torstai 7. marraskuuta 2013

Mausteinen piimäkakku


Tällä kertaa piimä oli menossa uhkaavasti vanhaksi ja päätin leipoa siitä jotain nopeaa. Osan hukkasin nopeisiin sämpylöihin, joihin laitoin päälle myös juustokuorrutteen. Nykyisen kahvikakkuohjeiden testaamisen kunniaksi päätin laittaa osan piimäkakkuun. Mausteet ovat jälleen ihanan Jouluiset :) Mulla muka Joulu jo mielessä ;)




Kahvikakut ovat olleet aina minulle hankalin leivonnainen, enkä ole niitä siksi juurikaan tehnyt. Sokerikakkupohjatkin ovat onnistuneet miltei aina, paria kertaa lukuunottamassa (jolloin syykin löytyi vuoasta). Nyt olen ottanut härkää sarvista ja testannut jo useampiakin kahvikakkuohjeita, hyvällä menestyksellä. En tiedä onko iän tuoma viisaus(?) vai leivonnasta syntynyt kokemus syypäinä nykyisiin onnistumisiin. Saattaa myös olla, että valitsemani reseptit ovat olleet parempia kuin aiemmin koittamani. Pääsyy taitaa pitkälti olla kuitenkin käyttämässäni pinnoitetussa vuoassa, jossa kakut ovat päässeet kypsymään ohjeessa annettuun aikaan verrattuna huomattavasti nopeammin. Enää en ole jääräpäisesti katsonut kellosta oikeaa aikaa, vaan olen testannut kakun kypsyyden hyvissä ajoin kakun näyttäessä sopivalta. Yllätyksekseni kakku on aina ollut todella paljon aikaisemmin kypsä. Kannattaa siis ehdottomasti tarkistaa kakun kypsyys (=tökätä esim. pitkä puutikku keskelle kakkua) kun kakku alkaa näyttää kypsältä, sillä uuneissa ja vuoissa on hirmuisesti eroja.

Yksi juttu minkä olen oppinut näitä kakkuja vääntäessä on paistolämpötilan tärkeys! Kävin Mustikkasuun opastamana lukemassa Mimmin Keittiön kahvikakkuohjeita etsiessäni vinkkejä onnistumiseen. Eräs hyvä vinkki oli kakun paistaminen 150 asteessa, jolloin leivinjauhekin ehtii toimia ja kakku kohoaa paremmin ja ilmavammaksi. Totesin jo eräässä aiemmassa kahvikakussa tuon neuvon hyväksi ja käytin sitä taas. Ja kyllähän se toimi. Tosin tämä piimäkakku nousi alussa vähän turhankin hyvin ja valui hieman liian pienestä vuoastani vähän ulos.. Käyttämäni vuoka oli vain 1.8 litrainen. Kakkuvuoaksi kannattaakin valita mahdollisuuksien mukaan yli 2 litrainen vuoka, tai jättää osa herkullisesta taikinasta sellaisenaan syötäväksi :)

Käytän leivonnassa usein piimää, varsinkin piirakkapohjissa. Se mehevöittää ja kosteuttaa ja lopputulos on ihanan pehmeä. Tämä maustekakun ohje on helppo ja ainekset vain sekoitetaan keskenään. Nyt kun olen vihdoin saanut kahvikakkuja onnistumaan, uskalsin alkaa soveltaa enemmän. Tämä ohje on siis koottu useammasta erillisestä ohjeesta. Lopputuloksesta halusin mausteisen, pehmeän, mehevän, kostean ja ilmavan. Ja sellainen tästä tulikin! :) Nam!

