sunnuntai 11. elokuuta 2013

Punaherukka-rahkapiirakka


Sekä Taikakakkujen Taru että Maistuis varmaan sullekin-blogin Katja olivat tehneet herkullisen kuulloista ja näköistä marja-jogurttipiirakka. Kävin poimimassa hieman lisää punaherukoita naapurin pensaista ja päätin tehdä samankaltaisen piirakan. Omassa versiossani jogurtti vaihtui maitorahkaan ja sokerina käytin kinuskisen aromin antavaa ruokosokeria. Koska maitorahkapurkki on kooltaan 500g, käytin sen kokonaan ja muokkailin ohjetta sen pohjalta. Jätin myös perunajauhot pois pohjasta ja ja.., muita pieniä muutoksia sinne tänne.. Piirakka ei siis lopulta taida olla lähelläkään alkuperäistä, mutta hyvää tämä oli kuitenkin! Punaherukan kirpeys sopi hyvin kinuskinsävyiseen makeahkoon rahkatäytteeseen.








Piirakkapohja on itseasiassa melkolailla sama, kuin aiemmin tekemässäni ja hyväksi havaitsemassani kardemumma-punaherukkapiirakassa, tällä kertaa ilman mausteita tosin. Tein piirakan isompaan sydänreunavuokaani. Taisi olla ensimmäinen kerta kun se oli käytössä, vaikka olenkin omistanut se jo parisen vuotta. Piirakasta tuli mielestäni niin kivanmuotoinen, että pitääkin muistaa käyttää vuokaa hieman useammin :)

Piirakan reunat pääsivät hieman ottamaan väriä, sillä jouduin vauvan nukutuspuuhiin juuri kun kriittiset hetket olivat käsillä. Reunojen väristä huolimatta, piirakka ei ollut kuiva, vaan kostea, pehmeä ja mehevä.

Pohja:
100 g öljyä
1 muna
2 dl sokeria
200 g maitorahkaa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl soodaa
4.5 dl vehnäjauhoja

Täyte:
300 g maitorahkaa
2 munaa
2 dl tummaa ruokosokeria
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 dl punaherukoita

Pinnalle:
1 dl punaherukoita

Koristeeksi:
lisää punaherukoita

Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Lisää niiden joukkoon öljy, rahka ja muna. Sekoita tasaiseksi. Taikina on melko löysää. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin. Laita reunoille vain hyvin ohuesti, sillä reunat turpoavat melko paljon kypsyessä. Jos paistat reunavuoassa (kuten minä), tee täyte ensin valmiiksi, niin saat laitettua sen pohjan päälle samantein ja piirakan äkkiä  uuniin (sillä pohja alkaa pikku hiljaa valumaan reunojen alta ulos). Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle 1 dl punaherukoita. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia, kunnes täyte on liki kokonaan hyytynyt. Täyte saa tutista uunista otettaessa vielä hieman keskeltä. Anna jäähtyä kunnolla. Ripottele päälle vielä punaherukoita koristeeksi. Piirakan voi halutessaan nauttia kinuskin kera, mikäli kaipaa lisämakeutta.


4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä! :) Itsellänikin on paljon erikoisia vuokia, mutta usein tulee tehtyä piirakat pyöreisiin vuokiin tai pelille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvältä tuo maistuikin; tuhottiin se miehen kanssa parissa päivässä :) Piirakka oli kivasti hieman erilainen mitä oon viime aikoina tehnyt. Ja se oli myös todella helppo tehdä, kun sai taas jättää vatkaimet kaappiin..

      Pyöreät vuoat ja normaalia pienempi pelti ovat mullakin ahkerassa käytössä. Jos nyt alkaisin käyttään niitä muitakin vuokia hieman ahkerammin :)

      Poista
  2. Tätä pitää ehdottomasti testata!! Näyttää ja kuulostaa herkulliselta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tämä oli mielestäni oikein hyvää! Testaa ihmeessä :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...