Alkuperäisohje
on tehty pellille, mutta nyt kun aika oli rajallinen, eikä kädetkään riittäneet
kunnolla omenoiden kuorimiseen ja pilkkomiseen (= kuopus katseli sylissäni mitä
äiti teki..), päätin tehdä vain puolikkaan annoksen. Samalla muokkasin ohjetta
sen verran, että tuplasin kermaviiliosuuden ja samalla lisäsin myös vaniljasokerin
määrää. Munia olisi puolikkaaseen annokseen tullut 1.5, mutta laitoin yhden ja
se riitti mainiosti. Tuntui, että piirakasta tuli peräti vielä pehmeämpi ja
kosteampi vähemmillä munilla. Tämä oli kyllä ihanaa :)
Vaniljainen
kermaviili-omenapiirakka
n. 20 x 30 cm
uunipannulle tai n.26-28 cm korkealaitaiseen pyöreään vuokaan
Pohja:
100 g sulaa
rasvaa
1.5 dl piimää
1.5 dl sokeria
1 muna
3 dl
vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 rkl
vaniljasokeria
Pinnalle:
omenaviipaleita
(laitoin n.5 pientä)
1 rkl sitruunan
mehua
1 rkl sokeria
1 tl
vaniljasokeria
Päällinen:
1 prk
kermaviiliä
1dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl
vaniljasokeria
Ohje:
Tee pohja.
Laita pohjan aineet kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä ja sekoita
nopeasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan.
Kuori omenat ja
poista siemenkodat. Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi (vieläkin ohuemmiksi kuin
alempana olevassa kuvassa..) ja uita nopeasti sitruunan mehussa. Jos omenat
ovat "kovaa laatua" eli eivät kovin helposti pehmene uunissa, lämmitä
niitä ennen taikina päälle laittoa hetki mikrossa, jotta ne pehmenevät hieman.
Näin ne ehtivät kypsyä ja pehmitä kunnolla uunissa. Lado sen jälkeen ne
taikinan päälle. Ripottele päälle sokeria. (Tuli taas pitkästä aikaa otettua
vaihekuvakin. Alla kuva ennen kermaviili-päällisen lisäämistä..)
Ihanan näköinenhän tuo on :) Mä epäilen, että se salaisuus on se kermaviili :) Mä laitan aina raparperipiirakkaan kermaviilin (+muna ja sokeri) ja se tuntuu aina niin mehukkaalta ja pehmeältä :) Rahka sitten taas on niin hapan.
VastaaPoistaKiitos :) Kermaviili on tosiaan ainakin toinen salaisuuksista :) Se on raparperin kanssa myös todella ihanaa, varsinkin jos mukaan sekoittelee hieman valkosuklaata :)
PoistaToinen salaisuus piirakan mehukkuuteen on mielestäni piimäpohja :) Olen käyttänyt sitä tällaisissa piirakoissa usein ilman päällystäkin ja se on aina niin ihanan pehmeä ja maultaan lempeä :) Se sopii mielestäni kaikkiin marjapiirakoihin todella hyvin :)