Ostin jokin aika sitten sokeroituja inkiväärin palasia. Ne olivat pelkiltään syötyinä aika voimakkaan makuisia, joten päätin hukata niitä johonkin leivonnaiseen. Sain yhtäkkiä päähäni tehdä niistä jonkin sortin kahvikakun ja inspiraation siihen löysin täältä. Kakku osoittautui erittäin onnistuneeksi jatkoksi kahvikakkuharjoittelulleni :)
Keittiössä leijui heti paistamisen jälkeen ihanat
jouluiset aromit, enkä malttanut olla maistamatta kakku heti lämpimänä. Se oli
aivan mielettömän pehmeä, kostea, mehevä.. :) Tällä kakulla oli ihana aloittaa
Joulun odotus. Eihän vielä ole liian aikaista, eihän ;)
Kakun pieni miinus tuli hieman liian isoista inkiväärin
palasista, jotka jauhotuksesta huolimatta painuivat kakun pohjalle.
Pienemmät palat pysyivät nätisti kakkutaikinan keskellä kypsyessä, joten asia
korjaantuu kun leikkaa inkiväärinpalat pienen pieneksi.
Mehevä inkiväärikakku
n. 1 litran vetoiseen vuokaan
Aineet:
3.5 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
0.5 tl neilikkaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
2.50 dl maitoa
1 muna
100 g voita
1 dl tummaa siirappia
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
2.50 dl maitoa
1 muna
100 g voita
1 dl tummaa siirappia
0.5 dl vaaleeta siirappia
1.25 dl sokeria
n.5-6 kpl
peukalon pään kokoista kuivattua, sokeroitua inkiväärin palasta ohueksi
suikaloituna
1 tl
vehnäjauhoja inkiväärin palojen joukkoon
Päälle siirappi:
2.5 dl tomusokeria
0.25 dl vettä
1 mm jauhettua inkivääriä
Ohje:
Lämmitä uuni 160 asteiseksi. Vuoraa n. 1 litran vetoinen
pitkulainen leipävuoka leivinpaperilla.
Sulata voi mikrossa. Sekoita joukkoon sokeri ja siirapit.
Lisää muna hyvin sekoittaen. Vatkaa joukkoon vielä maito. Sekoita kuivat aineet
keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa turhaan.
Taikina jää löysäksi. Pilko inkiväärin pienemmiksi (n. 1 mm siivuiksi) ja
pyöritä kevyesti vehnäjauhoissa. Kääntele palat taikinan joukkoon. Kaada
taikina vuokaan. Taikina ei nouse kovinkaan paljoa, joten voit täyttää vuoan
melko täyteen. Paista kakkua n. 60-70 minuuttia. Kakku on valmis, kun se tuntuu
keskeltä painettuna suht kiinteältä ja kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei
tartu raakaa taikinaa. Paistoaika riippuu vuoan materiaalista ja uunin tehosta,
joten se voi olla annettua aikaa paljon pidempikin. Varo kuitenkin paistamasta
liikaa, ettei kakku kuivu suotta. Peitä tarvittaessa kakku leivinpaperilla, jos
se alkaa saamaan liikaa väriä pintaansa ennen kypsymistä.
Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 10 minuuttia. Kippaa kakku
se sen jälkeen pois vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan puoliksi leivinpaperiin
käärittynä. Kääri kakku sen jälkeen kokonaan leivinpaperiin ja vuoraa vielä
kunnolla kelmulla. Säilytä kakkua kääreissä pari, kolmea päivää ennen sen
nauttimista, jos vain maltat :) Kakku toki maistuu uunituoreenakin todella
hyvältä.
Vinkit:
* Paista kakkua vain sen verran, että se on juuri ja
juuri kypsää. Työnnä kakun keskelle esim. puutikku ja kun siihen ei tartu enää
raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Tikkuun saattaa tarttua hieman kypsää taikinahöttöä,
sillä kakku on tahmaisen kostea myös kypsänä. Pinnoitetussa vuoassa kakku
kypsyy nopeammin.
* Anna kakun jäähtyä hyvin, kääri kunnolla leivinpaperiin
ja kelmuun. Anna maustua ja mehevöityä muutama päivä ennen nauttimista. Kakku
maistuu toki lämpimänäkin ihanalta.
* Kakun vaalean siirapin voi halutessaan korvata tummalla
siirapilla, niin maku syvenee entisestään.* Inkiväärin palat voi korvata
jauhetulla inkiväärillä (n. 1-1.5 tl) tai halutessaan voi jättää inkiväärin
kokonaan pois.
Slurps! Todella herkullisen näköistä ja lupaavan oloinen ohje. Tätä tekisi kyllä mieli testata :-)
VastaaPoistaKiitos :) Suosittelen koittamaan :) Mein perheessä tästä tykättiin paljon. Kakku oli heti tuoreeltaan nautittuna ihanan pehmoista ja mehevää. Eikä varmaan ole yhtään huonompaa jäähdyttyään ja vetäydyttyään, päinvastoin :)
Poista