Sekä Taikakakkujen Taru että Maistuis varmaan sullekin-blogin Katja olivat tehneet herkullisen
kuulloista ja näköistä marja-jogurttipiirakka. Kävin poimimassa hieman lisää
punaherukoita naapurin pensaista ja päätin tehdä samankaltaisen piirakan. Omassa versiossani jogurtti
vaihtui maitorahkaan ja sokerina käytin kinuskisen aromin antavaa ruokosokeria.
Koska maitorahkapurkki on kooltaan 500g, käytin sen kokonaan ja muokkailin ohjetta sen
pohjalta. Jätin myös perunajauhot pois pohjasta ja ja.., muita pieniä muutoksia sinne tänne.. Piirakka ei siis lopulta taida olla lähelläkään alkuperäistä, mutta hyvää tämä oli kuitenkin! Punaherukan kirpeys sopi hyvin kinuskinsävyiseen makeahkoon rahkatäytteeseen.
Piirakkapohja on itseasiassa melkolailla sama, kuin
aiemmin tekemässäni ja hyväksi havaitsemassani kardemumma-punaherukkapiirakassa,
tällä kertaa ilman mausteita tosin. Tein piirakan isompaan sydänreunavuokaani.
Taisi olla ensimmäinen kerta kun se oli käytössä, vaikka olenkin omistanut se
jo parisen vuotta. Piirakasta tuli mielestäni niin kivanmuotoinen, että
pitääkin muistaa käyttää vuokaa hieman useammin :)
Piirakan reunat pääsivät hieman ottamaan väriä, sillä
jouduin vauvan nukutuspuuhiin juuri kun kriittiset hetket olivat käsillä.
Reunojen väristä huolimatta, piirakka ei ollut kuiva, vaan kostea, pehmeä ja
mehevä.
Pohja:
100 g öljyä
1 muna
2 dl sokeria
200 g maitorahkaa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl soodaa
4.5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
300 g maitorahkaa
2 munaa
2 dl tummaa ruokosokeria
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 dl punaherukoita
Pinnalle:
1 dl punaherukoita
Koristeeksi:
lisää punaherukoita
Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Lisää
niiden joukkoon öljy, rahka ja muna. Sekoita tasaiseksi. Taikina on melko
löysää. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin
käsin. Laita reunoille vain hyvin ohuesti, sillä reunat turpoavat melko paljon
kypsyessä. Jos paistat reunavuoassa (kuten minä), tee täyte ensin valmiiksi,
niin saat laitettua sen pohjan päälle samantein ja piirakan äkkiä uuniin
(sillä pohja alkaa pikku hiljaa valumaan reunojen alta ulos). Sekoita täytteen
aineet keskenään ja kaada pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle 1 dl
punaherukoita. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia, kunnes täyte on
liki kokonaan hyytynyt. Täyte saa tutista uunista otettaessa vielä hieman keskeltä. Anna jäähtyä kunnolla. Ripottele päälle vielä punaherukoita
koristeeksi. Piirakan voi halutessaan nauttia kinuskin kera, mikäli kaipaa
lisämakeutta.
Herkullisen näköistä! :) Itsellänikin on paljon erikoisia vuokia, mutta usein tulee tehtyä piirakat pyöreisiin vuokiin tai pelille.
VastaaPoistaKiitos! Hyvältä tuo maistuikin; tuhottiin se miehen kanssa parissa päivässä :) Piirakka oli kivasti hieman erilainen mitä oon viime aikoina tehnyt. Ja se oli myös todella helppo tehdä, kun sai taas jättää vatkaimet kaappiin..
PoistaPyöreät vuoat ja normaalia pienempi pelti ovat mullakin ahkerassa käytössä. Jos nyt alkaisin käyttään niitä muitakin vuokia hieman ahkerammin :)
Tätä pitää ehdottomasti testata!! Näyttää ja kuulostaa herkulliselta! :)
VastaaPoistaKiitos :) Tämä oli mielestäni oikein hyvää! Testaa ihmeessä :)
Poista