maanantai 4. marraskuuta 2013

Tiramisu a´la Leila Lindholm

Muutama viikko sitten Leila Leipoo-ohjelmassa Leila teki omien sanojensa mukaan maailman parasta tiramisua. Kyseinen tiramisu poikkesi aiemmin tekemästäni (ja parhaaksi toteamastani) niin paljon, että sitä piti heti päästä kokeilemaan. Mm. Amaretto vaihtui Marsalaan ja se lisättiin suoraan mascarponevaahtoon..


Marsalaviini on eräänlainen jälkiruokaviini, joka joidenkin koulukuntien mukaan on ainoa oikea tiramisussa käytettävä alkoholi. Marsalaviini maistui vaahdossa miedosti. Nämä ovat toki makuasioita, mutta itse mieluummin juon Marsalan suoraan pullosta ja säästän Amaretton Tiramisuun, niin molempien parhaat puolet tulee hyödynnettyä :) Tässä tiramisussa Marsalan (= viinan) maku tuli liian selvästi esille. Lisäsokeri olisi saattanut hieman tasoittaa makua. Täältä löytyvä ohje siis säilytti selkeän ykkösasemansa tiramisukokkailuissani. Toisaalta tästä marsala-versiosta voisi lainata idean laittaa amarettoa suoraan mascarponevaahtoon...

Tämä tiramisu oli ehdottomasti parhaimmillaan n. 2-4 tunnin kuluttua valmistamisesta. Pidemmän säilytyksen jälkeen viini(?) alkoi erottua vaahdosta. Kulhon pohjalle siis kertyi lientä ja päällimmäisenä oli hieman kokkareisen oloista mascarponevaahtoa.

Käytin kekseinä itsetehtyjä tiramisukeksejä Ne toimivat tiramisussa mielestäni liki yhtä hyvin kuin kaupan valmiit keksit. Keksien koostumus oli ehkä hieman rouheisempi, mutta johtunee siitä, etten siivilöinyt taikinaan tulevia mantelijauhoja.. Tässä tulee ohje:

Tiramisu a´la Leila Lindholm

3-4 annosta

Aineet:
2 keltuaista
2 rkl sokeria
0.5 dl marsala-viiniä
250 g mascarponea
2 valkuaista
1 mm suolaa

Lisäksi:
n. 6-8 (omatekoista) savoiardikeksiä
1 dl espressoa (1 dl vettä, reilu 1 tl espresso-pikakahvijauhetta purkista)

Pinnalle:
tummaa kaakaojauhetta

Ohje:
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää marsala-viini ja mascarpone. Vatkaa valkuaiset suolan kanssa vaahdoksi. Lisää keltuais-mascarpone-seos joukkoon. Laita vaahtoa neljän jälkiruokakipon pohjalle. Kasta keksejä n. sekunti kahvissa ja laita vaahdon päälle. Lisää loppu vaahto keksien päälle. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Sihtaa päälle vielä kaakaojauhetta ennen tarjoilua. Tämä tiramisu kannattaa tarjota 2-4 tunnin kuluessa sen teosta. Omani ainakin oli tuolloin parhaimmillaan. Seuraavana päivänä tiramisun vaahto oli muuttunut "kokkareiseksi".


2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä, itse teen aina tiramisun ilman alkoholia ja laitan paljon kahvia. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja kiitos vinkistä, että tiramisun voi tehdä ilman alkoholiakin :) Tämä oli mulle vasta toinen "aito" tiramisukokeiluni, mutta varmasti tulee joskus koitettua vielä alkoholitontakin versiota lisäkahvilla :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...