maanantai 11. marraskuuta 2013

Yllätyksellinen Isänpäiväkakku

Tänä vuonna suuret suunnitelmani isänpäiväkakuksi saivat väistyä sairasteluiden takia. Kakku kuitenkin joka tapauksessa "piti" tehdä (=hyvä syy leipoa edes jotain ;) ), joten se syntyi pakkasessa olevasta valmiiksi täyttämästäni kakusta. Halusin kakkuun yllätyselementin, joten naamioin kakun suklaakakuksi suklaamoussekuorrutteella ja päällystin suklaaganachella. Sisällä piilossa oleva kakku ei siis ollut suklaakakkua nähnytkään. Suklaisen kuorrutuksen alta paljastui...







..mansikkamoussekakku :) Suklaa- ja mansikkamousse olivat mielettömän hyvä yhdistelmä!!

Suklaamousse oli ihanan pehmeä ja ilmava! Ja suklainen! Mutta myös melko makea. Mansikkatäyte itsessään sen sijaan oli hieman ehkä jopa hieman hapan, joten tuo makeahko suklaamousse sopi sen kanssa yhteen todella hyvin! Suklaamousse oli siis melko ytyä (nam!) ja sitä oli sen verran paljon, että kakkua ei pystynyt kovin montaa palaa syömään kerrallaan. Kakku oli joka tapauksessa erittäin hyvää ja yhdistän taatusti jatkossa tämän mansikkatäytteen ja suklaamoussen muissakin kakuissa!

Pakkasen kätköistä kaivamani mansikkamoussetäytteisen kakun halkaisija oli alunperin 20 cm. Pienensin kakkua reilu 16 cm vuoan reunoja apuna käyttäen pienemmäksi, laitoin kakun 20cm kokoisen vuoan reunojen keskelle ja kaadoin suklaamoussen ympärille. Kakun päälle tuli moussea vain ohuelti, joten kakun reunoille tulevaa määrää säätämällä voi säätää myös päälle tulevaa kerrosta.

Suklaamoussekakku mansikkamousseyllätyksellä

20 cm vuokaan

Pohjana:
4 munan sokerikakkupohja 20 cm vuokaan, josta leikattu täyttämisen ja täytteen hyytymisen jälkeen halkaisijaltaan reilu 16 cm kakku

Täyte: Mansikkamousse (20 cm kakkuun):
200 g mansikoita
1.25 dl vispikermaa
100 g ranskankermaa (30%)
50 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 0.5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1.25 tl liivatejauhetta
1.25 rkl sitruunanmehua
n. 0.3 dl Milletin vaniljakreemijauhetta

Kostutus:
n.1.75 dl mansikkasurvosta

Suklaamousse:
200 g taloussuklaata
2 munaa
2.5 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa

Suklaapäällinen:
125 g tummaa (n. 50%) suklaata
1.25 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl glukoosisiirappia

Ohje:
Tee sokerikakkupohja, kostuta mansikkasurvoksella ja täytä mansikkamoussella. Mansikkamoussen teko-ohje löytyy esim. täältä.

Laita reilu 16 cm kokoiseksi leikattu kakku tarjoilulautaselle. Säädä irtoreunavuoka n. 20 cm kokoiseksi tai käytä vastaavankokoisen irtopohjavuoan reunoja. Laita reunavuoka kakun ympärille niin, että kakku on täysin keskellä. Laita leivinpaperisuikaleet tai reunakalvo vuoan reunoille.

Tee suklaamousse. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää notkistettu tuorejuusto. Sulata suklaa ja vatkaa munat yksitellen sulan suklaan joukkoon voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten. Vatkaa kermaseos suklaaseokseen voimakkaasti vatkaten. Seos jämähtää melko nopsaan, joten kaada se nopsaan kakun ja kakkuvuoan reunojen väliin. Painele tarvittaessa täytettä reunoille lusikan avulla. Laita kakku jääkaappiin jähmettymään.

Tee sillä aikaa suklaapäällinen. Laita kerma ja pilkottu suklaa kippoon. Lämmitä mikrossa varovasti, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita joukkoon vaniljasokeri ja glukoosisiirappi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Ota kakku pois vuoasta ja poista reunakalvi/leivinpaperi. Kakun reunat saattavat tässä vaiheessa olla röpelöiset, mutta voit tasoitella niitä esim. palettiveitsen avulla sileämmiksi.

Kun kuorrute on hieman jähmettynyt, mutta edelleen juoksevaa, kaada se kakun päälle. Jos seos kovettuu liikaa, lämmitä sitä muutama sekunti mikrossa. Levitä lusikalla tai palettiveitsellä kokonaan kakun päälle ja anna valua hieman reunoja pitkin alas.

Vinkki:
* Glukoosisiirappi tekee päällisestä hieman venyvämpää, mutta päällisen voi toki hyvin tehdä myös ilman glukoosisiirappia.
* Ole nopea suklaamoussen kaatamisessa kakun päälle/reunoille, sillä se jämähtää nopeasti.
* Jos haluat suklaamoussea enemmän kakun päälle ja vähemmän reunoille, kokoa kakku pienempään vuokaan.
* Jos teet kakun pienempään vuokaan, jää kakun ja vuoan reunojen väliin pienempi rako. Tällöin voi suklaamousse olla hankala saada lusikoimalla kapeaan väliin. Voit koittaa saada suklaamoussen tuohon rakoon pursottamalla. 




