nämä jäävät melko kalvakan värisiksi. Tuon "värjäämisen" (ja samalla toki maustamisenkin) olen yleensä tehnyt kaneli-sokerikuorrutuksella.. Riittävästi kanelia, niin tulee hyvä väri ;) Mutta maku tosiaan tärkein. Hyvä ettei ulkonäkö pilannut makunautintoasi :)

      Poista
  16. Ai kuin hyviä. Pongasin ohjeesi ja heti testasin. Kaapissa ei vaan ollut piimää joten korvasin sen kermalla 😜 ja jätin soodan pois. Toimii!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että tykästyit ohjeeseen :) En voi olla kehumatta näitä nyt itsekään, ovat nämä vain niin hyviä! :P

      Poista
  17. Tämähän oli oiva resepti! :)
    Ostin donitsipellin varta vasten.
    Jaoin taikinan 12 osaan ja ainakin minun peltiin oli liikaa taikinaa. Osa kohosi niin että reikä meni umpeen.
    Paistoin 8min. Alapuoli oli nätin ruskea, pinta vaalea. Kastoin voihin, ehkä makuuni liian rasvainen.
    Mutta tämä olikin testikerta. Eli muuttelen ensi kerralla taikinan määrää vähemmäksi, paistoaikaa ehkä pidemmäksi ja sudin voita upotuksen sijaan. Maku oli näissäkin mainio! :)

    VastaaPoista
  18. Aika jännä juttu, että taikinaa pursui pellistäsi ulos. Olihan se kuitenkin ihan tavallisen kokoinen donitsipelti, eikä minimalli? Itselläni taikina pysynyt aina hyvin donitsipellin sisäpuolella (täällä kuva pellistä ja valmiista donitseista: http://suklaapossu.blogspot.fi/2015_04_01_archive.html). Pintapuoli on itsellänikin jäänyt vaaleaksi, vain pohja saanut väriä. Ero on tasoittunut kaneli-sokerissa pyöriskelyn jälkeen. Ja eipä tuo makua ole haitannut :) Ja tosiaan rasvan määrää kannattaa säätää ihan oman makunsa mukaiseksi. Ensi kerralla sitten vaan sutimalla rasva pintaan :)

    VastaaPoista
  19. Mahtava ohje, koko perhe jäi näihin koukkuun :) Onnistuu mainiosti myös gluteenittomilla jauhoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihana kuulla! :) Tuo onkin monille hyvä tieto, että nämä onnistuvat myös gluteenittomina. Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  20. Hei!

    Mitä luulet, voisikohan piimän korvata, jollain muulla? Esim.maitorahkalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mirppana :) Piimän voi korvata vaikkapa kermaviilillä :) Maitorahkalla en uskaltaisi korvata ainakaan ihan suoraan, sillä taikinasta saattaa tällöin tulla liiankin paksu.

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta.
      Pitää testata reseptiä. Tuli kyllä mieleen, että maustamaton jukurtti toimisi varmasti myös. Kun en viitsi piimää ostaa pelkälleen taikinan takia, kun hukkaan menisi sitten niin paljon.

      Poista
    3. Heips. Totta, maustamaton jukurtti toimii luultavasti myös. Kunhan on jokin hapanmaitotuote, joka on suunnilleen piimän paksuista :)

      Poista
  21. Hei, kuinkahan kehtaankaan tuara juluki oman makuelämykseni näiren ylistävien kommenttien jäläkee. Toivottavasti kukaan ei pahastu, makuasiootahan nämä vain☺.Tein ohojee mukaa muuten, mutta 3osa sokerista käytin fariinisokeria. Väriä tuli mukavasti. Tein 3kertasena taikinan. Valmis tuotos muistutti pehmeää piimäkakkutaikinaa, eikä niinkään donitsia. Mieheni pettyi pahan kerran😄.Kuorrutus tietenkin vielä muuttaisi makua. Mutta oli kiva kokeilla ja nopia teherä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tossukka :) Ja hyvä vaan, että toit omankin mielipiteesi esille :) Harmin vaan jos mies pettyi :) Makuasioista ei tosiaankaan voi kiistellä. Ainut mikä pisti silmääni oli fariinisokerin käyttö taikinassa, sillä sen käyttö vaikuttaa värin lisäksi taikinan ja valmiiden donitsien koostumukseen.

      Nyt kun sanoit piimäkakkutaikinasa, aloin tässä miettimään, minkälainen donitsien koostumus pitäisi olla. Siis en ole koskaan maistellut donitseja ilman kuorrutusta, ja sillä on näissä suuri rooli. Ainakin kaneli-sokerikuorrutteella (ja myös kinuskipäällisellä) donitsit muistuttavat kokonaisuudessaan hyvin pitkälti mm. kaupan donitseja (vaikka nämä ovatkin parempia). Donitsien taikinahan on leivinjauhepohjainen, joten koostumuksen ei kuulu olla ainakaan munkkimaisen pullamainen. Hmm. Pitää joskus maistella ihan vain sitä taikinaosaakin joskus ulkona käydessä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...