keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Mojitotäytteinen kakku

Testailin tulevaa kakkutilausta varten mojitotyyppisiä täytteitä. Mojito on drinkki, joka sisältää limeä, minttua ja rommia. Laitoin limen ja mintun täytteeseen ja rommin makua löytyi kostutusliemestä. Vaikken ole koskaan juonut Mojitoa, voin sanoa, että on aikas toimiva makuyhdistelmä :)


Koristelin kakun pika-pikaa niillä koristeilla joita kaapista löytyi.



Mintun maun saa lehdistä parhaiten irti joko lehtiä hienontamalla tai sokerin avulla. Itse liuotin maun siirappiin. Tein täytteen sekä mintun että piparmintun lehdistä ja hieman toisistaan poiketen. Lisäsin vihreän mintun lehdet joukkoon pienemmäksi revittyinä ja jätin ne siirappiin. Mintun maku tuli näin melko voimakkaaksi ja valmis täytekin oli aika vahvan minttuinen (vihreäksi värjätty täyte). Sen sijaan piparmintun lehdet laitoin siirappiin oksineen päivineen kokonaisina ja poistin oksat siirapin jäähtymisen jälkeen. Piparmintun maku oli vaisu, eikä se erottunut valmiista täytteestä (vaaleampi täyte) erillisenä makuna, vaan enemmänkin raikkautena, joka korosti limen makua vielä entisestään. Lisäksi laitoin toiseen täytteeseen tuorejuustoa ja toiseen maitorahkaa. Molemmat toimivat erittäin hyvin.

Kakku oli siis ihanan raikas ja valkosuklainen päällinen sopi siihen aivan mahtavasti. Vihreän mintun maku täytteessä oli sen verran voimakas ja vähensin määrää suoraan tähän ohjeeseen paremmaksi.

Mojitotäytteinen kakku

n. 16 cm vuokaan

Minttuinen limetäyte:
0.75 dl tummaa ruokosokeria
0.5 dl vettä
1 mm vaniljajauhetta
n. 5 isoa, tuoretta, pienemmäksi revittyä mintun lehteä  
50 g maustamatonta tuorejuustoa 
1.25 dl Floran vispikermaa
 1 limen raastettu kuori ja mehu (yht. n. 2.5 rkl mehua)  
1 tl liivatejauhetta
halutessa vihreää pastaväriä

Piparminttuinen limetäyte:
 0.75 dl tummaa ruokosokeria
0.5 dl vettä
1 mm vaniljajauhetta
3 lyhyttä kokonaista oksaa (n. 25 lehteä) piparminttua
25 g tuorejuustoa ja 100g maitorahkaa
1.25 dl Floran vispikermaa
 1 limen raastettu kuori ja mehu (yht. n. 2.5 rkl mehua)  
1 tl liivatejauhetta

Kostutus:
0.75 dl vettä
1.5 tl vaniljasokeria
n. 1 mm (Spicearom-merkkistä) rommiaromia (maistele välillä)

Päällinen:

Reunapursotukset:
2 dl vispikermaa
100 g tuorejuustoa
n. 0.5 dl tomusokeria
n. 1 mm vaniljajauhetta

Ohje:
Aloita minttusiirapin teolla. Jos haluat korostaa mintun makua, laitan lehdet kattilaan revittyinä ja jätä ne siirappiin. Jos haluat miedomman maun, laita minttu kattilaan oksineen päivineen ja poista oksat siirapin jäähdyttyä. Mittaa siis kaikki minttusiirapin ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä hiljalleen noin 5-10 minuutin ajan. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä.

Kun siirappi on jäähtynyt, tee lopputäyte. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto tai maitorahka ja vatkaa sekaisin. Pese limet hyvin ja raasta limen kuori täytteen joukkoon. Purista limeteistä mehut. Sekoita liivatejauhe sekä 2.5 rkl limen mehua keskenään. Anna turvota. Kun liivate on turvonnut, lämmitä sitä mikrossa n. 15 sekuntia, kunnes se sulaa. Lisää liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Tarkista maku ja lisää limen mehua vielä tuomaan lisää kirpsakkuutta. Itse lisäsin vielä 2.5 rkl. Huomaa, että jos lisäät mehua huomattavasti enemmän kuin 2.5 rkl, tarvitaan liivatettakin enemmän!
Kaada täyte kakun väliin. Anna hyytyä jääkaapissa noin 4 tuntia tai yön yli.

