perjantai 9. elokuuta 2013

Helpot suklaa-pähkinäkeksit

Katsoiko kukaan Huippusalaiset reseptit-ohjelman jaksoa, jossa yritettiin jäljitellä Mrs. Fields suklaakeksien reseptiä? Itselläni tuli tuon jakson nähtyäni pakottava tarve päästä keksien leipomispuuhiin. Halusin tehdä jaksossa mainostettuja sitkeitä keksejä. Aikaa ei kuitenkaan ollut voin ja sokerin vatkailulle, ja päätin koittaa täältä löytämääni reseptiä, jossa kuiviin aineisiin sekoitetaan vain muna ja voi. Aivan Mrs. Fields-keksin veroisia näistä ei varmaan tullut, mutta hyviä olivat nämäkin. Pinnalta kovia, sisältä pehmeitä. Paistamisessa sai olla todella tarkkana, että otti pellin ajoissa ulos, eikä kypsentänyt niitä liikaa.



Alkuperäisohjeessa keksien kuiva-aineet annettiin lahjaksi ja lahjan saaja sai lisätä vain munan ja voin. Eli keksi-aineista voisi tehdä vaikka joululahjan keksien ystävälle latomalla kuivat aineet (ei munaa ja voita) ohjeen mukaisessa järjestyksessä nättiin n. 0.5 litran vetoiseen purkkiin ja kirjoittamalla jatkoohjeet lappuun! Fariinisokeri kannattaa tällöin korvata jollain kuivalla tummalla sokerilla esim. ruokosokerilla, jotta se ei jämähdä yhdeksi klöntiksi. Pähkinöitä ja suklaita voi toki muokata mieleisekseen. Itse laitoin niitä suklaita, joita kaapista sillä hetkellä löytyi, mutta näihin voi laittaa väriä tuomaan vaikka m&m-karkkeja (kuten alk.per ohjeessakin).. 

Tein puolikkaan annoksen ja muokkasin ohjetta samalla hieman. Suklaata olisi voinut olla vaikka enemmänkin eli sitä voi laittaa ihan maun mukaan :) Myös muut makupalat eli vaikka kuivatut hedelmän palat sopisivat näihin. Itse käytin alla olevia määriä.

n.22 kpl

Aineet
1.75 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl soodaa
1 mm suolaa
0.75 dl fariinisokeria tiukaksi mittaan paineltuna eli n.1 dl kevyesti mitattuna (n.70g)
1.25 dl isoja kaurahiutaleita
0.5 dl tavallista sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g suklaata pilkottuna (tummaa, maito-, valko-) (ois voinut olla enemmänkin)
0.75 dl suolapähkinöitä

1 muna
50g pehmeää voita

Ohje:
Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää kevyesti vatkattu muna sekä pehmeä/puoliksi sulanut voi. Sekoita huolella esim. käsin. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin, niin siitä on helpompi pyöritellä palloja. Pyörittele taikinasta 3-4 sentin palleroita (n. ruokalusikkamitan verran), paina halutessasi hieman lyttyyn ja paista 200 asteisessa uunissa 5-8 minuuttia. (Omassa uunissani reilu 5 ja puoli minuuttia oli sopiva. Tasan 6:ssa minuutissa jäivät juuri pehmeiksi keskeltä, mutta jo hieman turhan koviksi. Eli tarkkana saa olla). Keksit saavat olla uunista tullessaan keskeltä liki raakoja, hieman höllyviäkin, jotta ne jäävät ihanan sitkeiksi jäähtyessään. Keksit kovettuvat vielä jäähtyessään.

2 kommenttia:

  1. Hei!

    Pitäisikö tuossa suolan kohdalla olla jotakin tuon 1 mm kohdalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Suolaa tulee tosiaan 1 mm eli yksi maustemitallinen elikkä 1/5 tl eli kuuluisa hyppysellinen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...