perjantai 16. elokuuta 2013

Makea omenapitsa rapealla päällisellä

Netin syövereissä on vilahdellut makean näköisiä kuvia pitsoista ja yhtäkkiä mieleni alkoi tehdä sellaista. On ollut persikka-rahka-pitsaa ja brownies pizzaa (jota pitänee myös joskus tehdä :) ).. Tällä kertaa pitsasta tuli siis makea :) Tein pitsasta omenaisen version omenakauden kunniaksi. Oikeastaan aineksiltaan tämä pitsa muistuttaa tavallista omenapiirakkaa, mutta se on tehty pitsan muotoon pellille ja päällä on reilusti rapeaa kauramurua! :) Päälle ripottelin vielä lopuista kermakarkeista tehdyn kinuskin :)





Pidän todella paljon omena-kaurapaistoksesta ja tämä "pitsa" muistutti maultaan sitä suurelta osin. Esipaiston pohjaa omenatäytteen kanssa samalla kun tein kauramurupäällistä, jotta omenoista tuli taatusti pehmeä ja liki hillomainen täyte. Päällä oleva kauramuru oli ihanan rapea ja makea. Pitsa maistui parhaalta muutaman tunnin kuluttua oltuaan hetken jääkaapissa. Nam!

Pohjaksi olisi voinut tehdä oikean pitsapohjankin, mutta itse tein helpon sekoitettavan makean piirakkapohjan. Alunperin mun piti tehdä pohja käyttäen 100 g rasvaa. Voipaketti sattui kuitenkin loppumaan kesken varattuani siitä ensin päällisen tekoon tarvittavan määrän. Korvasin loppuosan rasvasta maidolla ja lopputulos taisikin olla näin paremmaksi, sillä muuten pohjasta olisi saattanut tulla liiankin murenevainen (?)

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0.75 dl sokeria
60 g voita
0.4 dl maitoa

Täyte:
1 dl fariinisokeria
0.5 tl kanelia
6-8 pientä hapanta omenaa
3 rkl vehnäjauhoja

Päällinen:
75 g voita, huoneenlämpöisenä
1 dl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria 
2.5 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia
1 rkl vaniljasokeria
2 mm suolaa

Tarjoiluun:
vaniljakastiketta/kinuskikastiketta/vaniljajäätelöä

Ohje:
Tee pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää joukkoon voi-maitoseos ja sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat. Älä vaivaa! On parempi sekoittaa liian vähän kuin liikaa eli ei haittaa vaikka jauhoja jäisi hieman kipon pohjalle tässä vaiheessa eikä taikinasta tulisi yhtä kiinteää klönttiä. Näin pohjasta ei tule sitkeä. Laita pohjataikina jääkaappiin siksi aikaa kun valmistelet täytteen.

Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi, n. 1 cm kokoisiksi paloiksi. Sekoita täytteen aineet keskenään kulhossa.Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se leivinpaperin päällä pyöreäksi ohueksi ympyräksi (halkaisija n.28cm). Voit halutessasi muotoilla reunoja leikkaamalla ja lisätä ylijääneen taikinan päälle tulevaan muruseokseen. Ripottele pohjan päälle omenatäyte ja esipaista alatasolla 175 asteessa n.15 minuuttia. 

Tee tällä välin päällinen nyppimällä kuivien aineiden joukkoon pehmeä voi. Murustele seos esikypsennetyn piirakan päälle ja jatka paistamista n. 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskettunut ja rapea. Nauti piirakka hieman jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä vaniljakastikkeen, kinuskin tai vaniljajäätelön kanssa.




Pitsa vielä ennen kinuskia..


12 kommenttia:

  1. Oi miten herkullisen näköinen pizza! Täytyy jossain vaiheessa testata. Meidän pieni omenapuu ei montaa omenaa tehnyt, mutta naapurilla niitä on sitäkin enemmän. Tällaisten herkkujen takia voisi luvan kanssa käydä omenavarkaissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä oli kivasti erilainen pitsa :) Ajattelin koittaa muillakin täytteillä ja erilaisilla pohjilla jossain vaiheessa; vaihtoehtoja ainakin on paljon :)

      Mäkin olen käynyt luvallisissa omppuvarkaissa naapurissa, kun mökin puissa ei omppuja juuri näkynyt eikä omasta pihasta löydy omppupuita :)

      Poista
  2. Kiva ja erilainen omppuresepti! Laitanpa talteen. Täytyy vielä odotella syksyisiä markkinoita, siinä meidän omena-apaja kun omat puut ovat vielä niin nuoria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Eipä muuta kuin leipomaan kun saat omppuja käsiin :)

      Poista
  3. Onpa hauska resepti! Ja erilainenkin. Taas piti tulla blogiasi selaamaan, kun tänne ilmestyy aina kaikkea herkullista ihanine kuvineen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Essi! :D Tykkään koittaa erilaisia juttuja ja tämä oli samalla aika hauskan tuntunen ajatus :)

      Poista
  4. Ihanan näköinen, ohut ja rapea herkku. Maistuu varmasti ihanalta :) Minä tykkään tosi paljon kaura-omenapaistoksesta ja juuri siitä kauramurusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää oli, voin suositella! :) Minustakin kaura-omenapaistoksessa juuri kauramuru on just se paras osa! Yleensä yritänkin laittaa omenoita naftisti ja vähintään tuplasti kauramurua, nam :P

      Poista
  5. Onpa mielenkiintoista herkku-pizzaa =) Omena-kaurapaiston on hyvää, joten taatusti myös tämä pizza!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, hyvältä maistui! Ajattelin tehdä uudestaan taas pizzan himon iskiessä :P

      Poista
  6. Nam näyttääpä herkulliselta, täytyy kokeilla tällaista versiota myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Eipä muuta kuin leipomaan! Tulen sitten taas ihailemaan herkullisia kuviasi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...