14 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos :) Itsekin tykkäsin kovin. Sekä ulkonäöstä että mausta :D

      Poista
  2. Mmm näyttää herkulliselta! :)

    VastaaPoista
  3. Oi miten kaunis kakku! Varmasti hyvänmakuinen!
    Tätä ideaahan voisi kokeilla, niin hyvät ohjeetkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kissanminttu! :) Hyvältä maistui! Mieskin vuolsi maistellessaan ylistyssanoja täydellisestä, pehmeän ilmavasta suklaamoussesta sekä sitä raikastavasta mansikasta :)

      Kokeile ihmeessä. Tämä oli mustakin aika kiva, hieman erilainen kakku :)

      Laitoin mitat sellaisina kuin niitä käytin, mutta tuon sisällä olevan pikkukakun voi toki tehdä suoraan sopivan kokoiseksi (reilu 16 cm), niin ei tarvitse jälkeenpäin leikellä sitä erikseen. Jos siis omistaa sopivan kokoisen vuoan.. Mutta jos kaipaa hyvää (teko)syytä maistella mansikkakakkua erikseen, voi sen toki tehdä tuon kokoisena kuin ohjeessa ja napsia reunoja suuhunsa sitä mukaa kun kakkua pienentää :)

      Poista
  4. Ihan mahtava kakku! Tosi kaunis! Tykkään kovasti tuosta valuvasta suklaasta, se tekee kakusta niin herkullisen näköistä! :D Ihana tuo mansikka-yllätys ja varmasti sopii hyvin tuohon suklaaseen. Varmasti ihanaa tuo suklaamousse ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Olen itsekin kuolannut muiden blogeissa tuollaisia valuvia suklaakuorrutteita, niin oli pakko päästä itsekin tekemään sellainen. Ulkonäkö ei pettänyt, vaan makukin oli niiiin herkullinen :) Mansikka ja suklaa sopivat kyllä aivan täydellisesti yhteen! Itse pidin jopa enemmän kuin vadelma-suklaa-yhdistelmästä. Raikasta ja makeaa, pehmeää ja rapeaa.. ;D

      Tuli tässä mieleen, että tuosta suklaamoussesta saisi todella helposti vaikka ihanaa jälkiruokaa. Annostelee sen valmiiksi pieniin kippoihin, päälle nokare kermavaahtoa ja muutama marja tai suklaalastuja. Mmm! ;)

      Poista
    2. Niin ja onni onnettomuudessa, että sun tuli tehtyä tämä kakku! Jos teillä ei olisi sairasteltu, emme olisi nähneet tätä ihanuutta! :)
      Miten sulla onkin noin hyvä valo näissä kuvissa? Käytitkö ihan luonnonvaloa vai onko sulla jo apuvaloja, jos on niin millaisia? Itsellä kaikki kuvat on ihan kamalia.... apua tarvitaan :)

      Poista
    3. Näin on! Oli sentään jotain hyötyä sairastelusta ;) Mä testailen jossain vaiheessa alkuperäisajatusta, saatte sitten nähdä mitä siitä syntyy :)

      Käytän kuvauksissa useimmiten pelkkää luonnonvaloa. Se on tosi hankalaa tähän aikaa vuodesta, kun valoisaa aikaa on päivässä niin vähän. Koitan kuvata mahdollisimman lähellä ikkunaa, että saan kaiken mahdollisen valon käytettyä. Tosin liian lähellä ikkunaa tuppaa helposti syntymään vahvoja varjoja. Suklaapandalta sain vinkin käyttää ohutta kangasta tms. ikkunan edessä, jotta vältytään suurimmilta varjoilta. Itse olen laittanut kaihtimia hieman kiinni, niin se on selkeesti pehmentänyt valoa, mutta silti valoa on ollut tarpeeksi. Myöhemmin talvella pitää varmaan kaivaa salama esille ja yrittää saada siitä mahdollisimman luonnollisen näköinen. Sais tulla kesä, niin valoa olisi joka puolella ja kuvauskin hieman helpompaa :)

      Poista
  5. Todella kaunis kakku ja taatusti hyvänmakuinen! Onnistuneita kuvia myös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Suklaapanda! Pidin kakusta kovin :) Ja kyllä nuo kuvat tästä pikku hiljaa harjoittelemalla petraantuvat :)

      Poista
  6. Onpas tosiaan tässäkin kaunis kiiltävä pinta! Ja nam minkä yhdistelmä suklaakakku, jossa mehevä mansikkakakku sisus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiilto tässäkin, vaikka pinta ei aivan niin sileä ole kuin sinun kakussasi :) Tykättiin hurjasti tuosta mansikka- ja suklaakakun yhdistelmästä. Sitä pitäisi ehdottomasti tehdä useamminkin.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...