Leivosten pohja on itsessään todella makea, joten sitruunakuorrute tuo brownies-paloihin ihanaa raikkautta. Laitan ohjeeseen kuorrutteen määrät sellaisina, kuin olisin sen tehnyt, jos sitruunaa olisi löytynyt enemmän. Mutta siis nämä olivat kaikesta huolimatta erittäin hyviä! Jos vain pitää brownies-tyyppisistä kirpeänmakeista tahmaisista leivonnaisesta sekä sitruunasta, nämä hyvin todennäköisesti vievät kielen :)
Alkuperäisohje täältä. Laitoin hieman vähemmän sokeria alkuperäisohjeeseen verrattuna, ja vieläkin olisi voinut laittaa hieman vähemmän. Tai sitten tosiaan sitä sitruuna-kuorrutetta enemmän.. Hmm. Tuli tässä mieleeni, että olen nähnyt näitä brownies-leivonnaisia myös muualla eli Suklaapandan blogissa. Siellä on ihan mielettömästi muitakin herkullisia ohjeita, joita erityisesti suklaata ja sitruunaa rakastavat kuolaavat.. Kannattaa käydä katsomassa :) Mutta tässä siis näiden ihanien sitruunabrownies-leivosten ohje.
Tahmeat sitruunabrowniet makeankirpeällä kuorrutuksella
N. 20 x 30 cm uunipannulle. Yhteensä n.15-24 kpl pientä brownies-palaa koosta riippuen.
Aineet:
3½ dl vehnäjauhoja
3½ dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
150g voita
3 kananmunaa
1 prk (396g) makeutettua kondensoitua maitoa (ei keitettyä)
4 rkl sitruunamehua
(1 tl sitruunan kuorta)
(1 tl sitruunan kuorta)
Kuorrute:
3 rkl sitruunanmehua
3 rkl sitruunanmehua
4.5 dl tomusokeria
Koristeluun:
valkosuklaata, sitruunankuorta tai strösseliä
valkosuklaata, sitruunankuorta tai strösseliä
Ohje:
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Sulata voi. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Sekoita toisessa kulhossa sulatettu voi, kananmunat, kondensoitu maito ja sitruunan mehu (sekä kuori). Kääntele kuivat aineet joukkoon esim. puuhaarukalla.
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Sulata voi. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Sekoita toisessa kulhossa sulatettu voi, kananmunat, kondensoitu maito ja sitruunan mehu (sekä kuori). Kääntele kuivat aineet joukkoon esim. puuhaarukalla.
Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 25-30
minuuttia. Brownien kuuluu olla vielä vähän tahmea kun otat sen pois uunista.
Anna jäähtyä ja valmista sillä aikaa kuorrute. Siivilöi tomusokeri
sitruunamehuun ja sekoita. Jos seos on liian löysää, lisää tomusokeria. Levitä
kuorrute hetken aikaa jäähtyneen brownien päälle. Jos halua, koristele tässä
vaiheessa, sillä kuorrute jähmettyy melko pian. Laita jääkaappiin jäähtymään. Leikkaa
paloiksi ennen tarjoilua.
Vinkit:
* Pinnan ei kuulu saada väriä uunissa. Ota piirakka pois uunista ajoissa, jotta se jää sisältä ihanan tahmeaksi.
* Kuorrutteen määrällä pystyy säätämään leivosten sitruunaisuutta ja kirpeyttä. Voit kaksinkertaistaa kuorrutteen, mikäli pidät paljon sitruunasta.
* Säilytä valmiit leivokset jääkaapissa, mutta ota ne huoneenlämpöön n. puolisen tuntia tai tunti ennen syömistä. Näin ne pehmenevät ja tahmaantuvat sopivaksi.
* Säilytä valmiit leivokset jääkaapissa, mutta ota ne huoneenlämpöön n. puolisen tuntia tai tunti ennen syömistä. Näin ne pehmenevät ja tahmaantuvat sopivaksi.
Voi että miten ihania. Sitruunalaivokset ovat tosi hyviä!
VastaaPoistaKiitos Piparipulla :) Niin ovatkin, nams!
PoistaNam! Sitruunaiset leivonnaiset on ihania.
VastaaPoistaNiin ovat. Mulla onkin kulhossa aina muutama sitruuna, niin saa tarpeen tullen tehtyä äkkiä jotain sitruunaherkkua. Nämä olivat kyllä ehdottomasti parhaita tekemiäni sitruunaleivonnaisia ikinä! :)
PoistaAivan ihanan näköisiä. Ei ole koskaan tullutkaan mieleen tehdä brownisejä muusta kun suklaasta, mutta hyvin se näyttää toimivan!