Kuorruta valkosuklaamassalla. Pursottele reunoille kermavaahtoa, johon olet sekoittanut tuorejuustoa, tomusokeria sekä vaniljaa.

Vinkki:
* Tuorejuustoa sisältävästä kermavaahdosta tulee hieman pehmeämpi ja löysempi kuin ilman sitä olevasta, joten pursotukset eivät välttämättä pysy reunoilla kovin pitkään. Pursottaminen kannattaakin tehdä joko pelkällä kermavaahdolla tai sitten viime hetkillä ennen tarjoilua, mikäli käyttää tuorejuustoversiota.

5 kommenttia:

  1. OIJOI kun näyttää hyvältä. Ihastuin siihen mojitojuustokakkuun, joten tätä mojito-täytekakkuakin aion kyllä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla tuli tämä täyteajatus juuri siitä sun tekemästä mojitokakusta :) En huomannutkaan katsoa tarkemmin miten sen teit, mahtaakohan olla lähellä tätä..? Väsäsin tämä testikakun perusteella yhden täytteen siihen tilauskakkuun. Se täyte sai paljon kehuja ja joku jopa tunnisti sen mojitoksi :) On mukavasti hieman erilainen ja ihanan raikas kakuntäyte :)

      Poista
  2. Voiko valkosuklaamassan värjätä kaupan elintarvikeväreillä? -Lottis-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole koskaan käyttänyt elintarvikevärejä valkosuklaamassaan, joten en osaa sanoa täysin varmaksi. Kaupan elintarvikevärit ovat aika liemimäisiä verrattuna pastaväreihin ja niitä yleensä tarvitaan määrällisesti pastavärejä enemmän, joten ne saattavat vaikuttaa massan rakenteeseen löystyttäen sitä liikaa. Tällöin tomusokerin lisääminen saattaisi auttaa. Mutta en siis ole kuitenkaan varma asiasta. Suosittelisin käyttämään pastavärejä. Mutta jos haluat, niin voit tehdä pienen testimassan (esim. 100 g valkosuklaasta) ja katsoa miten massa käyttäytyy, meneekö rakeiseksi, onko hyvin kaulittavissa... Laitan tämän itselleni testauslistalle, sillä alkoi kiinnostaa itseänikin. :)

      Poista
    2. No niin. En malttanut odottaa kovin pitkään, vaan laitoin heti aamusta testin käyntiin :) Tein valkosuklaamassan 100g:sta valkosuklaata (+0.5 dl vaaleaa siirappia + 1 dl tomusokeria) ja lisäsin aluksi 0.5 tl punaista elintarvikeväriä. Massa värjäytyi tuosta määrästä haaleaksi vaaleanpunaiseksi. Massa jäi sen verran tahmeaksi, että jouduin lisäämään valmiiseen massaan hieman lisää tomusokeria. Testasin myös laittamalla väriä yhteensä 1 tl. Punaisuus hieman voimistui, mutta väri oli edelleen vaaleanpunainen, itse asiassa aika nätin roosan värinen. Tosin pastaväreilläkään en ole saanut aikaiseksi täysin tumman punaista, vaan väri jää aina hieman haaleaksi. No mutta värin lisäyksen jälkeen siis massa oli jälleen liian löysää ja tahmaista. Tomusokerilla kuitenkin pystyi jälleen säätämään koostumusta. Laitoin tomusokeria yhteensä 2 dl eli kaksinkertaisen määrän, jotta koostumuksesta tuli tarpeeksi jämäkkä. Annoin massan tekeytyä 10 tuntia. Massaa pystyi sen jälkeen kaulitsemaan tomusokeri avuksi käyttäen suht helposti, vaikka se oli edelleen pehmeämpää kuin pastavärejä käytettäessä. Johtopäätös on siis, että valkosuklaamassaa pystyy kyllä värjäämään elintarvikeväreillä, mutta tällöin tomusokerin määrää pitää lisätä. Noin 1 tl värin lisäys vaati ainakin tällä testikerralla 1 dl enemmän tomusokeria.

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...