Kuten huomaatte, vältän käyttämästä sanaa "kuivakakku". Se ei ole mielestäni kovin imarteleva sana eikä itseäni ainakaan kiinnostaisi syödä kuivaa kakku. Sellaisen voisin toki kuvitella dippaavani kahvin joukkoon, josta se saisi kostutusta. Jos siis edes joisin kahvia. Itse kuitenkin haluan kakun olevan tarpeeksi kostea sellaisenaan syötävänä. Kakun ei siis mielestäni pidä olla todellakaan kuiva, ehkä siksi halua käyttää kuivakakku sanaakaan. Jostain pongasin, että kuivakakusta pitäisikin käyttää kahvikakku-nimeä. Tätä kakkua ei millään ilveelläkään voisi kutsua kuivakakuksi, sillä koostumus on edellä mainitsemani kaltainen eli kostea ja pehmeä. Mmm! Tämä sopii hienosti Joulun aikaan tarjottavaksi ja mausteita vaihtamalla myös muihin vuodenaikoihin. Helppoa ja hyvää! :)

Mausteinen piimäkakku

Reilu 2 litran vetoiseen vuokaan

Aineet
3.5 dl piimää
150 g sulatettua voita / leivontamargariinia
2.5 dl sokeria
1 dl siirappia
1 muna
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
0.75 tl suolaa
0.75 tl soodaa
1.5 tl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja

Ohje:
Sekoita piimä, sulatettu voi, sokeri ja siirappi keskenään. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää loput aineet sekoita nopeasti keskenään ainekset, älä suotta vaivaa, ettei taikinaan synny sitkoa. Kaada taikina voideltuun, reilu 2 litran vetoiseen vuokaan. Paista 150 asteessa noin 1 tunti. Koita kakun kypsyys tikulla. Jos tikkuun tarttuu raakaa taikinaa, anna kakun olla vielä uunissa, kunnes se on kokonaan kypsä. Älä kuitenkaan paista liikaa.

Vinkit:
*  Aloita paistaminen 150 asteessa. Nosta lämpötila tarvittaessa paiston loppupuolella 175 asteeseen, niin kakku saa väriä pintaansa.
* Mausteita voi muutella makunsa mukaan. 
* Taikinaan voi sekoitella vaikka kuivattuja hedelmiä, rusinoita, pähkinärouhetta..




Huomasinpas tätä kuvaa katsoessani, etten muistanut täyttää kuppia kahvilla ennen kuvan ottamista.. Niin kiire oli maistamaan tuoretta kakkua :)

6 kommenttia:

  1. Nyt alkoi tehdä mieli maustekakkua. Minun pappani tykkää siitä paljon ja aina pienempänä leivoin hänelle maustekakkua juurikin piimästä ja yleensä palkkioksi sain hieman rahaa. Joskus hän toi kaupasta jauhopussin, että leipoisin kakkua. Hänen mielestään tekemäni kakku oli sitä parasta. Hän on yhä onneksi elossa, mutta hänellä on diabetes ja hän elää ehkä viimeisiä vuosiaan. Tuo aika kun hän oli vielä terve tuo paljon mieleen muistoja. Nyt on tulossa isäinpäivä ja taidan tehdä hänelle jonkunlaisen maustekakun, joka sopii myös diabeetikolle. Olipa onni, että satuin tänne niin muistin tämän maustekakun. Se on jo ehtinyt unohtua. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun ihana ajatus! :) Pappasi pitäisi varmaan todella paljon jos saisi maustekakun isäinpäivälahjaksi :D Onhan sen lämmöllä ja rakkaudella leivottu juuri hänelle ja se taatusti nostaa hänellekin hyviä muistoja pintaan! :D

      Poista
  2. Kivan oloinen kakku, en ole koskaan tehnyt piimä/maustekakkua. Pistän tämän korvan taakse, että kun joskus tekee mieli tälläistä kokeilla, palaan tänne :) Ajattelin tehdä ensin sun taatelikakun jouluksi ja ehkä jopa harjoittelen sitä ensin.

