sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Mehevä inkiväärikakku



Ostin jokin aika sitten sokeroituja inkiväärin palasia. Ne olivat pelkiltään syötyinä aika voimakkaan makuisia, joten päätin hukata niitä johonkin leivonnaiseen. Sain yhtäkkiä päähäni tehdä niistä jonkin sortin kahvikakun ja inspiraation siihen löysin täältä. Kakku osoittautui erittäin onnistuneeksi jatkoksi kahvikakkuharjoittelulleni :)



Keittiössä leijui heti paistamisen jälkeen ihanat jouluiset aromit, enkä malttanut olla maistamatta kakku heti lämpimänä. Se oli aivan mielettömän pehmeä, kostea, mehevä.. :) Tällä kakulla oli ihana aloittaa Joulun odotus. Eihän vielä ole liian aikaista, eihän ;)

Kakun pieni miinus tuli hieman liian isoista inkiväärin palasista, jotka jauhotuksesta  huolimatta painuivat kakun pohjalle. Pienemmät palat pysyivät nätisti kakkutaikinan keskellä kypsyessä, joten asia korjaantuu kun leikkaa inkiväärinpalat pienen pieneksi.

Mehevä inkiväärikakku

n. 1 litran vetoiseen vuokaan

Aineet:
3.5 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
0.5 tl neilikkaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa
2.50 dl maitoa
1 muna
100 g voita
1 dl tummaa siirappia 
0.5 dl vaaleeta siirappia 
1.25 dl sokeria
n.5-6 kpl peukalon pään kokoista kuivattua, sokeroitua inkiväärin palasta ohueksi suikaloituna
1 tl vehnäjauhoja inkiväärin palojen joukkoon

Päälle siirappi:
2.5 dl tomusokeria
0.25 dl vettä
1 mm jauhettua inkivääriä

Ohje:
Lämmitä uuni 160 asteiseksi. Vuoraa n. 1 litran vetoinen pitkulainen leipävuoka leivinpaperilla.

Sulata voi mikrossa. Sekoita joukkoon sokeri ja siirapit. Lisää muna hyvin sekoittaen. Vatkaa joukkoon vielä maito. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteiden joukkoon. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa turhaan. Taikina jää löysäksi. Pilko inkiväärin pienemmiksi (n. 1 mm siivuiksi) ja pyöritä kevyesti vehnäjauhoissa. Kääntele palat taikinan joukkoon. Kaada taikina vuokaan. Taikina ei nouse kovinkaan paljoa, joten voit täyttää vuoan melko täyteen. Paista kakkua n. 60-70 minuuttia. Kakku on valmis, kun se tuntuu keskeltä painettuna suht kiinteältä ja kakun keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Paistoaika riippuu vuoan materiaalista ja uunin tehosta, joten se voi olla annettua aikaa paljon pidempikin. Varo kuitenkin paistamasta liikaa, ettei kakku kuivu suotta. Peitä tarvittaessa kakku leivinpaperilla, jos se alkaa saamaan liikaa väriä pintaansa ennen kypsymistä.

Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 10 minuuttia. Kippaa kakku se sen jälkeen pois vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan puoliksi leivinpaperiin käärittynä. Kääri kakku sen jälkeen kokonaan leivinpaperiin ja vuoraa vielä kunnolla kelmulla. Säilytä kakkua kääreissä pari, kolmea päivää ennen sen nauttimista, jos vain maltat :) Kakku toki maistuu uunituoreenakin todella hyvältä.

Vinkit:
* Paista kakkua vain sen verran, että se on juuri ja juuri kypsää. Työnnä kakun keskelle esim. puutikku ja kun siihen ei tartu enää raakaa taikinaa, on kakku kypsä. Tikkuun saattaa tarttua hieman kypsää taikinahöttöä, sillä kakku on tahmaisen kostea myös kypsänä. Pinnoitetussa vuoassa kakku kypsyy nopeammin.
* Anna kakun jäähtyä hyvin, kääri kunnolla leivinpaperiin ja kelmuun. Anna maustua ja mehevöityä muutama päivä ennen nauttimista. Kakku maistuu toki lämpimänäkin ihanalta.
* Kakun vaalean siirapin voi halutessaan korvata tummalla siirapilla, niin maku syvenee entisestään.* Inkiväärin palat voi korvata jauhetulla inkiväärillä (n. 1-1.5 tl) tai halutessaan voi jättää inkiväärin kokonaan pois. 



2 kommenttia:

  1. Slurps! Todella herkullisen näköistä ja lupaavan oloinen ohje. Tätä tekisi kyllä mieli testata :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Suosittelen koittamaan :) Mein perheessä tästä tykättiin paljon. Kakku oli heti tuoreeltaan nautittuna ihanan pehmoista ja mehevää. Eikä varmaan ole yhtään huonompaa jäähdyttyään ja vetäydyttyään, päinvastoin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...