VastaaPoistaKiitos :) Eipä ole itsellekään tullut mieleen tehdä suklaattomia versioita. Mutta hienosti onnistui näinkin :) Tuo kondensoitu maito varmaan oli se, joka teki näistä niin ihanan tahmeita, mmmm :P
PoistaNäyttää kyllä hirmu ihanilta! Näitä tekis mieli kyllä kokeilla! Niin ihanan pehmeän ja tahmean näköisiä ;D
VastaaPoistaKiitos :) Hirmu ihania olivatkin! ;) Kokeile ihmeessä! Ovat juuri sellaisia, siis pehmeitä ja tahmeita. Ihanan kirpeänmakeita ja mukavasti sitruunaisia, eli mitäpäs muuta kuin mielettömän hyviä! :)
PoistaAaah kun taas leipomisinto alkaa ottaa vallan! :D Itsekin olen tehnyt vaaleita brownieseja useasti ja ne kyllä mielestäni hakkaavat jopa ne suklaiset versiotkin. Ihme kyllä, tälläinen suklaasyöppö kun on kyseessä! :D Mun käsityksen mukaan vaaleat brownies ovat nimeltään blondies :) Aivan ihanan näköisiä tekeleitä sulla, tosi pehmeän ja noh, gooeyn näköisiä. Just sellasia tahmeita ja raakoja tahmapalojahan näiden kuuluukin olla :)) Ah kun vesi herahtaakin kielelle!
VastaaPoistaItse tosin tehdessäni tämäntyylisiä käytin fariinisokeria mausteisemman maun perässä, lisäsin isohkoja valkosuklaapaloja yllätyssattumiksi ja tein kahvitomusokerikuorruutteen. Kahvikuorrute ja tahmeat sitruunaiset leivokset yhdistettynä on ehkä täydellisin combo ikinä! Kannattaa ehdottomasti kokeilla joskus jos kahvinmausta pitää leivonnassa :) Tykkään sun blogista muuten ihan hurjana, loputon inspiraation lähde!
www.ontheedgeofforever-siru.blogspot.fi
Heh. Tiedän tuon tunteen kun leivontasormet alkavat syyhyä. Usein siihen ei auta muu kuin leivontakulhoon tarttuminen ;)
PoistaOlet aivan oikeassa, blondiesejahan nämä oikeasti ovat minunkin ymmärrykseni mukaan. Näiden koostumuksesta tuli niin vahvasti mieleen tummaa suklaata sisältävät kostean tahmeat browniespalat, niin aloin näimmä kutsumaan näitä sellaisiksi. Mutta pääasia että tuosta virheestä huolimatta ymmärstää mistä puhutaan, viimeistään kuvia katsomalla ;)
Nam, tuo sinun versio kuullostaa mielettömän hyvältä! :) Yhdistin varmaan ensimmäistä kertaa elämässäni sitruunan ja kahvin tiikerikakussa vähän aikaa sitten, ja kyllä toimi! Muuten en kahvista välitäkään, mutta leivontaan se sopii ihan täydellisesti :) Tuota sinun versiota pitää ehdottomasti koittaa jossain vaiheessa :P
Kiitos paljon Siru kehuista :) Tein tämän blogin alunperin vain itselleni reseptipankiksi, mutta on muuten todella ihanaa kuulla, että tästä on iloa myös muille :)
Nams, onnistuipas hyvin (paljon paremmin kuin minulla, paistoin omiani liian vähän). ;)
VastaaPoistaItse just mietein paistoinko itse hieman liikaakin, kun sulla oli niin paljon pehmoisemman näköiset. Mutta nämä olivat kyllä sellaista herkkua, että maistuvat hyviltä myös hieman vähemmällä paistoajalla :)
PoistaTehty, niin hyvää! Sitruuna tuo kivasti raikkautta muuten niin supermakeaan pohjaan! Aivan loistavaa, nam!!
VastaaPoistaMmm.. Eikös ollutkin hyviä! :) Aijjai, nyt alkoi itsekin mieli tehdä näitä taas ;D Tuo kuorrute oli näissä kyllä piste i:n päällä!
PoistaHei!
VastaaPoistaVoikohan tuota kondensoitua maitoa korvata ohjeessa millään?
Meillä perheessä laktoosivaivaa ja kaikki ohjeet täytyy korvata laktoosittomilla tuotteilla.. Kondensoitua maitoa ei taida saadakaan laktoosittomana.
Kiitos vastauksestasi ja ihanasta blogista :)
t. Sini
Hei Sini! :) Korvaamista voisi kokeilla vaikka itsetehdyllä kondensoidulla maidolla (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/02/itsetehty-kondensoitu-maito-homemade.html ja versio III). Juuri tässä leivonnaisessa en ole kokeillut tuota itse tehtyä versiota, mutta ainakin jäätelöiden kanssa se on toiminut hienosti :) Jos uskaltaudut testailemaan, kuulisin mielelläni miten se toimi :)
PoistaNo nyt on nämä testattu! Ihanan helppo tuo kondensoitu maito ja toimi loistavasti tässä ohjeessa! Namnam :) t. Sini
VastaaPoistaKiva kuulla Sini :) Kondensoitua maito on kyllä tosi herkullista monissa paikoissa :P
Poista