lauantai 17. elokuuta 2013

Pienet mausteiset pepperonipiiraset

Syksy tekee tuloaan ja sadekeleillä tekee mieli leipoa jotain. Tällä kertaa kaappeja tonkiessa löysin jääkaapissa jo pitkään odottaneen itsetehdyn omenamarmeladin, jonka halusin hukata ennen uutta omenasatoa. Samalla hyllyllä kummitteli pepperonipakkaus, torilta hankkimani keltainen pitkä suippo paprika sekä yllättäen (jälleen kerran) avattu tuorejuustopaketti. Koska rahkavoitaikina on ehdoton lempitaikinani, halusin käyttää sitä leipomusten pohjana. Vaikka mainitsin omenamarmeladin, en suinkaan laittanut sitä näihin pepperonipiirasiin (vaikka se ehkä olisi sopinutkin?) :) Tein siitä omena-kanelihyrriä.





Tein nämä pepperonipiiraset kahdella eri tavalla. Ensimmäiset painelin taikinasta sydänmuotilla, levitin päälle täytettä käyttäen hieman pienempää muottia apuna ja paistoin pellillä. Toiset paistoin muffinipellillä, joita varten otin pyöreät, hieman muffinipellin koloa isommat taikinan palat, painelin ne voidellun muffinipellin pohjalle/osaksi reunoille ja levitin täytettä päälle. Laitoin sydämen muotoisiin hieman vähemmän täytettä kuin pyöreisiin versioihin. Itse pidin enemmän pyöreistä versioista, koska ne olivat voimakkaamman makuisia, mutta sydämet olivat enemmän miehen mieleen. Todella hyviä kuitenkin olivat molempien mielestä, ihanan pepperonisia ja suolaisia. Näistä tuli mielestäni kivoja, erilaisia, maukkaita, pieniä purtavia vaikka juhliin.

Kuten huomaa, sydämenmalliset ovat hieman tummempia kuin pyöreät. Lastenleikkejä vahtiessa ja kuopuksen perässä juostessa (konttasi ainakin 20 kertaa kirjahyllyyn vetelemään kirjoja alas..), tarkkaavaisuus hieman häiriintyi ja piiraset jäivät hieman pidemmäksi aikaa uuniin kuin oli tarkoitus. Koska niissä oli vähemmän täytettä, olisi paistoaikakin pitänyt olla lyhyempi kuin toisilla versioilla.

Päiv. 20.8.2013: Samalla koitin, miten rahkavoitaikina käyttäytyy, jos siitä vähentää voita ja samalla lisää maitorahkan määrää. Vähensin voita 1/5 koko määrästä ja laitoin vastaavan määrän enemmän maitorahkaa. Ensimmäisellä testikerralla lisäsin hieman jauhoja, jotta kaulittavuus säilyisi. Myöhemmin huomasin, ettei jauholisää kuitenkaan tarvita, vaan jauhoja kannattaa mieluummin laittaa hieman vähemmän. Alla hianosti toimiva versio kevennetystä ohjeesta. En huomannut suurempia eroja maussa tai rakenteessa, joten mielestäni taikinaa voi hyvin keventää näin.

n. 24 kpl

Rahkavoitaikina:
100 g voita
150 g maitorahkaa
1.75-vajaa 2 dl vehnäjauhoja
1 mm suolaa
0.5 tl leivinjauhetta

Täyte:
150 g aurinkokuivattutomaatti-tuorejuustoa
100 g pepperonia pieneksi pilkottuna
1 makea keltainen paprika pieneksi pilkottuna
0.75 tl valkosipulijauhetta
vajaa 1/2 pkt aurajuustoa

Ohje:
Pehmennä voi mikrossa. Sekoita joukkoon maitorahka. Lisää jauhot ja sekoita, kunnes ne juuri ja juuri sekoittuvat. Älä vaivaa taikinaa. Laita jääkaappiin kovettumaan muutamaksi tunniksi.

Kaulitse taikina suht ohueksi. Ota muotilla haluamasi muotoisia palasia. Itse leikkelin palasia n. 7.5 cm ympyrämuotilla, koska muffinivuoka on n. 6 cm ja painelin taikinan vuoan pohjalle ja hieman reunoille. Sydämet tein suunnilleen samankokoisella sydänmuotilla, mutta paistoin pellillä). Pistele pohjat haarukalla, niin ne eivät kohoa, mikäli täytettä on vähänlaisesti. Levitä päälle hieman reilu 1 tl täytettä. Alla pari vaihekuvaa täyttövaiheesta:




Paista 200 asteessa n.10-15 minuuttia, kunnes ovat reunoilta kullanruskeat. Aika riippuu täytteen määrästä. Jos laitat täytettä hyvin ohuelti, on paistoaikakin lyhyempi.



6 kommenttia:

  1. Nyt osui heikkoon paikkaan... Söisin nuo kaikki varmasti heti yhdeltä istumalta! ;D Niin suloisia ja herkullisia. Näissä on mun lemppari pohja ja aivan ihanat täytteet... nams! ;) Ja ihania nuo sydämet <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :D Nämä olivat kieltämättä todella herkullisia. Täyte oli ihanan suolainen ja pohja just sellainen mistä pidän eli pehmeä ja ei liian rasvainen. Mun piti tehdä näitä lisää heti seuraavana päivänä, mutta joku hiiri oli käynyt pepperonirasialla.. :)

      Poista
  2. Onpa hauska idea. Kivoja tarjottavia vaikkapa synttäreille. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ajattelin tarjota jotain tämäntapaisia seuraavissa juhlissa muutaman viikon päästä ja testailin näitä vähän niitä ajatellen. Näistä tuli niin maukkaita ja kivoja purtavia, että pääsevät kyllä pöytään :)

      Poista
  3. Nää oli tosi hyviä :) Kiitos ohjeesta!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla :) Kiitos, että kävit kertomassa kokemuksesi. Mukavaa Joulukuun jatkoa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...