perjantai 22. marraskuuta 2013

Muhkea porkkanafocaccia


Tein muutama päivä sitten tomaatti-paprika-keittoa ja halusin tehdä myös leivän itse. Muistin focaccia-ohjeen, joka on ihan paras leipä, jonka olen koskaan tehnyt. Nyt focaccia sai sisuksiinsa myös porkkanaa. Lopputuloksena ihanan pehmeä ja maukas leipä. Ohje on myös todella helppo! Aineet vaivataan keskenään, painellaan heti suoraan pellille, annetaan nousta siinä rauhassa, uuniin ja pois. Aikaa ei siis hukkaannu kahteen erilliseen taikinan nostoon tai leivän muotoiluun. Helppoa ja hyvää, sellaista mistä pidän :)

 


Focaccian seuraksi sopii mainiosti keitto, mutta se maistuu myös pelkiltään vaikka pienen rasvasipaisun kanssa. Meillä leipä oli hävinnyt parempiin suihin miltei kokonaan siinä vaiheessa kun ehdin kameran kanssa paikalle. Vain tuo pieni pala oli jäljellä edellispäivänä tehdystä focacciasta.

Porkkanafocaccia

n. 20 x 30 cm uunipellille

Aineet:
3.5 dl vettä
250 g (= n. 2 isoa) porkkanaa raastettuna
1 pss kuivahiivaa
1 tl merisuolaa
1 rkl sokeria
noin 8.5-9.5 dl vehnäjauhoja (3 dl graham-/täysjyvävehnäjauhoja, loput tavallisia)
0.25 dl oliiviöljyä taikinaan 

Pinnalle:
vajaa 0.25 dl oliiviöljyä leivinpaperille ja focaccian päälle
1 tl kuivattua timjamia tai 1 rkl tuoretta
1 tl sormisuolaa 

Päälle paistamisen jälkeen:
n. 1-2 rkl oliiviöljyä

Ohje:
Mittaa kulhoon vesi ja porkkanaraaste. Kuumenna se n. 42 asteiseksi (kättä lämpimämmäksi). Sekoita keskenään sokeri, hiiva sekä n. 3 dl jauhoja. Lisää jauhot nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten jauhoja vähitellen hyvin vaivaten kunnes taikina on kimmoisaa. Lisää vaivaamisen loppupuolella suola sekä 0,25 dl oliiviöljyä. Vaivaa taikina tasaiseksi. Voitele leivinpaperi uunipannun päälle ja painele taikina siihen. Ripottele pinnalle oliiviöljyä, sormisuolaa ja timjamia. Kohota vielä kaksinkertaiseksi (n. 1 tunti).

Paista 225 asteessa noin 15-20 min. Valuta/sudi pullasudilla vielä kypsän focaccian päälle oliiviöljyä n. 1-2 rkl. Anna focaccian jäähtyä hieman ennen sen nauttimista.



8 kommenttia:

  1. Voi hitsi kun mulla ei ole hiivaa kotona yhtään. Tekisin samantien tätä kun uuni on päällä muutenkin :) Näyttää aikas herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susu Maaret :) Itse tykkäsin tästä leivästä kovin, sekä sen tekemisestä että syömisestä :) Ja katoamisvauhdista päätellen tämä maistui hyvin myös muille ;) Koitappas ihmeessä sitten kun hiivaa taas löytyy kaapista :)

      Poista
  2. Voiko kuivahiivaa korvata tavallisella hiivalla? Jos voi, niin paljoko hiivaa pitää olla?:) Ihanan näköistä muuten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivahiivan voi korvata tavallisella. Muistaakseni 1 pss kuivahiivaa vastaa 25 g (=1/2 pakettia) tuoretta hiivaa. Jos käytät tuoretta hiivaa, lämmitä neste ensin kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen ennen jauhojen lisäämistä. Jatka sitten ohjeen mukaan jauhoja lisäten ja samalla taikinaa vaivaten :)

      Poista
  3. Näyttää tosi houkuttelevalta !
    Vaikka olen juuri syönyt, niin nälkä yllätti kauniita kuvia katsellessani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on mukava kuulla nami-hiiri :) Tiedän onnistuneeni, jos saan aikaiseksi tuollaisen reaktion :)

      Poista
  4. Ihanan näköistä leipää, niin muhkean näköinen pala :) Porkkana sopii todella hyvin sämpylöihin ja leipiin, siksi en enää tee edes sämpylöitä ilman porkkanaa. Aina sitä on oltava ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mä tykkään tehdä leivän pellille, niin siitä tulee tuollainen ihanan muhkea. Niin ja samalla välttää ylimääräiset taikinan pyörittelyt. Mä tykkään myös tosi paljon käyttää porkkanaa leivissä. Se mehevöittää mukavasti :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...