perjantai 30. elokuuta 2013

Omenapiirakka murupäällisellä

Tykkään siitä, että saan kaivaa jonkin vanhan, aiemmin testaamani, suht toimivan reseptin esille ja koittaa muokata sitä itse hieman erilaiseksi. Koska tein jo ihanan pehmeän piimäpohjaisen kermaviili-omenapiirakan, halusin leipoa jotain hieman erilaista. Löysin vuosia sitten tekemäni maitopohjaisen omenapiirakan ohjeen, johon tuli pinnalle murupäällinen. Kauhistuin alkuperäisreseptin hurjaa rasvamäärää, joten halusin vähentää sitä, mutta pitää kuitenkin piirakan pehmeän kosteana. Ja se onnistui. Hyvää oli! Mutta onko huonoa omenapiirakkaa olemassakaan :) 




Piirakan nähtyään mieheni mietiskeli "onko tää kuivaa". Maistettuaan kuitenkin perui puheensa ja piirakka oli ulkonäöstään huolimassa erittäin kostea. Kehitysehdotukseksi sain, että murupäällistä voisi olla enemmänkin. Se on ihan totta. Nyt muruseosta jäi päälle ripoteltavaksi aika vähän. Kuitenkin, jos olisin ottanu talteen muruseosta enemmän, olisi pohja jäänyt vieläkin ohuemmaksi. Käytin n. 26 cm vuokaa, joten vuoka olisi toki voinut olla hieman pienempi, niin pohja oli tullut paksummaksi ja muruseosta riittänyt paremmin. Toisaalta "alkutaikinan" määrää voisi hieman lisätä, niin siitä riittäisi paremmin pinnallekin. Tai vaihtoehtoisesti voisi koko murupäällisen jättää pois. Piirakka nimittäin maistui hyvältä ilman sitäkin :) No niin, pysyiköhän tuossa jaarituksessa enää edes perässä.. Tulipahan taas mietittyä erilaisia muutosvaihtoehtoja, vaikka piirakka oli jo näinkin hyvää! :)

Jos kuvailisin piirakkaa jotenkin lyhyesti, niin pohja oli pehmeän kostea. Tuoreessa piirakassa pinnalta löytyi myös rapeaa murua. Murupäällisen rapeus hävisi sen oltuaan jääkaapissa pari päivää, mutta vasta tällöin piirakka oli muuten mielestäni parhaimmillaan. Hyvää joka tapauksessa, nautti tätä missä vaiheessa tahansa.

Laitan tähän nyt ohjeen siten miten tein piirakan tällä kertaa. Naputtelen tietenkin alkuperäisreseptinkin tänne, jos joku haluaa :) Tuon alkuperäisreseptin lähdettä en valitettavasti enää muista, mutta taisi olla jostain netistä pongattu.

Omenapiirakka murupäällisellä

n.22-26 cm vuokaan (tein n.26 cm vuokaan)

Taikina:
125 g margariinia
1,5 dl sokeria
3 dl jauhoja
1 mm suolaa

1 muna
1 dl maitoa
1 tl leivinjauhetta                
1 rkl vaniljasokeria             

Päälle:
5 kpl (n.350g) pientä omenaa                 
0.5 tl kanelia
2 rkl ruokosokeria

Ohje:
Sulata rasva ja sekoita kulhossa sokerin kanssa.  Lisää vehnäjauhot. Ota sivuun n. 1 dl taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle.

Lisää nyt kulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita kovaa tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk. n. 22-26 cm). Ripottele päälle omenan palat sekä omenoiden päälle sokeri ja kaneli. Halutessasi voit kieritellä omenat sokeri-kaneliseoksessa ennen piirakan päälle laittoa. Ripottele pinnalle sivuun alussa jätetty taikina. Paista 200 asteessa n. 25-30 min.


Tarjoile piirakka lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa tai nauti jääkaappikylmänä seuraavana tai vasta sitä seuraavana päivänä.


4 kommenttia:

  1. Nami, ihanaa! Kunhan leivontainnostus taas palaa, on pakko leipoa jotain omenoista.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Omenoista saa vaikka mitä herkkua. Ihanaa kun tänä vuonna on niin hyvä omppuvuosi, niin pystyy tekemään vaikka mitä :) Mulla on vielä muutama omppuohje testattavien listalla, saas nähdä koska ehtii ja jaksaa tehdä. Ajattelin tehä vielä talven varalle pakkaseen hieman lisää sosettakin..

      Toivottavasti saat pian leivontainnostuksesi takaisin ja pääset omenaleivonnaisten pariin :) Sä teet aina niin ihania herkkupiirakoita :)

      Poista
  2. Tuli niin hyvää! Taikina riitti loistavasti 24 cm vuokaan, murupäälliseen käytin noin 0,75 dl taikinasta ja vähensin päälle ripoteltavan sokerin määrää. Ehdottomasti täytyy tehdä joskus toisenkin kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Mukava kuulla, että piirakka maistui. Kiitos vielä, että kävit kertomassa kokemuksesi :) Muiden kokemuksia ohjeiden kokeilusta on aina kiva lukea, niin tietää miten ohjeet toimivat muidenkin keittiössä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...