    Kermaruusu kirjoitti joskus blogissaan ettei kuivakakkuja ole vaan ne ovat virallisesti kahvikakkuja. Minäkin tätä silloin blogissani mainostin :) Rakastan tälläisiä nippelitietoja! Tarttis varmaan käydä leipuri-kondiittorikoulu niin oppisi huimasti lisää tälläistä asiaa ;D

    Joulua saa mielestäni jo ajatella! Paljastan, että olen jo suurimman osan lahjoistakin ostanut! Saa sitten joulun alla "rauhassa" stressata ruoista, leivonnaisista ja siivouksesta! Olen kyllä suunnitellut ruoatkin jo paperille ;) Minussa on pikkasen sellasta stressaajan vikaa niin olen oppinut jo jakamaan työn ja rahan menon tasaisesti loka- marras- ja joulukuulle. Pakkaseen teen ruokia ja leivonnaisia jo etukäteen. Ihan viisasta mielestäni ;D

    Mimmi on muuten mahdottoman hyvä noissa kahvikakuissa, olen siellä itsekin pyörinyt viisastumassa jo vuosia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli mielestäni erittäin hyvä kakku. Itsekään en ole tainnut aiemmin tehdä maustekakkua (siis ennen muutama päivä sitten tekemääni inkiväärikakkua) ja piimääkin olen käyttänyt enimmäkseen piirakkapohjissa. Tämä oli siitä kiva, että vatkaimet sai taas jälleen kerran jättää kaappiin. Niin ja se ihana Jouluinen tuoksu, mikä keittiöön leijui kun kakun otti uunista, mmm! ;)

      Testaa ihmeessä taatelikakkua jo ennen Joulua! Tiedät sitten riittääkö Joulupöytään yksi vai tarvitaanko kaksi ;) Odotan jo innolla kuulevani, pidätkö siitä yhtä paljon kuin minä! :D

      Mimmillä oli kyllä hyvät tietopaketit. Sieltä tarttuu aina jotain mahtavia pikkuvinkkejä mukaan. :)

      Voi muuten olla Kermaruusun blogi mistä oon itsekin pongannut tuon kahvikakku-termin. Voih, niimpä. Kunpa saisikin sen kaiken tiedon minkä leipuri-kondiittorikoulussa oppisi. Ja vaikka hieman enemmänkin ;)

      Ja kyllähän Joulua voi toki jo ajatella! :) Itseasiassa tuo teksti tuli kirjoitettua jo viime kuun puolella. Tämä oli ajastettu postaus, joka lähti liikkeelle kärvistelessäni sängyn pohjalla tautia parantelemassa eikä tekstiä tullut enää muutettua.. Niin mäkin aina suunnittelen hankkivani lahjat reilusti ennen Joulua, mutta jotenkin sitä aina häärii kaupassa vielä viimeisinä päivinä. Noita leivonnaisia mäkin jo suunnittelen ja mieli muuttuu aina kun saan jonkun päätettyä. Tekee mieli koittaa taas liikaa kaikenlaista ja vaikea valita vain muutamaa.. ;)

      Poista
  3. Piimäkakku on hyvää! Minulla on sellainen ohje, johon menee myös omenasosetta. Antaa aika kivan lisämaun siihen. Ja taatelikakku on ihan ehdoton joulukakku, ilman sitä en voi joulua viettää! :) Niitä menee myös myyjäisissä kaupaksi hyvin, joten huomaa, että monen jouluun kuuluu taatelikakku. Kohta on jo ekat myyjäiset, jihuu! Siellä on aina niin kiva tunnelma. Nyt olen jo aloittanut leipomisen, pitää tehdä paaaaljon piparkakkutalon osia valmiiksi ennekuin niitä alkaa kokoamaan ja koristelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piimä kyllä sopii leivontaan mahdottoman hyvin. Tuo omenasoselisä kuullostaa ihanalta. Koitin yhtä omppusosetta sisältävää kuivakakkuohjetta tässä syksyllä, mutta ilmeisesti paistoin sitä aivan liikaa ja siitä tuli todellinen kuivakakku! ;)

      Nykyään taatelikakkukin maistuu mulle, varsinkin kun siihen päälle laittaa kunnolla kinuskia, nams! Teinkin sellaista jokin aika sitten, ja voi kun oli ihanaa ;) Viimeistään Jouluksi pitää tehdä taas sellainen :P Itse en ole joulumyyjäisiä ennen harrastanut, mutta tänä vuonna olen suunnitellut leipovani parin viikon päästä oleviin myyjäisiin jotain. Vielä pitäisi päättää, mitä se voisi olla. Ideoita kun on aivan liikaa.. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...